Bizony a macskák is küzdhetnek allergiával. Esetükben az allergia egyes tünetei nagyon súlyosak, akár halálosak is lehetnek. A végzetes kimenetelek elkerülése érdekében fontos megismernünk az allergiák tüneteit, illetve kezelési módokat, hogy időben cselekedni tudjunk.

Milyen az allergia a macskáknál?

A macskák immunrendszere atipikus módon reagál, és antitesteket termel, ha olyan anyaggal találkozik, amelyre allergiás. Az antitestek célja figyelmeztetni a gazdatestet, hogy valami támadja és általában a fertőzések leküzdésére használja fel a szervezet. Ha antitestek termelődnek egy olyan anyagra, ami egyébként nem káros vagy mérgező a macskára nézve akkor jelentkeznek a nem kívánatos és váratlan tünetek. Így a macskáknál minden ehhez hasonló reakciót allergiaként kezelnek.

Az allergia fajtájától függően változhatnak a jelentkező tünetek, irritációtól kezdve egészen az életveszélyes tünetekig.

Az allergia tünetei macskáknál

• vakaródzás
• szőrhullás
• nehéz légzés
• vörös foltok, irritáció
• duzzadások
• tüsszentés
• hányás, öklendezés
• köhögés
• zihálás
• könnyező szemek, folyó orr
• hasmenés
• mancs/farok rágcsálás

A listából is látható mennyi különböző jele lehet az allergiának, de a légzést befolyásoló tünetek a legkomolyabbak. A szervezet allergénre adott reakciója miatt a macskáknál előfordulhat nehéz légzés az arcon, a torokban, vagy az orrban található duzzanatok miatt. Ezektől a duzzanatoktól kezdhetnek el a macskák köhögni is, ami rendkívül veszélyes lehet, főleg az asztmás macskák számára. Az oxigén elengedhetetlen a macskák számára is, így komoly következményei lehetnek, ha nem kap megfelelően levegőt.

A légzési nehézségek mellett a macskáknál még szintén gyakran előfordul, hogy allergiától folyamatosan könnyeznek, folyik az orruk és tüsszögnek. Az allergének ugyanis irritálhatják a nyálkahártyát, ami miatt ezek a tünetek kialakulhatnak.

Vakaródzás, szőrhullás, vörös foltok és a bőrirritáció szintén tipikus tünetei az allergiának. Ezek a tünetek nagyon gyakoriak a bolhára, ételre és egyéb környezethez kapcsoló dolgokra allergiás macskáknál. Ezek az allergének a test irritációját és gyulladását okozzák, amitől a macskák folyamatosan viszketnek és vakaródzással, rágcsálással próbálnak enyhíteni a kellemetlenségeken. Így nagyon könnyen keletkezhetnek nyílt sebek is, amelyek később elfertőződhetnek.

Előfordul, hogy a gyomor-bél traktusban gyulladás és irritáció lép fel az allergia következtében. Ha ez megtörténik, hasmenés és hányás tapasztalható az ételre allergiás macskák körülbelül 10 százalékánál.

Az alábbiak könnyen okozhatnak allergiát a cicádnál

Rengeteg olyan dolog van, amire a macskák allergiások lehetnek, a legtöbb pedig sajnos megtalálható az otthonainkban is. Ezért roppant nehéz megállapítani, hogy pontosan mire is allergiás kedvencünk.

Pollenek: a fa, a por, a fű, a penész és a gyom is okozhat allergiát. Ezeket a környezeti allergéneket nagyon nehéz ellenőrizni.

Ételallergia: a harmadik leggyakoribb allergia a macskáknál. Rengeteg alapanyagra lehetnek allergiások a macskák, de leggyakoribbak közé a csirkehús, sertéshús, tejtermék, hal és tojás tartozik.

Bolhák: A leggyakoribb allergia a cicák esetében

Gyógyszerek: a macskák bizony allergiások lehetnek a különböző gyógyszerekre (sampon, bolha gyógyszerek stb.)

Tisztítószerek: mosószerek, padlótisztítók és fertőtlenítő spray-k

Parfüm: az erős parfümök és kölnik önmagukban is irritáló hatásúak lehetnek, de néhány macskánál még allergiát is kivált. Az inhalációs allergének szintén nagyon gyakoriak.

Füst: a macskák lehetnek allergiások a cigaretta füstre is

Különböző felületek: A szövetek, gumik és műanyagok mind olyan felületnek számítanak, amelyre a macska allergiás lehet. Egyes ágyak, edények, padlószőnyegek problémát okozhatnak kedvenceinknek.

Az allergia megállapítása

Ez nagyon nehéz feladat lehet. Az eliminációs diéta kezdetnek jó lehet, de ha nem ételre allergiás a macska, akkor sok értelme sajnos nem volt. Össze kell csoportosítani a lehetséges allergéneket és külön-külön letesztelni, hogy vajon ez okozta-e a problémát vagy sem. Szerencsére vannak vér- és bőrtesztek is, amiket az orvos elvégezhet az állaton.

Gyógymód

A gyógymódok és a kezelés az allergia fajtájától függően változhat. A legjobb megoldás teljesen eltűntetni macskád életéből az adott allergént, de természetesen ez nem minden esetben lehetséges. Esetenként hosszútávú gyógyszeres kezeléseket és/vagy allergiás terápiákat lehet alkalmazni az allergia súlyosságától függően.

Ételallergia esetén valamivel egyszerűbb módod van, hiszen „csak” azt az ételt kell kivenned cicád napi étrendjéből amire ő allergiás. Miután a leggyakoribb a csirkehús, ezért vannak külön érzékenyebb cicáknak szánt hipoallergén ételeink is. Mint például a marhás konzervünk.

Megelőzés

Sajnos nincs arra mód, hogy megelőzzük az allergia kialakulását a macskáknál, de természetesen csökkentheted a környezetében lévő allergének mennyiségét. Tiszta lakás, rendszeres portörlés, szagtalan macskaalom, nem dohányozni a lakásban, fém vagy kerámia etetőtálak használata, csirkehúsmentes hipoallergén ételek stb. mind-mind segíthetik csökkenteni az allergia kialakulását.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény