Négylábú kedvenceink valóban nagyon kíváncsi természetűek. A régi mondás szerint, a macskáknak kilenc életük van, bár ennek a mítosznak az eredete kissé homályos. Az egyik elmélet szerint a macskák kitartóbbak és talán még „szerencsésebbek” is a többi állathoz képest. Bármi legyen is az oka, gazdiként meg kell tenni minden tőled telhetőt, hogy kedvenced sokáig és egészségesen éljen veled.

A legtöbben tudjuk, hogy vannak olyan emberi táplálékok, amelyeket háziállatainknak nem szabad megenniük. Például a macskákat mindenáron távol kell tartani az alkoholtól, bár ez elég egyértelmű. Azt tudtad, hogy a hagymapor vérszegénységet okozhat a macskáknál és a kutyáknál is? Különböző anyagcseréjük miatt számos, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer nem biztonságos a cicák számára. Enyhébb esetekben gyomorrontást kapnak, rosszabb esetben súlyos betegségek alakulhatnak ki, de akár halálos kimenetele is lehet.

Sok cica bepróbálkozik a kunyerálással miközben a gazdi vacsorázik. Gazdiként is nagy késztetést érzünk arra, hogy megjutalmazzuk finom falatokkal kedvenceinket. Csupán jó szándékból. Szeretnénk, ha cicáink is osztoznának velünk a finom ízekben. Azt akarjuk, hogy boldogok legyenek.

Néha – nem túl gyakran – kapnak egy kis csirkét, pulykát a tányérunkról. De erre kifejezetten nem bátorítunk egy cica-gazdit sem. Miért? A macskáknak kifejezetten a számukra megfelelő tápanyagokra van szükségük, amit meg is kaphatnak a prémium minőségű macskaeledelekből (pl: Mrs. CAThy száraztápjaiból). Ezen felül bármi „extra” falat csak elveszi az étvágyukat, elszoktatja őket a rendszeres étkezéstől. Egy falat csirke még biztosan nem lesz halálos számukra, de könnyen megtöri az eddigi rutint, rossz szokások kezdenek kialakulni tőle.

A fő ok, amiért kifejezetten nem javasoljuk az „emberi étel” kínálását a cicáknak az az, hogy számos olyan étel van, amely számukra mérgező lehet. Más szóval, többet árthatsz kedvencednek pár általad vélt finom falattal, mint azt gondolnád. Legyél nagyon óvatos és körültekintő, amikor maradékkal szeretnéd etetni kedvencedet. Sok mártásnak, tölteléknek az alapja a hagyma, ami számunkra igazán ízletessé teszi az ételt, a macskák számára viszont mérgező. Ezt tudtad?

 

Íme az a 9 általunk fogyasztott étel, ami cicák számára tiltólistás:

 

1. Csokoládé

Tudtad, hogy már kis mennyiségű csokoládé is halálos lehet a macskáknak? Ennek az az oka, hogy a csokoládé egy teobromin nevű alkaloidot tartalmaz, amely rendkívül mérgező a cicák számára, szívrohamot is okozhat.

A csokoládé-mérgezett macskáknál tapasztalható hányás, hasmenés, szapora vagy szabálytalan szívverés, izomremegés és még görcsroham is.
Na de a jó hír legalább az, hogy a csokit megtarthatod magadnak!

 

2. Kutyatáp

Nagyon sok háztartásban van egyszerre kutya is és macska is, ez egyáltalán nem ritka. A probléma ott kezdődik, hogy szabad hozzáférést adnak a kiskedvenceknek a napi eledelükhöz. A kutyatápokat viszont kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljenek a kutyák speciális szükségleteinek. A macskák étrendi szükségletei viszont nem ugyanazok, hiszen a cicáknak meghatározott mennyiségű fehérjére és zsírra van szükségük, amelyek a kutyatápokban egész egyszerűen nincsenek benne.
Ennél is fontosabb viszont, hogy a kutyaeledelekből hiányzik egy nagyon fontos aminosav (a taurin), amely a cicák étrendjénél elengedhetetlen.
Hagyd a kutyusoknak a kutyakaját!

 

3. Tehéntej

A tehéntej is egy határozott nem felnőtt cicáknak. Amint felnőnek, elvesztik laktóz emésztő képességeiket, ami tehéntej fogyasztása esetén, hasmenéshez vezethet.

A hasmenés pedig gyorsan kiszáradáshoz vezethet, ami pedig számos egészségügyi problémát idézhet elő. Vannak, akik víz helyett tehéntejet adnak macskáiknak – de ezt SOHA ne tedd. A kecsketej jobb, mint a tehéntej, de általánosságban elmondható, hogy a tej nem természetes táplálék a cicák számára, ezért kerülni kell.

 

4. Avokádó

Az avokádó egy másik olyan étel, amitől a macskáknak hányása, hasmenése lesz. Az avokádó minden része, beleértve a leveleket, a kérget, a húsát és a magot is, mérgező a macskák számára.

 

5. Fokhagyma, hagyma

A kettő közül a hagyma messze mérgezőbb. Valójában akár halálos kimenetele is lehet, ha a macska hagymát eszik. A fokhagyma és a hagyma is tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek károsítják a macskák vörösvérsejtjeit, aminek következtében elveszítik hatékony oxigénszállító képességüket.

Ne adj kedvencednek konyhai maradékot, ha használtál hagymát a főzéshez.

 

6. Mazsola és szőlő

Mindkettő olyan mérgező anyagot tartalmaz, amely macskáknál azonnali veseelégtelenséget okozhat. A tünetek általában az étkezést követő 24 órában már jelentkeznek, például hányás, hasmenés és fáradékonyság formájában.

 

7. Makadámdió

A mérgezettség kialakulása ebben az esetben még kicsit rejtélyes, de egy 24 órás állatorvosi sürgősségi szolgálat áll rendelkezésedre minden ezzel kapcsolatos kérdéssel.

Gyakori tünetek közé tartozik a gyengeség, hányás, remegés, ízület fájdalom és sápadt fogíny.

 

8. Nyers tojás

A nyers tojás nagyon káros lehet, olyan betegségeket okozva, mint a szalmonella, bőrproblémák és a legrosszabb esetben ételmérgezés.
A tojásfehérje olyan enzimet (avidint) tartalmaz, amely megakadályozza a macskáknál a biotin megfelelő felszívódását, amely számukra egy fontos B-vitamin.

 

9. Nyers hal

A nyers hal olyan enzimet (tiaminázt) tartalmaz, amely mérgező macskák számára. Elpusztítja szervezetükben a tiamint, és ha nem kezelik, a tiamin-hiány görcsrohamokhoz de akár halálhoz is vezethet.

Légy óvatos, mert a nyers hal illata nagyon vonzó a cicák számára.

 

Zárásképp

Mindannyian szeretjük macskáinkat, és ismerjük a szituációt, amikor maradékért kuncsorognak a vacsoraasztalnál. Viszont mint a legtöbb esetben, úgy most is fontos az önuralom. Tudatos és felelős cicagazdiként csak azt adjuk cicánknak enni ami tényleg neki veló. Így példál Mrs. CAThy prémium csirkés száraztápját, vagy válogatott nedves tápjait. Ha pedig egy bőrbarát prémium alomban gondolkodtok, Mrs. CAThy-nek arra is van megoldása! 🙂

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény