Nos – ezt a kérdést muszáj volt feltenni: „Be tudja bizonyítani a tudomány, hogy a cicásvideók nézése valóban jót tesz az egészségünknek?”

Úgy néz ki, hogy a válasz egy határozott IGEN. Na már most, ki akarna a tudománnyal szembe szállni és megcáfolni mindezt? >o<

Az internetes cicás videókat egész egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. 2014-ben közel 2 millió macskás videó került fel a YouTube-ra, és a becslések szerint ezeket a videókat csaknem 26 milliárdan tekintették meg. Ezenkívül a cicásvideók megtekintése sokkal nagyobb, mint a YouTube bármely más tartalomkategóriájáé. Bizony, a YouTube bohókás cicái garantáltan velünk maradnak!

A tanulmányok szerint a legnépszerűbb oldalak cicásvideók nézésére a Facebook, a YouTube, a TikTok és az Instagram. Manapság már a TikTok-ra feltöltött macskás videók több megtekintést érnek el, mint a YouTube-on található tartalmak.

A kutatást Dr. Jessica Myrick (az Indiana Egyetem médiakutatója) végezte. Myrick szerint: „Mindannyian néztünk már vicces macskás videót az interneten, viszont nagyon kevés empirikus munka készült arról, hogy miért is tesszük ezt olyan sokan, illetve, hogy ez milyen hatással van ránk. Médiakutatóként és online macskásvideó-nézőként késztetést éreztem, hogy összegyűjtsek néhány adatok erről a popkulturális jelenségről.”

 

Minden, amit erről a tanulmányról tudnod kell

Közel 7000 nézőt kértek fel a kutatáshoz, hogy felmérésekkel feltárják vajon ugyanolyan pozitív hatással vannak-e ezek a videók ránk, mint a kisállat-terápia. A kutatásban résztvevők körülbelül 36%-a „macskás emberként” jellemezte magát, míg körülbelül 60%-k mondta azt, hogy a macskákat és a kutyákat egyaránt szeretik.

A nézőket megkérdezték, hogy rosszabbul érezték-e magukat egy-egy cicás videó megtekintése után, és hogy éreztek-e bűntudatot amiatt, hogy elhalasztották a megoldandó feladataikat emiatt. A legtöbb résztvevő pozitívabbnak értékelte érzelmi állapotát egy videó megtekintése után, mint videónézés előtt.

Bár egy általános bűntudat jelen volt, a túlnyomó többség úgy érezte, hogy ezeknek a videóknak a nézése felülmúlja a halogatás miatti bűntudatot.

 

Myrick kutatásának résztvevői a következőkről számoltak be:

💜 Kevesebb negatív érzelmük volt, pl. szorongás, bosszúság és szomorúság, miután a macskás videókat megnézték.

💜 Energikusabbnak és pozitívabbnak érezték magukat, miután megnéztek egy cicás videót az interneten.

💜 Gyakran néznek munkaidőben is vagy tanuláskor is cicás videókat.
Az öröm, amit egy ilyen videó megnézése után éreztek, felülmúlta a halogatás miatt érzett bűntudatot.

💜 Cicagazdik és bizonyos személyiségű (pl.: félénk, barátságos) emberek nagyobb valószínűséggel néztek macskás videókat.

💜 Az általuk megtekintett macskásvideók körülbelül 25%-a olyan volt, amelyre ők kerestek rá; a többire pedig később leltek rá.

 

Ismerték a sok internetes „celebcicát”

Összességében a macskásvideók megtekintésével kapcsolatos válaszok túlnyomórészt pozitívak voltak, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a cicákról készült videók valóban növelhetik az emberek energiaszintjét, fokozhatják a pozitív érzelmeket, csökkenthetik a szorongás, bosszúság és a szomorúság érzését.

„Ha a tennivalók elintézése helyett cicát videót néznek, a bűntudat érzése elhalványul, és a pozitív érzelmek törnek felszínre. Sőt egy-egy ilyen videó után nagyobb lelkesedéssel végzik el a halogatott dolgaikat az emberek” – mondta Myrick.

Dr. Myrick megjegyezte, hogy nagyon kevés a tudományos munka ezen a területen és az új eredményei azt sugallják, hogy a cuki cicák nézése valóban segíthet abban, hogy produktívabbak legyünk, mert ezek a videók képesek minket motiválni, aktiválják agyunkban a gondoskodó impulzusokat. A mellékhatás a boldogsághormonok felszabadulása a szervezetünkben, ezáltal könnyebben ellazulunk, akár koncentráltabbá is válhatunk tőle. A teljes tanulmány 2015-ben jelent meg a Journal of Computers in Human Behavior című folyóiratban.

A kutatás eredményei szerint a jövőben az is vizsgálható lesz, hogy hogyan válhatnak ezek az internetes cicás videók egy olcsóbb kisállatterápia részévé.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény