Legyen bármilyen színű, fajtájú, méretű vagy korú – ha cicáról van szó, mindenképpen imádni fogjuk. A báj és barátság tökéletes keverékét nyújtják számunkra, ráadásul tartásuk is kevés gonddal jár (ne is hallgassatok a kutyások véleményére!).

Van valami igazán különleges a vörös cirmos cicusokban, ami miatt képtelenek vagyunk ellenállni nekik. Ezek a lángszínű cicák egyszerűen imádnivalóak és igazán kitűnnek – a jó értelemben. Muszáj megemlítenünk, hogy affinitásunkkal biztosan nem vagyunk egyedül; még a híres brit politikus, Winston Churchillnek is vörös cirmos cicája volt, akit Tangónak nevezett el. Ezek az apróságok nagyszerű családi házikedvencek, szuper barátságosak és nyugisak.

Még mindig nem vagy teljesen meggyőzve arról, hogy miért pont egy vörös cirmost kéne választanod? Olvass tovább – nekünk legalább 9 okunk van arra, hogy miért pont egy ilyen cica legyen az új házikedvenced!

 

9 Ok Amiért Imádjuk a Vörös Cirmos Cicákat >^..^<

#1. érdekesség. Valójában a vörös cirmos cica nem egy külön fajta.

A „cirmos” szó bizonyos szőrjegyekre utal, nem pedig egy konkrét macskafajtát jelöl. Valamilyen szinten a kutyák csíkos szőrzetéhez hasonló, tehát valójában nincs olyan, hogy „csíkos kutya”, hiszen számos kutyafajtának lehet csíkos szőrű változata is. Ugyanez igaz a cicákra is, ugyanis majdnem minden fajtánál találhatunk vörös cirmost, beleértve a perzsamacskákat, az amerikai Bobtail-eket, a Munchkin macskákat, az abesszin és a Maine Coon macskákat is.

 

#2. érdekesség. A vörös cirmosok bundája négy különböző minta egyikében pompázhat.

Azok, akiknek van vagy volt valaha is vörös cirmos cicája nagyon könnyen tudnak különbséget tenni a 4 különböző mintázat között, amelyek a következők lehetnek: klasszikus minta, makréla minta, csíkos minta, foltos minta.

Mi az az egy dolog, amit soha nem fogsz látni? Olyan cirmost, akinek csak és kizárólag vörös bundája van. Valamilyen oknál fogva a vörös cirmos cicáknál mindig lesz valami minta a bundájukon – leggyakrabban a makréla minta, amitől kísértetiesen hasonlítanak a kistigrisekre! (És ami azt illeti, a házicicák és tigrisek DNS-e körülbelül 96%-ban megegyezik – elképesztő!)

 

#3. érdekesség. A narancsos, vöröses szín egy bizonyos pigmentből származik.

A vörös cirmosok bundái nagyon sok esetben eltérő árnyalatúak, lehetnek vörösesek, narancssárgásak, és/vagy krémszínűek is. Miért? Ezeknél a cicáknál egy bizonyos feomelanin nevű pigment jelenik meg – ugyanaz a pigment, amely az embereknél a vörös szőrt eredményezi.

Szerencsére azt a régi mondást miszerint a vörös hajú emberek lelketlenek, nem alkalmazták a „vöröshajú” cicákra. Egyébként nem is lenne rájuk igaz, csak rájuk kell nézni, olyan édesek!

 

#4. érdekesség. A vörös cirmos cicáknak történelmi vonatkozásuk van.

Van egy réges-régi legenda a kis Jézusról, miszerint amikor nem tudott aludni egy doromboló vörös cirmos macska nyugtatgatta. A történet szerint ez a kiscica olyan hatással volt kisgyermekre, hogy Szűz Mária megcsókolta a cica homlokát, ezzel egy „M” betűt hagyva a bundájában (bár létezik olyan változata is a történetnek, ahol Mária a kezdőbetűjét a macska homlokára rajzolta gyengéden az ujjával).

Állítólag ez a magyarázata annak, hogy a mai vörös cirmosok homlokán miért van szinte kivétel nélkül egy M betű minta.

Érdekes módon senki sem tudja biztosan, honnan ered maga a „cirmos” név, bár egyesek szerint egy bizonyos közel-keleti csíkos selymet is így neveztek el. Talán ennek is köze lehet Jézus történetéhez? Nyilván ezt soha nem tudhatjuk biztosan, de mindenképpen elgondolkodtató és különös tényekről van szó.

 

#5. érdekesség. Beceneveikkel akár még a kamrában is láthatod.

Bár színük sem mondható hétköznapinak, de érdekes becenevekkel is elhalmozták ezeket a cicákat. A „lekvár” és „gyömbér” két olyan becenév, amit gyakran párosítanak a vörös cirmosokhoz. Narancsos különleges színük miatt nem csoda, hogy az emberek ezzel kapcsolatban szeretnék elnevezni a kiskedvenceiket. Tehát a gyömbér, lekvár, mandarin becenevek elég gyakorinak számítanak (a narancs is bár az kevésbé kreatív).

 

#6. érdekesség. Csak minden negyedik vörös cirmos nőstény.

A vörös cirmos cicák körülbelül 80%-a hím. Ennek pontos oka még nem ismert, de úgy tűnik, egy bizonyos genetikai kapcsolat lehet a nem és a szőrjegyek között, bár az állatorvosok és a kutatók sem erősítették meg ezt a feltételezést. Ezzel ellentétben viszont a kalikó és teknőshéjú macskák esetében a nőstények vannak többségben, így szinte biztos, hogy a szőrjegyek és nemek között szoros összefüggés van.

 

#7. érdekesség. A vörös cirmos cicák imádnak enni.

Az éhenkórász mesefigura Garfield igazán hűen mutatja be, milyen szívesen esznek a vörös cirmosok. Annyira szeretnek enni, hogy bármit képesek megenni, amit csak eléjük tesznek. A vörös cirmos cicák gazdijai tehát nem élhetnek azzal a luxussal, hogy reggel kiteszik az egész napra elegendő kaját, mert az már a korai órákban elfogyna. Nem csoda, hogy hajlamosak az elhízásra, ami pedig súlyos problémákhoz vezethet. A megfelelő étrend kialakítása elengedhetetlen a vörös cirmos cicák számára!

Ha egy vörös cirmos cica szerencsés gazdija vagy, akkor mindenképp gondoskodj arról, hogy cicád egészségesen étkezzen és megőrizze egészséges testsúlyát. Csontjainak és izmainak, ízületeinek épségének megőrzése érdekében pedig biztosítsd számára a megfelelő mozgást.

 

#8. érdekesség. Alacsony energiaszintjük van.

Bár a macskákról nagy általánosságban elmondható, hogy energiaszintjeik nincsenek a magasban, és még folyamatos mozgást sem igényelnek, ez különösen igaz a vörös cirmosokra. Valójában rengeteg vörös cirmos cica gazdija állította már, hogy macskájuk egész egyszerűen lusta. Fontos erre odafigyelni, hiszen a másik nagyon közismert tény róluk az, hogy nagyon szeretnek enni. A punnyadás és a sok evés pedig nem jó párosítás.

Másrészről viszont a lustaságukból kifolyólag nagyon jó társak, ha pihenésről és nyugalomról van szó. Ettől függetlenül muszáj nekik is a kellő mozgást biztosítani, hiszen náluk a túlsúly kockázata sokkal nagyobb.

 

#9. érdekesség. Megvan a saját egyéniségük, mint minden más cicának.

A ragaszkodótól a zárkózottig, a játékostól a visszafogottig, a társaságkedvelőtől a kifejezetten emberkerülőig, a vörös cirmos cicáknál bármi előfordulhat. Egyik macskafajtának sincsenek külön meghatározott karakterjellemei, személyiségei. Ezek mind az együttélés alatt derülnek ki, alakulnak ki a cicáknál, ezért is vállalsz kockázatot örökbefogadás során. És bár a legtöbb vörös cirmos cica tényleg nagyon laza, aranyos és bújós típus, sosem tudhatod biztosan, hogy az általad választott cica is ugyanolyan lesz-e.

Ennek ellenére mi úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan kockázat, amelyet érdemes vállalni! Végülis nagyon nagy az esély arra, hogy egy imádnivaló, gyönyörű, barátságos macska kerül a családba, akit nevelhetsz, dédelgethetsz a családoddal együtt hosszú éveken keresztül.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény