Sok gazdi, ha egyetlen dolgon változtathatna macskája viselkedésén és életvitelén, az a vadászat iránti vágy csökkentése. Főleg azok után, ha az elejtett zsákmányt (legyen az élő vagy halott) behozza a lakásba. Többen is felteszik a kérdést: De miért akar vadászni a macskám, ha adok neki enni? Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a házimacskák vadászmagatartását, és magyarázatot adunk arra is, hogy miért mennek vadászni a házicicák függetlenül attól, hogy a gazdik bőségesen ellátják őket élelemmel.

Miért vadásznak a házimacskák?

A macskák ragadozó állatok, ami annyit jelent, hogy a táplálékukra vadásznak. Éppúgy, mint őseik, ők is magányos vadászok. Egészen a közelmúltig a macskákat elsősorban a kártevők elleni védekezés részeként, nem pedig családtagként kezelték. Ez azt jelentette, hogy csak a legjobb vadászok voltak képesek életben maradni és szaporodni, tehát a ma élő házimacskák a legügyesebb vadászok leszármazottjai. Mivel mesterségesen nagyon kevés macskát tenyésztettek (ellentétben a kutyákkal), és szabályozni sem tudjuk a szaporodásukat, így a vadászösztön továbbra is nagyon erősen jelen van a házimacskáknál.

A macskák kizárólagos húsevők, ami azt jelenti, hogy húsra van szükségük a túléléshez, a megfelelő tápanyagok beviteléhez. Mivel a macskák egyedül vadásznak, így csak kisebb zsákmányokat képesek elejteni. A leggyakoribb zsákmányok közé a kistestű emlősök és madarak tartoznak. Néhány macska azonban akár egy nyulat is képes elfogni, annyira ügyes vadásszá vált az idők során. A zsákmányok kis mérete miatt a macskáknak egy nap többször is útra kell kelni, hogy a napi energiaigényük meglegyen. Az a macska, akit nem etetnek otthon képes naponta akár 10-20 prédát elejteni.

Ennek a természetes táplálkozási szokásnak köszönhetően van az, hogy a macskák többször keveset esznek a nap folyamán.

Annak ellenére, hogy kifejezetten a táplálékszerzés miatt vadásznak, még így is kihasználják a rendelkezésükre álló alternatív táplálékforrásokat (út közben talált szemétből kikeresik a számukra még ehető dolgokat; otthon etetik őket rendszeresen).

Hogyan vadásznak a házimacskák?

A macskák általában egy meghatározott sorrendet követnek a vadászat során, ami a következő:

  1. A megfelelő környezet/terület keresése
  2. Zsákmány keresése a környezeten/területen belül
  3. Megközelítés
  4. Elejtés
  5. Játszadozás/manipuláció
  6. Zsákmány elfogyasztása

A macskák általában kifigyelik prédáikat, ilyenkor testüket összehúzzák a fejüket előre nyújtják. Kezdetben nagyon lassú mozgásokkal közelednek a kiszemelt zsákmány felé, majd minél közelebb érnek hozzá annál gyorsabbak lesznek. Amint elég közel kerül a zsákmány elfogásához, a macska megáll és felkészül az ugrásra. Ilyenkor a macska teljes teste megfeszül, koncentrál a sprint előtt, majd elrugaszkodik és próbálja az egyik vagy mindkét elülső mancsával elkapni a zsákmányt.

Talán feltűnt, hogy saját macskád is csinál egy-két dolgot a fent leírtak közül, de nem csinálja végig az egész folyamatot a leírtak szerint. A házimacskák többsége ugyanis csak elejti a zsákmányt, de nem akar vele játszadozni, illetve megenni sem szeretné. De ha nem élelemszerzés céljából vadászik, akkor miért? A továbbiakban erről írunk.

A vadászatra mindig az éhség ösztönöz?

Amikor a macskák éhesek, táplálékhoz akarnak hozzájutni (csakúgy, mint mi). A zsákmányszerzési ösztön azonban csak részben köthető az éhséghez. Mivel a macskák egyedül vadásznak, így csak saját magukra számíthatnak, hogy a megfelelő táplálékmennyiség biztosítva legyen számukra. Ha csak akkor mennének vadászni, amikor éhesek lesznek, akkor elég nagy eséllyel sikertelen lenne a vadászat, hiszen számos tényező befolyásolja a sikerességét. Ha csak végső esetben indulnának útnak, akkor majdnem 50%-kal kevesebb esélyük van a táplálékszerzésre. Éhesen ugyanis kevesebb energiájuk van, figyelmetlenebbek, ráadásul semmi nem garantálja azt, hogy az adott helyen találnak is elejtésre váró prédát. A macskák megtanulták, hogy minden lehetőséggel élniük kell, ha zsákmányszerzésről van szó. Mivel ez már ösztönös számukra, így a házimacskáknál is előfordulhat, hogy elejtenek egy-egy kisegeret, hiába előtte egy fél órával etették meg őket otthon.

A vadászati ciklus bizonyos része azonban szorosan köthető az éhséghez. Az éhes macskákra jellemzőbb, hogy zsákmányukat megölik és nem csak elfogják. Ellenkező esetben a macskák szeretnek játszani az elejtett zsákmányaikkal és csak sokkal később eszik meg azokat. Ez megmagyarázza, miért megy vadászni a legtöbb házimacska és miért hozza haza az elejtett zsákmányait ahelyett, hogy megette volna őket az úton hazafelé.

Oportunisztikus természetüknél fogva, ha egy második préda is elérhető közelségbe kerül szinte biztos, hogy kapnak az alkalmon és újra lecsapnak. Valószínűleg a vadászösztön sokkal erősebb bennük, mint az első zsákmány elvesztésétől való félelem.

A kutatások szerint az ételmaradékokkal táplált macskák többször vadásznak, mint a kifejezetten macskaeledelekkel etetett házimacskák. Átlagosan egy rendszeresen etetett macska 3 órát tölt el vadászattal naponta. Egy kóbor, vad macska esetében ez akár 12 óra is lehet. Ebből is jól látszik, hogy az otthontartott macskáknál már sokkal kevésbé van jelen a vadászat utáni vágy.

Előfordulhat, hogy a macskák már csak azért is elindulnak vadászni, hogy étrendjüket változatosabbá tegyék. Nemcsoda, hiszen a megkérdezett gazdik elég nagy százaléka mondta azt, hogy szinte sosem változtat az eledelen. Sok esetben észre is vették a gazdik, hogy a macskájuk egyből vadászni indul evés után.

A macskák neofilek, ami azt jelenti, hogy szeretnek új és különböző ételeket kipróbálni, és kifejezetten élvezik a változatosságot. Ha tehát a macskát hosszú ideig ugyanazzal a táppal etetik, akkor megpróbál vadászat során új ízekre lelni.

Ez megmagyarázza, miért hozzák haza megmutatni vadászatuk eredményét kedvenceink. Sok gazdi szerint a macskája csupán kedveskedni akar neki egy meglepetéssel, de a valóságban semmi ilyenről nincs szó.

Miért játszanak a macskák az elejtett zsákmányukkal?

Sokan láthatták már hogyan játszanak a macskák az egerekkel, amint elfogták őket. De ezt miért csinálják?

A macskák azért játszanak elejtett zsákmányaikkal, mert meg akarnak bizonyosodni arról, hogy prédájuknak ne legyen ereje visszatámadni, megsebezni őket. Minél veszélyesebbnek látják a zsákmányukat, annál tovább játszadoznak velük.

Ezért van az, hogy egyes játékoknál a macskákból előjön a vadászösztön és a játékon kívül az elejtés folyamatát is megkísérlik egy élettelen tárggyal. A kutatások szerint a felnőtt macskák sokkal többet és intenzívebben játszanak olyan játékokkal, amik valamilyen zsákmányra hasonlítanak; illetve, minél éhesebbek a macskák annál erőszakosabban játszanak. Ez a két tényező is indikálja, hogy a macskák gyakran nem tesznek különbséget a játékaik és prédáik között.

Lehet csökkenti valahogyan a macskák vadászat utáni vágyát?

Az etetéssel elég jól befolyásolható a vadászat gyakorisága, de mivel nem csak éhség miatt vadásznak kedvenceink, így hiába növeljük az adagmennyiséget a vadászat iránti vágy nem fog csökkenni, és csak a túletetés és elhízás kockázatát növeljük mindezzel.

Mint írtuk korábban, a vadászat egy veleszületett viselkedés/ösztön a macskáknál, így ennek teljes kizárása az életükből akár a jólétüket is veszélyeztetheti.

A vadászatok gyakoriságán viszont könnyebben változtathatsz a következő tippeket figyelembe véve:

Biztosíts macskád számára ízletes, magas hústartalmú eledeleket.

Naponta többször kevesebb adagokat adj neki, ezzel utánozhatod a természetes evésciklusát. Az időzítővel ellátott etetők vagy játékos etetők is nagyon hasznosak lehetnek, főleg, ha dolgoznod kell és nem vagy otthon.

Ahol lehet, vigyél változatosságot az étrendjébe.

Növeld a játékidők gyakoriságát. Rövid, de gyakoribb játékidők hasonlítanak a vadászat folyamataira. Válassz olyan játékot, ami hasonlít egy zsákmányra, ezzel jobban felkelted az érdeklődését. Egy plüssegérrel is ugyanúgy lejátszható egy vadászati ciklus, így macskádnak nem kell kimennie egy hasonló élményért.

Próbáld bent tartani kedvencedet azokban az időszakokban amikor az esetleges zsákmányai a legaktívabbak (pl.: napkeltekor, napnyugtakor). De minden változás, ami a macska életében bekövetkezik, pontos monitorálást igényel. Érdemes lassan bevezetni az újdonságokat az életébe.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény