Egy új cica érkezése során senkitől sem kapsz útmutatót arra, hogyan is kell a szereteted kifejezni újdonsült kiskedvenced számára. Hogyan is mutathatnád ki ezt a cicádnak? Felelős cicagazdiként gondoskodni kell kedvenced lelki állapotáról is, ezért fontos tudtára adni, mennyire is szereted őt.

1. Extra figyelem

A továbbiakban felsoroltak közül szinte kivétel nélkül mindegyik beletartozik ebbe a kategóriába is, hiszen a kedvencednek tényleg annyira van szüksége, hogy egy kicsivel több figyelmet fordíts rá. Lehet az összebújás, játék, de akár a szoba két végéből is bámulhatjátok szótlanul a másikat. A lényeg a figyelem.

2. A cicák imádják a masszázst

Egész egyszerűen csak simítsd végig a kezedet a cica feje búbjától a farkáig, ezzel már kap egy jó masszázs-szerű kényeztetést, ami bizonyítottan nemcsak a macska vérnyomását csökkenti, hanem akár még a tiéd is. Fordíts különös figyelmet azokra a pontokra, amelyek a legjobban tetszenek neki, legtöbbször ez a farok töve és az arc alatti rész. A simogatás, masszírozás ráadásul még segíthet is kiszűrni az esetleges egészségügyi problémákat (pl.: duzzadást, dudorokat, elváltozásokat).

3. Mozgás

A macskáknak manapság már nem nagyon kell megdolgozniuk semmiért, ezért van az, hogy unalmukban már nem tudnak mit kezdeni magukkal. Ilyenkor szokták átrendezni a lakást, függönyöket szétszedni, bútorokat szétkaparni, széttörni amit csak lehet, más macskákkal harcolni, és még sorolhatnánk.

De, ha megfelelő mozgást biztosítasz cicádnak és kellőképpen kifárasztod, akkor garantáltan elkerülhetők a rosszalkodások, és a lakás is úgy marad, ahogy azt te berendezted.

4. Kommunikáció cicanyelven

Tanuld meg a cicád nyelvét: hogyan nyávog, mit jelezhet a farkával, fülével, stb. Te hogyan éreznéd magad, ha minden próbálkozásod ellenére is ignorálnának, amikor mondani szeretnél valamit? Hidd el, ha próbálod megfejteni az ő nyelvét, egy idő után garantált sikered lesz és viszonzásképp nagyon sok dorombolást kapsz.

5. Ápolás

Igaz, hogy a macskák általában megoldják a tisztogatást, ápolást saját maguktól is, de előfordulhat, hogy egyes cicák „túl-gondozzák” magukat, de olyanok is vannak, akiket hidegen hagy a nyalakodás, ezért elhanyagolják magukat. Független attól, hogy a te cicád melyik csoportba tartozik, érdemes gazdiként is bevezetni egy ápolási rutint, így nem lesz baj!

6. Megfelelő bemutatkozás/bemutatás

Előfordulhat, hogy új kisállat érkezik a családba és bizony a macskák elég rosszul viselik, ha természetesnek veszi gazdája, hogy megbékél az új kiskedvenccel. Ilyenkor érdemes a két kisállatot bemutatni egymásnak, összeszoktatni őket.

7. Jutalomfalatok

Hidd el, egy-egy plusz finom falatnak mindenki örül, a cicák sem kivételek. Mivel minden macskának más az ízlése, így elég nehéz meghatározni, milyen a tökéletes nasi. Általánosságban elmondható, hogy a macskák szeretik a pici, szagos, különleges, ritka falatokat.

8. Macskamenta

Ez az ártalmatlan növény kellőképpen elkábítja cicádat és olyan kedvre deríti, hogy egy külön élmény így vele játszani. Természetesen túlzásokba nem kell vinni, de az biztos, hogy macskád imádni fog érte.

9. Játékidő

Minden kisállatnak megvan a kedvenc játéka. Az interaktív játékokkal szorosabbá teheted a kettőtök közti köteléket, de a játékokkal még kedvenced önbizalmát is növelheted.

Néhány macska különösen szereti a fejtörő, puzzle játékokat, de vannak sportosabb cicák is, akik jobban élvezik a mászást, bújócskázást és a hasonló mozgást igénylő játékokat. A legjobb, hogy nem kell minden forintodat drága játékokra elkölteni, egy üres papírzacskó vagy doboz is csodákra képes.

10. Cicád stresszoldása

A macskák többsége nem szereti, ha változás történik a környezetükben. Ha nálad bármi változna (legyen az egy új bútor, új kisállat, új családtag, stb.) mindenképp figyelj cicádra, hogyan reagál és ha kell szánj rá extra figyelmet (kapcsolj be nyugtató zenét, add neki a kedvenc játékát).

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény