A macskákról köztudott, hogy imádnak rágcsálni. Valószínűleg te is láttad már cicádat a kuka körül turkálni egy-két falat érdekében, szóval pontosan tudod, hogy szó szerint bármit képesek megenni. A szobanövények világa igazi veszélyt rejtegethet a macskagazdik számára, hiszen a cicák nem túl válogatósak, ha rágcsálni-valóról van szó, bármelyik növénybe belemajszolnak – és bár vannak olyan növények, amelyeknek fogyasztása kifejezetten jótékony hatású kiskedvenceinknek, sajnos van egy pár rendkívül mérgező is a palettán, amit érdemes elkerülni.

Az alábbi lista segíthet neked, ha szeretnél a lakásba egy kis zöldet becsempészni úgy, hogy kedvenced egészségét se kelljen kockáztatod vele.

1. Macskamenta

A nevében is benne van, hogy ez a növény a cicák egyik mindenkori kedvence. A macskamenta (vagy másik nevén a macskakakukkfű) nemcsak biztonságos a cicák számára, de fogyasztásuk még egészséges is. Ezek a növények olyan stimulánsokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a stresszt, és javítják a cicák hangulatát. Ezeket a növényeket könnyű maghüvelyből termeszteni, szóval irány magot venni és nevelgetni a növénykét!

2. Kamilla

A kamilla jótékony hatásairól talán többet is tudunk, mint az előző növényéről. Gondoljunk csak a jó meleg édes, virágos ízű teára, amit esténként iszogatunk. A kamilla a nyugtató hatásairól híres, évezredek óta használják stresszoldóként és nyugatóként. A teafilteres változatán kívül a természetben megtalálható alakja is jól ismert számunkra – a fehér szirmú, százszorszépszerű virágok, amelyek olyan szép díszei a kinti tájnak. A macskák a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatják, szóval nyugodtan tarthatsz otthon is.

3. Citromfű

A macskák rengeteg fűfélével találkoznak a kinti kalandozásaik során, hiszen rengeteg időt töltenek a fűben lapulva a vadászatuk közben. Szerencsére ezek a fűfélék nem veszélyesek a cicák számára, így nem véletlen, hogy az állatkereskedésben is találkozunk macskabarát fűfélékkel a kasszák körül vagy a polcokon. A búza, árpa és a zab népszerű, de minden kétséget kizáróan a citromfű a legközkedveltebb fűféle a cicák számára. A citromfű kellemes illata miatt az embereknek is nagy kedvence. Próbáld ki te is!

4. Borsmenta

A macskákat kifejezett vonzza a menta-illat, de minden menta-féle közül nekünk a borsmenta az örök kedvenc. A borsmenta egy rendkívül változatos gyógynövény, amely pompás illattal árasztja el a szobát, és forró vízben lefőzve teaként csodákra képes. Ez a menta mind az emberek, mind a cicák emésztését segíti, a macskaimádók körében nagyon közkedvelt ez a növény. A cicák nemcsak szagolgatni szeretik, de előszeretettel rágcsálják is a leveleit. Sőt, a borsmenta illata kifejezetten riasztja az egereket! Kifejezetten hasznos, ha nem szeretnéd, hogy cicád elfogott egerekkel játszadozzon a nappaliban!

5. Friss fűszernövények

Biztos feltűnt már egyszer-kétszer, hogy milyen kísértetiesen hasonlítanak ránk a cicák bizonyos dolgokban. Mi például a fűszerek iránti imádatukra gondoltunk – többek között. Minden étel a megfelelő fűszerezéssel válik tökéletessé, ezt már tudjuk. A fűszerekért cicáink is hálásak lesznek nekünk. Glen M. Woodham – a Do my assignments és a Study demic toborzója – szerint a „rozmaring természetes bolhariasztóként szolgál a macskák számára, ezen kívül a cicák szeretnek petrezselymet majszolni, ami remek hír, hiszen rengeteg vitamin (A-, B- és C-vitamin) és kálium található benne.”

6. Macskagyökér

A humán gyógynövény-gyógyászatban a macskagyökeret álmosító hatása miatt használják, altató hatása alaposan bizonyított. A macskák esetében azonban teljesen ellentétes hatást vált ki, mivel őket a macskagyökér/valeriána serkenti. Ha cicád egy igazi lustazsák, a macskagyökér egy nagyszerű módja annak, hogy mozgásra ösztönözd. A valeriána édes illatú, rózsaszín és/vagy fehér virágú, gyönyörű díszei a lakásnak.

7. Csüngő csokrosinda

A csokrosinda rendkívül kedvelt szobanövény. Nagy, szerteágazó, csíkos levelei élénkítik a helyiséget. Ha minden sarokban lenne egy-egy ilyen növény igazi dzsungellé varázsolnánk a szobát. „A macskák kifejezetten szeretik a csokrosindákat, mert hosszú leveleik tökéletes játékszernek bizonyulnak számukra” – mondja ezt Brittney C. Colter, a Simple grad és az Academ Advisor írója. „Ezen kívül pedig attól sem kell megijedni, ha a macskák rágcsálni kezdik a leveleket, fogyasztása ugyanis biztonságos számukra, sőt még serkentő hatással is lehet rájuk.”

8. Édesgyökér

Az édesgyökeret a kertben könnyű termeszteni, de akár az ablakpárkányon is nevelgethetőek, utóbbinak a cicák mindenképp örülnének. Ez egy gyönyörűen virágzó növény, rengeteg egészségügyi előnnyel. Ennek a növénynek a fogyasztása elősegíti a macskák emésztését, és enyhítheti az allergiát is. Sőt rendkívül hasznos az idősödő, ízületi gyulladással szenvedő macskáknak, mivel vértisztító hatása miatt enyhíti az ízületi panaszokat kedvenceinknél.

Nincs más hátra mint beszerezni a fent említett növényeket! Finom illatok, csodás díszek! De akár ezekkel a növényekkel egy valóságos dzsungelt is varázsolhatsz kedvencednek!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény