A macskák számára a mancsok épsége pont olyan fontos, mint nekünk embereknek a kezeké és lábaké. Gazdiként különös figyelmet kell fordítanod kedvenced mancsainak ápoltságára. Ez a kis útmutató segít abban, hogyan ápold helyesen négylábúd mancsait.

Miért olyan fontosak a mancsok?

Csak gondolj bele, mi mindenre használja cicád a mancsait. A mancsok érintkeznek minden felülettel, amin csak jár, így tappancsaira mindenképp kerül kosz, ürülék, vagy akár még vegyszer is. Séta közben felszedheti az apró kavicsokat, beleléphet tövisbe vagy egyéb éles, törött dolgokba, amit csak a séta után tűntet el mancsairól. A telet is kint töltő cicák esetében fennáll a veszélye annak is, hogy a felsózott útról összeszedik a sót, ami az ő mancsukra nézve rendkívül káros, veszélyes.

Valamikor a nap folyamán ugyan minden cica megvizsgálja saját tappancsait és megtisztítják azokat, de ez akár többet árthat nekik, mint segítene. Mivel a nyelvükkel tisztogatják magukat, az útról összeszedett vegyszerek bekerülnek a szervezetükbe. A rendszeres mancsellenőrzés és tisztítás nemcsak segít a cica mancsainak tisztaságát megőrizni, de lehetővé teszi a száraz és repedezett mancsok, vágások és egyéb sérülések kezelését is, mielőtt azok elfertőződnének.

Mancsápolási útmutató: kezdésként

Míg a macska mancsainak rendszeres ellenőrzése tökéletes első lépésként, emellett érdemes még cicádon figyelni a jeleket. Például, ha látod, hogy sántít vagy nem mer nyomást gyakorolni a mancsára, lehet, hogy valami a mancsai közé szorult vagy valahol felsértette egyik mancsát. Ne feledd, a macskák nagyon jól el tudják rejteni a fájdalmaikat, ezért kell nagyon odafigyelned gazdiként. Ráadásul egy sérült cica nem feltétlenül fog örülni annak, hogy meg akarod vizsgálni a fájó testrészét, ezért kell mindent megtenned annak érdekében, hogy a lehető legkényelmesebb, legnyugodtabb környezetet biztosítsd számára a „vizsgálat” alatt.

Ha cicád esetleg még nem lenne hozzászokva ahhoz, hogy rendszeresen vizsgálod a mancsait, jobb, ha először hozzászoktatod az ötlethez. Kezdheted például azzal, hogy amíg hozzád bújik megfogod az egyik lábát és elkezded masszírozni a mancsát. Ezzel nemcsak kényezteted kedvenced, de már akár találhatsz is valamit a mancsán.

Mancsellenőrzés

Miután macskád már tolerálja, hogy a mancsaival babrálsz, tedd a mancsellenőrzést a napirend egy kötelező pontjává. A kinti macskáknál a legideálisabb mindig a séta után megvizsgálni a mancsokat. Keress karcolásokat, sebeket, idegen tárgyakat. Ha találsz valamit a cica mancsán, lehetőség szerint csipesszel távolítsd el, de nagyon óvatosan! Ha valami túl mélyen beágyazódott, inkább keresd fel az állatorvost.

Mancstisztítás

Használj egy puha rongyot, amivel alaposan töröld le a macska mancsát és annak környékét, az ujjközöket se hagyd ki! Ezzel távolíthatod el a mancsra ragadt szennyeződéseket, alomport és valamennyi vegyi anyagot, idegen tárgyat.

Karomvágás

Használj kifejezetten macskák számára kifejlesztett ollót a karomvágáshoz. Ügyelj arra, hogy csak a karmok hegyét vágd le, kerüld el az élő részt (a karom érzékeny idegeket és ereket tartalmazó részét).

Tarts otthon vérzéscsillapító port, azokra az esetekre, ha véletlenül mégis belevágnál az élő részbe. Ha esetleg mégsem lenne otthon ilyened, liszt vagy keményítő is segíthet a helyzeten.

Száraz mancsok kezelése

Ha a cica mancsai kiszáradnak, irritálódnak vagy megrepedeznek, fordulj állatorvoshoz. Általában az olíva-, kókusz- vagy más élelmiszer-minőségű olajjal kell bekenni a mancsokat, így nem lesz probléma az sem, ha a cica lenyalogatná azt a mancsairól. Amíg az olaj felszívódik, érdemes a fürdőszobában tartani a cicát, így nem fogja az olajos mancsával összejárkálni a lakás többi részét. Ha ez nem lenne elég, kérd meg az állatorvost, hogy írjon fel egy jó mancs hidratáló krémet a cicádnak. Ne használj vazelint vagy embereknek szánt testápolókat, mert azok árthatnak kedvencednek, ha a szervezetébe jutnának.

Egyéb támpontok

Természetesen cicád mancsainak az tenne a legjobbat, ha csakis bent tartanád a lakásban, így sokkal kevesebb a sérülés esélye, az extrém hideg-meleg felületeket és az ártalmas vegyi anyagokat is könnyebben elkerülheti. A mancsok a hideg hónapokban hajlamosabbak kiszáradni, a száraz, hideg levegő miatt, ezért egy párásító a lakásban máris sokat segíthet cicádnak a szárazság elkerülése érdekében.

A macskatartás számos feladata mellett nem csoda, ha pár gazdi figyelmét elkerüli a mancsápolás fontossága. Még az elején tedd a napi rutinotok részévé, így elkerülhető a baj.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény