A macskák alapvetően kellőképp figyelnek magukra. De még a piperkőc macskák sem tudják megakadályozni a leggyakoribb betegségeket, egészségügyi problémákat.

1. Cicák hányása

A hányás nagyon gyakori probléma a macskáknál, sok-sok kiváltó oka is lehet. A mérgező vagy ehetetlen (például madzag) dolgoktól kezdve, egészen a fertőzésig, húgyúti betegségekig, cukorbetegségig, vagy akár szőrcsomókig.

A tünetek általában elég nyilvánvalóak, többek között nyáladzás is tapasztalható ilyenkor. A hányástól az állat gyorsan kiszáradhat, így nem tanácsos sokáig várni azzal, hogy a hányás magától elmúljon. Ilyen esetben fel kell keresni az állatorvost, érdemes hányásmintát is vinni hozzá, hogy hamarabb megoldást találjon a problémára.

2. Alsó húgyúti betegségek

Egyes becslések szerint az állatorvosok által látott macskák 3%-ának van/volt alsó húgyúti megbetegedéses panasza, az valójában többféle macskabetegséget foglal magában.

Ez nőstény és hím macskáknál egyaránt jelentkezhet. Tipikusan az elhízott és/vagy száraztápot fogyasztó macskáknál jelentkeznek ezek a betegségek. Ennek a kialakulásának kockázatát a stressz, a több-macskás háztartás, és a hirtelen bekövetkezett változások is min növelhetik, a kezelés pedig a probléma típusától is függhet. Az alsó húgyuti betegségek tünetei a következők:

 • Cicád többet iszik
 • Erőlködés a vizelésnél
 • Véres vizelet
 • Szokatlan helyeken vizelés
 • Vizelés közben sír a macska
 • A húgyúti területek nyaldosása (gyakran a fájdalom miatt)
 • Depresszió
 • Dehidratáció
 • Étvágytalanság
 • Hányás

Az mindig komoly problémára utal, ha a cica nem tud vizelni. Azonnal fel kell hívni az állatorvost, ha valamilyen húgyúti problémára gyanakszol.

3. Bolhák a cicádon

A bolhák nagyon gyakori ún. külső problémák, amik akár a cica egészségére is ráhathatnak. De ez könnyen kezelhető. A bolhás cicákra jellemző tünetek:

 • Bolha „piszok” a bőrön (pici fekete pontok)
 • Folyamatos vakaródzás
 • Gyakoribb nyalogatás
 • Piros, irritált bőr
 • Szőrhullás
 • Bőrfertőzések, forró foltok

A bolhák több mint egy évig is élhetnek, és a macskáknál akár még vérszegénységet is okozhatnak, ha olyan súlyossá válik a probléma, ezért mindenképpen időben kell kezelni a bolha-gondokat a cicáknál, fontos a megelőzés is.

Beszélj az állatorvossal, hogy milyen bolha elleni védekezés lenne a legjobb a macskádnak. A kezelések közé tartoznak gyógyszerek, porok, habok stb.

4. Galandférgek

Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma cicáknál, a galandférgek a vékonybélben élnek és néha még a 60 cm hosszúságot is elérhetik. A galandférgek tagolódnak, és általában akkor válnak szét, amikor az állat ürít. Így nagyon valószínűtlen, hogy egy teljes férget láthassunk, külön-külön viszont gyakran találkozhatunk velük sajnos.

A galandféreg-fertőzés tünetei lehetnek egész enyhék, de akár hányás és fogyás is előfordulhat. A legegyszerűbben a széklet ellenőrzésével győződhetsz meg arról, hogy kedvenced fertőzött-e vagy sem. Érdemes még a végbélnyílást, ágyneműt is átnézni, ha galandféreg-fertőzésre gyanakszol. A galandférgek az ürítésen kívül, kijöhetnek még a végbélnyílásból alvás közben vagy nyugalmi állapotban. Ha apró fehér férgeket látsz (rizsszemnek vagy szezámmagnak is tűnhetnek), akkor nagy valószínűséggel a macskád galandférges.

A kezelések közé tartozik az injekció, orális vagy helyi gyógyszeres kezelés, de mivel a macskák szinte mindig galandférgesek lesznek, ha bolhát nyelnek le, a féreg-probléma megelőzése előtt mindenképp kezeld a bolhával kapcsolatos problémákat a cicádnál.

5. Cicák hasmenése

Sok minden okozhat hasmenést macskáknál, beleértve a bélparazitákat, a romlott ételeket, allergiákat, fertőzéseket, májbetegségeket, rákot és még sorolhatnánk.

A hasmenés egyértelmű tünete a laza, vizes, folyékony széklet. Az okától függően a hasmenés napokig, hetekig, hónapokig tarthat.

A kiszáradás megelőzése érdekében készíts cicádnak sok friss, tiszta vizet, ha hasmenéssel küzd. Vedd el cicád elől az eledelét nem több mint 12 órára. Ha ezek után is hasmenése van, látogassátok meg az állatorvost, különösképpen akkor, ha a hasmenés mellé hányás, véres és sötét vizelet, láz, letargia, étvágytalanság és/vagy erőlködés is társul.

+1 Szem problémák

A macskák szemproblémáit számos dolog okozhatja, többek között előfordulhat kötőhártya-gyulladás, szaruhártya-fekély, szürkehályog, glaukóma, trauma, vírusok, gyulladás és retinabetegség.

Néhány tünet, amely szemproblémára utalhat: vizenyő szemek, könnyfoltos szőr, felhősség, vörös vagy fehér szemhéj, piszok a szem sarkában, hunyorítás, manccsal piszkálás, vagy egy harmadik jól látható szemhéj kialakulása.

Ilyen esetekben majdnem az egyetlen dolog, amit gazdiként tehetsz az az, hogyha felhívod az állatorvost és elmondod a panaszokat (kivéve, ha már tudod milyen szemproblémája van kedvencednek). Bármiféle szemet érintő probléma sürgős kezelést igényel, ezért fontos minél előbb jelentkezni az állatorvosnál.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény