Legközelebb talán kétszer is meggondolod, hogy adsz-e tehéntejet kedvencednek.

Szinte minden gyerekkönyvben van egy történet egy tejet lefetyelő kismacskáról, talán ezért nem is gondolunk bele, hogy vajon tényleg ihatnak-e tejet kedvenceink? Nos, ezt az ókori mítoszt megcáfolták az állatorvosok és macskaszakértők egyaránt. A tejtől megfájdulhat a hasuk, és egyéb emésztőrendszeri problémákat is okozhat. Mint kiderült, a macskák többsége laktózérzékeny.

A tej rossz a macskáknak?

Éppúgy, mint az embereknél, a macskák között is vannak olyanok, akik szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt. Születésük és kölyökkoruk közötti időszak az egyetlen olyan időszak a macskák életében, amikor a testükben valóban elegendő laktáz enzim található a laktóz megfelelő emésztéséhez. Nem csoda, hiszen a kölykök anyatejjel táplálkoznak. Ezután már sokkal kevesebb laktáz termelődik, így érzékenyebbé válnak a laktózra.

„Attól függetlenül, hogy léteznek olyan macskák, akiknek nem okoz gondot a tej fogyasztása, sőt kifejezetten szeretik is, a tehéntej akkor sem jó választás számukra” – mondja Dr. Gary Richter. „A macskáknak egyáltalán nincs szükségük tejre, a lehetséges problémák messze felülmúlják a lehetséges előnyeit a tejfogyasztásnak”.

Mi történik, ha a macska tejet iszik?

„[Amikor tejet isznak] az emésztetlen laktóz a belekben marad, ahelyett, hogy átjutna a véráramba” – meséli Dr. Richter. „Arról nem is beszélve, hogy a tehéntej (még a sovány tej is) csak felesleges, egészségtelen mennyiségű zsírt ad a macskák étrendjéhez.” Mivel a macskák nem rendelkeznek a laktóz megemésztéséhez szükséges enzimmel, a tej fogyasztása gyomor- és bélrendszeri problémákhoz, például gyomorpanaszokhoz, hasmenéshez, hányáshoz, étvágy- és súlyvesztéshez, hasi fájdalomhoz és kényelmetlenséghez vezethet, sőt viselkedésbeli változásokat is okozhat, például gyakoribb karmolászást.

Fontos ismételnünk, hogy léteznek olyan macskák, akiknek nem okoz problémát a laktóz emésztése, az állatorvos és szakértők ettől függetlenül nem javasolják annak fogyasztását, hiszen semmiféle előnye nem származik belőle az állatnak.

Mikor nem kell már a macskáknak az anyatej?

„Egyből születésük után már anyatejjel táplálkoznak a kölykök. 12 hetes korukig termelődik annyi laktáz enzim szervezetükben, ami elegendő a laktóz megfelelő emésztéséhez” – magyarázza Dr. Richter. „Amint kinőnek az első fogaik már igénylik a szilárd táplálékot, így nem lesz tovább szükségük az anyatejre”.

Mit igyanak a macskák tej helyett?

„A macskáknak rengeteg vízre van szükségük. A víz hihetetlenül fontos a macskák optimális szervműködésének elősegítésében. A nedves konzerveledelek is remekül helyt állnak ilyen esetben, hiszen ezzel még több víz kerül a macskák szervezetébe, mint egy száraztáp esetén. A macskák kevésbé kedvelik a sima ivóvizet, így a nedves macskaeledellel fenntartható a macskák hidratáltsága.” – mesélte a Reader’s Digest-nek Leasa Greer, a Solid Gold Pet táplálkozási és szabályozási ügyek menedzsere.

Tehát, ihatnak-e a macskák tejet? A válasz egyértelműen nem!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény