Azt mondják sokat elárul az emberről, hogy milyen társasággal veszi körül magát. Nos, van egy jó hírünk a cicagazdiknak…a tanulmányok szerint, a macskás emberek a világ legegészségesebb, legboldogabb és legokosabb emberei közé tartoznak. Kutatások folyamatosan kimutatják, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ha macska van az otthonunkban. De mik azok az előnyök pontosan?

Íme 5 ok, amiért a macskák jobb emberekké tesznek minket:

 

#1 ok: A macskák jót tesznek a lelki egészségünknek

Számos tanulmányt publikáltak, amelyek arról szóltak, hogy a macskagazdik IQ-ja magasabb, mint a kutyatartó társaiké. E tanulmányok némelyike azt sugallja, hogy ez részben az időkorlátoknak tudható be (az okosabb emberek általában hosszabb ideig dolgoznak, és a macskák nem igényelnek annyi figyelmet, mint a kutyák), de azt is feltételezik, hogy a macskák nyugodt viselkedése nyugtató hatással van a gazdikra, ami pedig a mentális egészséget és a fokozott agyi aktivitást segíti.

És persze a cicák simogatása feldobja a napunkat. Már néhány percnyi simogatás is jelzi az agyunknak, hogy kezdjen el oxitocint és szerotonint termelni – ez a két nyugtató vegyi anyag, amelyek a testünkben felszabadulva nyugodtabbá, lazulttá tesznek minket.

A macskák számára is nyugtató, ha simogatjuk őket, de mi is profitálunk belőle. Menj simogasd meg a cicádat!

 

#2 ok: A macskák jót tesznek a testi egészségünknek

Szeretnéd a vérnyomásodat csökkenteni? Töltsd el egy kis időt egy doromboló cicával. A macska simogatása, valamint a dorombolás lazító, nyugtató hatása bizonyítottan csökkenti az emberek vérnyomását.

Az American Heart Association megerősíti: a kisállattartás összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek csökkenésével, mint például az alacsonyabb vérnyomás, alacsonyabb koleszterinszint és elhízás kisebb valószínűsége. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a macskagazdik 40%-kal kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot vagy szélütést, mint a macska nélküli társaik, mondja Dr. Becker. A háziállatok mozgásigényét leszámítva a szakértők még nem biztosak abban, hogy az állatok miért is javítanak ennyit az egészségünkön, de nem is tudják cáfolni ezt. „Gondoljunk a macskákra úgy, mint egy ingyenes gyógyszerre, amely segíthet az optimális egészség megőrzésében” – teszi hozzá Dr. Becker.

 

#3 ok: A macskák türelemre tanítanak minket

Cicagazdinak lenni nem mindig könnyű vállalkozás, főleg nem stresszmentes. A macskák nagyon makacs és akaratos lények lehetnek, és tartásuk kicsit hasonló a gyerekneveléshez. Türelmesnek kell lennünk, amikor olyan viselkedési problémákat próbálunk megoldani, mint a vizelés, kaparászás, nyávogás.

A macskák a legjobb zen mesterek. Mozgalmas életünkben gyakran hajszoljuk a „gyors megoldásokat”. Nézz meg valamikor egy macskát! Órákig tud ülni egyetlen dologra összpontosítva. Szánj időt a légzésre, simogasd kis zen-mesteredet, és hagyd, hogy nyugtató jelenléte ellazítson.

 

#4 ok: A macskák empátiára taníthatnak bennünket

A macskákat gyakran sztereotipizálják önzőnek és önközpontúnak, de valójában ők nagyon empatikus és hűséges állatok és megérzik, ha valakinek vigasztalásra van szüksége. Gondolj csak egy olyan alkalomra, amikor beteg voltál vagy szomorú, kimerült. Gyakran előfordul, hogy a macska felmászik és ráfekszik a gazdijára. Érzi a szorongást és vigasztalásra törekszik.

Egyes kutatások szerint, a macskával (és kutyával) együtt felnővő gyerekek sokkal gondoskodóbbakká és odaadóbbakká válnak felnőttkorukra – talán azért, mert fiatal koruktól kezdve megtanulják, hogy minden élőlénynek szüksége van a szeretetre és vigasztalásra. De még azoknál az embereknél is kimutatható a fejlődés, akik csak felnőttkorukra lettek cica/kutya-gazdik.

„Egy állatról való gondoskodás emlékeztet arra, hogy minden embernek és állatnak vannak olyan szükségletei, amelyek háttérbe szorítják a sajátját, és képes mások szemszögéből látni a dolgokat. Ez segít gondoskodóbbá és együttérzőbbé válni” – mondja Dr. David Niven pszichológus és társadalomtudós.

 

#5 ok: Kapcsolatteremtés

Észrevetted, hogy amikor a macskádról beszélsz, az idegenek többet mosolyognak, köszönnek, sőt még beszélgetésbe is kezdenek veled? Vagy ha megosztasz egy vicces videót kedvencedről, és az emberek kommentálják a saját cicás élményeiket a poszt alá? Ezek a rövid eszmecserék segítenek, hogy nagyobb összhangban éljünk társainkkal, mondja Dr. Niven. Szerinte az ilyen interakciók boldogabbá tesznek bennünket, mert jól esik, ha másokkal „kapcsolódunk”.

A macskák remek beszélgetésindítók, így nem meglepő, hogy egyre népszerűbbé válnak a kisállattartóknak létrehozott randioldalak, társkeresők, fitneszórák és egyéb társasági összejövetelek. „Azokat az embereket, akiknek házikedvencük van, mások szociálisabbnak és nyitottabbnak látnak” – mondja Niven. „Ez szélesebbé és változatosabbá teheti a társadalmi kört, amitől aztán kevésbé érezhető a magány.”
Szóval sikerült meggyőznünk? A macskák mindannyiunkat jobb emberekké tesznek!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény