Neked már biztos megvannak az újévi fogadalmaid, na de mi a helyzet a cicáddal? Gondoltál már arra, hogy bevond őt is a célkitűzésbe? Ő ugyanolyan tagja a családnak, szóval miért is maradna ki ebből a szokásból?

Egy fontos cél lehet, a cicád egészségére és boldogságára fókuszálni, amit nem is olyan nehéz teljesíteni. Legyen 2021 egy olyan év, amikor sokkal több szeretet és figyelmet fordítasz cicatársadra. Íme pár példa a macskabarát fogadalmakhoz:

1. Dolgozz sokat, játssz még többet

Tudtad, hogy amikor a macskák játszanak, akkor igazából a vadászösztönüket utánozzák játékosan? A játékidő nem csak lehetővé teszi a macskának, hogy megmutassa a félelem nélküli ragadozó énjét, hanem remek módja annak is, hogy a testsúlyát kordában tartsa. Ráadásul az interaktív játékok feloldják a stresszt, folyamatos gondolkodásban tartják a macskát és erősíti a kettőtök közti kapcsolatot.

Oké, minket ez megvett. Végtére is, nem egy hatalmas áldozat kedvenc szőrmókjainkkal eltölteni pár vicces, szórakoztató percet. Pam Johnson-Bennett, a Cat Behavior Associates munkatársa, napi legalább 15 perces játékidőt javasol a cicás gazdiknak.

Raktározz be pár játékot és mutass be minél több különböző játékot kedvencednek. Ne hagyd ki az örök klasszikusokat, mint például a lézer mutató. Garantáltan leköti majd a cicádat.

2. Hozd magad formába

Az előző fogadalmon felbuzdulva jöjjön is a második újévi ígéret: több mozgás, zsírpárnák leadása! A cicákról köztudott, hogy imádnak szundizni bármikor és bárhol, de a szunyókálás iránti szeretetük miatt könnyen felszedhetnek néhány plusz kilót.

A fogyással kapcsolatos fogadalmak szinte minden ember listáján szerepelnek, és bizony ezek a célok a cicákra ugyanúgy vonatkozhatnak. Egy ideális testsúly fenntartásával hozzájárulsz cicád hosszabb, egészségesebb életéhez. Szóval elő a lézer mutatókkal és mozgasd meg egy kicsit a cicád! A normál testsúlyhoz és az elhízás elkerüléséhez elengedhetetlen a helyes étkezés, ezért ha tanácstalan vagy, keresd fel az állatorvost, aki biztosan sok hasznos tanáccsal lát el ezzel kapcsolatban.

3. Gazdagítsd a macskád környezetét

Egy unatkozó cicából könnyen előjön a destruktív énje, ezért fontos az érdeklődését fenntartani, amit egyszerűen elérhetsz azzal, ha a környezetét gazdagítod/felújítod időnként. Ez különösképpen igaz a benti cicákra. Biztosíts lehetőséget és eszközöket a cica számára, hogy kedvére másszon, bujkáljon, pihenjen, kaparásszon, és játsszon.

A mai tervezők már jobban törekednek olyan macskabútorokat készíteni, amelyek már esztétikusabbak és beleillenek a lakás dizájnjába. Ha eddig még nem szereztél be egy kaparófát a cicádnak, most mindenképp itt az ideje! A bútoraid is hálásak lesznek érte.

4. Sajátítsatok el új recepteket együtt

Vedd fel a kötényedet, elő a receptkönyvekkel és kísérletezz új, izgalmas, egészséges receptekkel a macskád társaságában.

Tökéletes téli program sütni, főzni. Akkor miért is ne próbálhatnál ki izgalmas jutalomfalat recepteket a konyhában? Ezzel megszabadulsz az olcsó és műanyag ízű jutifalatoktól amit a boltok polcain találsz. A Cookie Rookie receptjeit mi személy szerint imádjuk, macskagyökér kruton (Catnip Croutons) receptet kifejezetten ajánljuk.

5. Tisztítsd meg azokat a fehér gyöngyszemeket!

Légy őszinte: mikor mostad meg utoljára a macskád fogát? Pedig a megfelelő dentál-higiénia nagyon fontos a cicák egészsége szempontjából, mégis ez az egyik leggyakrabban elhanyagolt feladat.

Ismerős? Fogadd meg az újévben, hogy nem felejted el a cicád fogait rendszeresen megmosni. Legyen cél a heti kettő fogmosás, de a végcél legyen a napi fogmosás!

6. Vállald az alomdoboz tisztítását. Minden. Egyes. Nap.

Senki sem szereti a koszos fürdőszobát, főleg nem a kényes cicák. Legyen ezért rutinszerű számodra, hogy minden nap eltávolítod a piszkot a dobozból.

Ne hagyd, hogy a lustaság eluralkodjon rajtad. Ez egy apró feladat, mégis tisztábbá teszed az otthonod, a kellemetlen szagok eltűntetéséről pedig nem is beszélve.

7. Taníts meg cicádnak egy új trükköt

Nemcsak a kutyák az egyetlenek, akiket tanítani lehet ám! A tévhittel ellentétben a cicák bizony ugyanúgy képesek elsajátítani egy-két trükköt, például: pacsi adás, szólításra szót fogadni. (Az igaz mondjuk, hogy néhány fajta hajlamosabb a tanulásra, a többi macskafajtához képest.)

Ezt talán még nem is tudtad, de a macskákat is meg tudjuk tanítani pórázon sétáltatni. Igen, ez igaz! Nagyobb türelemre és elszántságra lesz szükség, de nem lehetetlen. De legyenek reális elvárásaid: néhány cicánál esélytelen, hogy megszokja a póráz viselését, de mások könnyen megbarátkoznak az ötlettel.

8. Mikrochipeltesd a cicád

Tény: minden cica gazdi szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni kedvencét, erre pedig van egy nagyon jó megoldás: a mikrochip. Emellett még érdemes olyan medált készíttettetni a nyakörvre, amin minden fontos elérhetőség és adat szerepel, hogy eltűnés esetén hazahozhassák neked kedvenced. Egyszerű, de hasznos módszerek, amivel garantálhatod, hogy cicád mindig visszataláljon hozzád.

9. Bővítsd a tudásod

Párszor te sem tudod eldönteni, hogyan reagálj a cicád egy-egy megmozdulására, számodra szokatlan dolgokat csinál? Ez mindenkivel előfordul. A macskák a rejtélyek királyai, amit imádunk is bennük, de néha nagy fejtörést tudnak ezzel okozni. („Hogy került már megint az asztal közepéről a földre az üvegpohár?! Oh, megvan!”)

Valószínűleg a miérteket sosem fogjuk megfejteni, és a cicák elméjében lezajló folyamatok örök rejtélyek maradnak, de egy kis utánajárással többet tudhatunk meg négylábú kedvenceinkről. Az újévi fogadalomtétel tökéletes alkalom arra, hogy ezt kitűzd célnak. Keress az interneten, könyvtárban, boltokban olyan írásokat, amelyek új és új információval szolgálnak macskákat illetően.

Bár a felsorolt ígéretek kivétel nélkül dicséretre méltóak, a legfontosabb fogadalom mégis inkább legyen az, hogy továbbra is feltétel nélkül szeretjük kedvencünket. Na ez egy olyan újévi fogadalom, ami roppant egyszerűen betartható!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény