Egyes kutyák nagyon jól kijönnek a macskákkal, de vannak olyanok is, akik képtelenek elviselni a társaságukat. Előfordul olyan is, hogy a kutya csak bizonyos macskákkal tud együtt élni (függ életkortól, temperamentumtól, aktivitástól). Hiába élt már kutyád együtt cicákkal korábban, lehet, hogy az új macskával korántsem lesz annyira barátságos viszonya. Ezért minden bemutatás, összeszoktatási folyamat más és más.

A kutyák és macskák testbeszéde

Bemutatáskor figyeld meg mindkét állat testbeszédét. Ha a macska hátrafele szorítja füleit, vagy a farkát össze-vissza lendíti, az az elégedetlenséget jelzi. A kutya testbeszédére különösen figyelni kell főleg akkor, ha erős benne a ragadozó szellem (képes kisebb állatokra zsákmányként tekinteni, üldözi őket, elfogja őket), mert könnyen prédának tekintheti az új cicát is. Megmerevedik, bámul, ugatni vagy nyüszíteni kezd. Ha ezeket a jeleket tapasztalod kutyádon, akkor ne engedd a macska közelébe! Ideális esetben a kutya testbeszéde nyugalmat, lazaságot sugall, még a macska közelében is. Azzal nincs baj, ha figyelgeti az új jövevényt, de ha meredten bámul rá az már egy intő jel lehet.

A két állat közti viszony változhat a környezetüktől függően is. Például, ha kutyád rendben kezelte a bemutatást bent a szobában, még nem jelenti azt, hogy kint az udvaron is ugyanolyan jól viseli az új kiskedvenc jelenlétét. Lehet, hogy a szabadban már felszínre tör benne a vadászösztön és prédaként tekint a cicára, ezért minden új helyzetben/környezetben légy figyelmes és felkészült.

Bemutatási módszerek

Rengeteg féleképpen lehet a kutyáknak bemutatni az új cicákat. Ha a legelső módszer, amivel próbálkozol nem jön be, ne keseredj el, inkább egyből próbálkozz egy másikkal. Ahogy korábban írtuk, a barátságos fogadtatást nem garantálja az, hogyha a kutya már élt együtt macskákkal, ezért az óvatosság nagyon fontos minden alkalommal. Érdemes ilyenkor legalább két embernek is jelen lenni, hogy legyen egy-egy személy, aki figyelni tud az állatok reakcióira és ha kell közbe tudjon avatkozni. Ha több kutyád van, minden kutyát egyesével mutass be a cicádnak, ne legyenek egy légtérben mind.

Kutya – macska barátság 1. opció: Lassú és folyamatos deszenzitizáció

Ha a kutyád túlságosan is figyeli a macskát, érdemes kipróbálni a deszenzitizálás módszerét, melynek célja csökkenteni a kutya reakcióját azzal, hogy fokozatosan növeled a macskával való interakciókat, expozíciót. Tedd a macskát egy olyan szobába (pl.: hálószoba, fürdőszoba vagy egy üres szobába), ahol fel tudsz állítani egy biztonsági ajtórácsot. Ennek a választott helységnek olyannak kell lennie, ahova a kutya nem tud bemenni, illetve nem is szokott bemenni normál esetben. Tehát, ha a kutyád a hálószobában alszik, akkor ne a hálót válaszd a cicádnak. A lényeg az, hogy a nap túlnyomó részében legyenek elválasztva egymástól és csak rövid időre (meghatározott időnként) láthassák a másikat.

A kiválasztott szobában helyezz el mindent, amire cicádnak szüksége lehet: macskaalom, játékok, eledel, víz. Arra figyelj, hogy a cicák akár a legapróbb résen is képesek átpréselni magukat, ráadásul még jól is másznak és nagyokat is ugranak. A biztonsági rácsodnak ezeknek mind-mind ellen kell állni. Fontos, hogy a barikádon átlássanak az állatok, de ne tudjanak egymáshoz hozzáférni!

Kezdetnek engedd kutyádnak, hogy megfigyelje a macskát a rácson keresztül, majd egyből tereld el a figyelmét valami játékkal. Néha sokat segít a folyamaton az is, ha a kutya pórázon van, így bármelyik pillanatban el tudod vinni a macskától. A sikeres figyelemelterelés után jutalmazd meg kutyádat jutalomfalattal és/vagy simogatással. A nap folyamán ezt ismételd el párszor.

Előfordulhat, hogy a macskák puszta látványától túl nagy izgalomba kerülnek a kutyák. Ha nálad is ilyen fordulna elő, csukd be az ajtót az egyik felén a cica másik felén pedig a kutya legyen, majd mindkettőt etesd meg. Míg a cica a saját szobájában, a kutya az ajtón túl (de közel az új kisállathoz) kap enni, így egymás szagát valami jóval társítják össze: élelemmel. A két állat takaróját is felcserélheted, így hozzá tudnak szokni egymás szagához anélkül, hogy a valóságban együtt kéne lenniük.

Remélhetőleg, ez a folyamat segít kutyádat lassan hozzászoktatni az új kiskedvenc jelenlétéhez, végül teljesen elveszti érdeklődését a macska iránt (tehát deszenzitivált lesz). Legtöbb esetben a kutyák már pár óra alatt hozzászoknak az új macskához, de ez a folyamat akár napokig, hetekig, sőt még hónapokig is eltarthat.

Ennek ellenére lehetséges, hogy a kutyád sosem fog megbékélni a macska jelenlétével, ezért inkább ha nem mered a kutyát a macska közelébe engedni, jobb lesz ha elkülöníted őket egymástól. Sok kutya megsebesítheti vagy akár meg is ölheti a macskát, de a macskák is gyorsan ejthetnek sebeket a kutyákon. Mindenki biztonsága az elsőszámú prioritás!

Kutya – macska barátság 2. opció: Szemtől szemben

A bemutatás egy rendkívül gyors módja. Két emberre lesz szükség: egy, aki a kutyát lazán fogja pórázon és figyeli a testbeszédét; egy, aki pedig a macskára figyel. Ha a macska nem púposítja a hátát és/vagy fúj a kutyára, akkor nincs gond. A macskák nagyon ritka esetben ártalmasak a kutyákra, a fordítottja viszont már annál gyakoribb.

Ha kutyád nyugodt a macska körében, teszteld, hogy hallgat-e az ül, fekszik, marad parancsokra, és engedd a cicának, hogy ő járja körbe a kutyát. A kutyát érdemes megjutalmazni, ha sikeresen ignorálja a cicát. Ha viszont a kutya testbeszédén valami különöset tapasztalsz, érdemes stratégiát váltani, mert a szemtől szembeni bemutatás nem lesz sikeres.

Kutya – macska barátság 3. opció: Nézz csak oda!

Ha az előző két módszer egyáltalán nem működött, jobb lenne kipróbálni egy strukturáltabb metódust. Egy nagyon egyszerű játékkal talán sikerülni fog összeszoktatni a két kedvencet egymással, de előtte a kutyát meg kell tanítani erre a játékra. A lényeg az, hogy egy röpke másodperce megmutatsz egy tárgyat kutyádnak, amit egyből a hátad mögé teszel és próbálod elérni, hogy a kutyád egyből rád koncentráljon. Minden sikeres próbálkozás után jutalmazd meg kedvencedet.

Ahhoz, hogy ez macskákkal is működjön nem csak játéktárgyakkal, ki kell deríteni mik a kutya határai: mikor veszi észre a macskát, de még képes rád figyelni amikor szólítod. Ez a határ minden kutyánál más: néhány kutyának az öt lépés távolság sem akadály a koncentráció fenntartásához, de vannak olyan kutyák is, akik a 10 méteres távolságból sem képesek már a gazdájukra figyelni. Az ugatás és a nyugtalanság egyértelmű jelei annak, hogy a kutya átlépte azt a bizonyos határt, amiről az imént írtunk. De a lassabb mozgás, merev testtartás is lehet ilyen jel. Ha hívod, de nem reagál, meg sem mozdul, akkor érdemes a cicát messzebb vinni tőle.

Egy klikker segítségével talán még könnyebb is ez a tanulási folyamat, mi csak ajánlani tudjuk annak beszerzését! A klikker mellett legyen még kéznél jó pár jutalomfalat is és kezdődhet a tanulás. (A klikkert felválthatják a rövid biztató szavak, mint „jó”, „ügyes” stb.)

Használd a klikkert, ha a kutyád ránéz a macskára, majd adj neki egy jutalomfalatot. Az első pár alkalomkor előfordulhat, hogy az orra elé kell tenned a falatot, mert csak úgy veszi észre, de szépen fokozatosan el fog jutni odáig, hogy a klikker hangjára már egyből elkapja a fejét. Ez azért van, mert a hang a jutalomfalat érkezését jelenti. Jussatok el 10 sikeres próbálkozásig!

A 11. alkalomnál mielőtt a klikkert használnád csak várd meg mit tesz rögtön azután, hogy a macskára néz. Ha egyből rád figyel újra, klikkelhetsz és adhatod a falatot. Ha viszont magától még nem teszi meg ezt, akkor jöhet újra 10 próba. Idővel hozd közelebb a cicát hozzá, majd próbáld a játékot úgy. A fent leírt testbeszéd alapján reagálj, ha kutyád nyugtalan vagy túlságosan figyeli a macskát, akkor nagyobb távolságot kell tartani a két állat között.

A kutya tűréshatára a játék során fokozatosan növekszik, kisebb távolságból sem fogja felidegesíteni a macska jelenléte. Idővel eljuthattok odáig is, hogy konkrétan egymás mellett lesz két kedvenced és a kutyád még akkor is figyelni fog rád, olyan jól megtanulta a játékot. Az, hogy ez a folyamat milyen gyorsan történik, az függ tőled, a játék rendszerességétől, a jutalomfalat fajtájától, a kutyádtól, és a macskád komfortszintjétől is.

Kölyök cicák és kölyökkutyák esete

A kölyökmacskákban még nincs meg az a félelemérzet, ami egy felnőtt macska esetén gyakran előfordul, így az biztos, hogy a kiscica hajlamosabb lesz a kutya felé nyitni, közeledni. A kutyáknál viszont az idők során már kialakult a személyiségük, lehet, hogy a kiscicák jelenléte kifejezetten hergeli őket, ezért nagyon fontos az elővigyázatosság, felkészültség. Mindenképp kellő figyelmet kell fordítani a két állatra ilyenkor, még akkor is, ha a kutya is barátságos a kiscicához. Nagy lelkesedésében ugyanis könnyen megsebezheti az apró kiscicát.

Egy felnőtt macskának bemutatni a kölyökkutyát már más dolog. Legtöbb esetben nem szokott gondot okozni, hiszen a macska jól szocializálódott az idők során a kölyökkutya pedig már egy macska társaságában fog felnőni, így a vadászösztönei kevésbé törnek elő. Ettől függetlenül fontos a te jelenléted ebben az esetben is, hiszen másodpercek alatt bekövetkezhet a baj. A virgonc kölyökkutyát pórázzal könnyebb megfékezni, ha esetleg kergetni kezdené a macskát.

Szakértői segítség

Azok az állatok, akik már korábban is éltek együtt más házikedvenccel az esetek többségében jobban viselik az új kisállat érkezését. Ha az összeszoktatás folyamata nagyon reménytelennek tűnik, kérj segítséget profi kutyakiképzőtől vagy viselkedési tanácsadótól. Sose büntesd kedvencedet a sikertelen próbálkozások miatt, ezzel csak rosszabbá teszed a helyzetet.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény