Amikor a bútoraid inkább hasonlítanak egy megviselt kaparófához, akkor itt az ideje a rendszeres karomvágást becsempészni cicád életébe. A cicák karmai rétegesen nőnek, a kaparászással pedig a legfelső réteget (ami egyben a legrégebbi is) szedik le magukról, hogy a felszínre kerülhessen az új és erősebb réteg. És bizony attól függetlenül, hogy a benti cicák nem vadásznak annyit és így a karmaikra sincs akkora szükségük, a velük született ösztöneikkel nem tudnak mit kezdeni!

A macskák ösztönösen karmaikat használják a játékhoz, vadászathoz, mászáshoz, de még a védekezéshez is. Sőt, sokszor ezzel kommunikálnak (területmegjelöléssel). Ezen kívül pedig még a mozgáshoz és stresszoldáshoz is fontos számukra karmaik ápoltsága. Ahhoz, hogy ne kelljen minden bútorodat feláldozni ezért a nemes célért, inkább adunk pár tippet a körömápolási rutinnal kapcsolatban.

Bemelegítés: ismerkedés a karomvágással

A körömvágást már a nagyon az elején (kölyökkorban, legkésőbb fiatalkorban) be kell építeni a napi rutinba. Az első alkalomnál a fő cél legyen a cicád nyugalmának megőrzése. Először fogd meg a mancsát, tapogasd meg az ujjait, majd a karmait és mindeközben folyamatosan beszélj hozzá. Ez elég lassú kezdésnek tűnik, de így legalább cicád megismerkedik ezzel a szituációval is és pozitív élményként raktározódik el benne ez a folyamat. Ha egyből körömvágót fogsz és nekilátsz a munkának könnyen megrémisztheted kedvencedet és onnantól kezdve mindig nehéz dolgod lesz a karomvágásnál!

A következő alkalomnál már próbáld meg legalább az egyik karmát levágni, és ezt folytasd addig amíg úgy érzed cicád nyugodt tud maradni. Legyen kéznél sztriptikus por (vérzéscsillapító), ha véletlenül belevágnál az úgynevezett élő részbe. Az a karom rózsaszín része, ahol az idegek és vérerek futnak, ez roppant érzékeny felület. A vérzés csillapítása érdekében gyorsan hintsd meg a vágás helyét a porral és szoríts hozzá egy zsebkendőt. Ha a vérzés nem áll le, azonnal telefonálj az állatorvosnak!

Hogyan vágd a macskád karmát: a technika tökéletesítése

Most, hogy cicád hozzászokott ahhoz, hogy valaki folyton tapogatja karmait, már csak neked kell egy igazi karomvágó mesterré válnod! De még mielőtt elkezdenéd, győződj meg róla, hogy megvannak a megfelelő szerszámok a feladathoz. Ha készen állsz, sajátítsd el az alábbi 5 lépést és garantált sikered lesz:

1. lépés: Érd el, hogy cicád kieressze a karmait. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha mancsa közepét óvatosan benyomod.

2. lépés: Helyezd a karomvágót merőlegesen ahhoz a ponthoz, ahol a karma már lefelé kezd ívelni.

3. lépés: Lassan és óvatosan vágd le a karmát és ha lehet kerüld a párhuzamos (egyik oldalról a másikra) vágást!

4. lépés: Haladj szépen lassan az élő rész felé, de nagyon vigyázz, nehogy túl közel vágj hozzá. Ha nem látod tisztán ezt a részt, akkor inkább csak a lefelé ívelt karomrészeket vágd le.

5. lépés: Ha végeztél, jutalmazd meg kedvencedet és dicsérd meg a jó viselkedéséért. Tökéletes megerősítés lehet számára kedvenc Mrs. CAThy tápja. Például a csirkés száraz macskatáp.

Ismételd meg ezeket a lépéseket az összes karmán. A legtöbb macskánál elég csak az elülső karmokat vágni, mert tisztálkodásuk során gondoskodnak a hátsó karmaik ápoltságáról is. Ettől függetlenül mindig érdemes leellenőrizni a hátsó karmokat is, hátha cicád nem fordít rá kellő figyelmet magától. Ha pedig ideges vagy és tartasz az egész karomvágástól, kérd meg az állatorvost, hogy mutassa be a helyes módszert. De még arra is megkérheted, hogy figyelje az első próbálkozásodat.

Tudd, hogy mikor és milyen gyakran kell a macskád karmait levágni!

Ha macskád karmai hosszúak, ívesek és pengeélesek, akkor eljött a vágás ideje. Praktikus a játékidő után elkapni, mikor már elfáradt. A két vágás közti időt befolyásolja az, hogy cicád mennyire aktív, mennyit használja a kaparófáját. Általában 2-4 hét van két karomvágás között.

Már egészen kölyökkortól érdemes bevezetni a macska életébe a karomvágást, hiszen fiatalon még sokkal több mindenre nyitottabb, így kevésbé lesz stresszes és rémisztő ez a procedúra a számára. Egy felnőtt macska karmát amúgy is gyakrabban kell vágni, mint egy kölyökét.

A macska karmainak gondozása vágások között

Egyértelműen a kaparófa beszerzése jelenti a legjobb megoldást erre a problémára. A bútoraid is épek maradnak, de közben cicád is kiélheti kaparászó vágyait. A továbbiakban adunk pár tippet, hogyan is válaszd ki a tökéletes kaparófát kedvencednek.

A kaparófa anyaga

Minden cicának más-más preferenciája van, ha a kaparófelületekről esik szó. Ahhoz, hogy kiderítsd melyik anyag tetszik legjobban kedvencednek érdemes különböző mintákat beszerezni és megfigyelni, melyikre, hogyan reagál. A leggyakoribb és legkedveltebb felületek közé tartozik a karton, a szőnyeg és a szizál.

A kaparófa helye

Mindenképpen oda érdemes letenni a kaparófát, ahol a cicád a legtöbbet pihen. Ha eleinte rá se hederít az új tárgyra, mutasd meg neki, hogy mire is való az újdonság! Ezután már garantált sikere lesz.

Védd a bútoraidat

Van pár trükkje annak, hogyan tedd kevésbé vonzóvá bútoraidat a cicád számára. Az első tippünk a szagriasztó használata. Fújd le bútoraidat a szagriasztó spray-vel, de gondosan kerüld el a kaparófa területét (nyugodtan bevethetsz egy kis extra macskamentát). Előtte teszteld a sprayt, mert előfordulhat, hogy foltot hagy a bútoron!

Takard le a bútorokat műanyaggal, fóliával, szőnyeggel vagy bútorhuzattal. A lényeg, hogy a kaparófát helyezd a középpontba, legyen az a legizgalmasabbnak kinéző tárgy a lakásban. Amint rabul ejti kedvencedet az új szerzemény, nyugodtan leszedheted bútoraidról az álcát.

A pozitív megerősítés rendkívül fontos a rutin kialakításnál, ez alól a kaparófa használata sem kivétel. Jutalmazd meg kedvencedet időnként, szeretgesd meg egy-egy kiadós kaparás után. Ezek a kis gesztusok segítik elő, hogy a kaparófa használata szokássá váljon.

Mikor fordulj szakértőhöz

Minden macska más, így konkrét irányelveket nem is tudnánk mondani, de még a profi kozmetikusok sem tudnak távolról tökéletes tanácsokat adni! Ha nem vagy biztos a dolgodban és nem szeretnél kockáztatni, akkor mindenképp vidd el a cicádat egy szakemberhez. A teljeskörű körömápolásnak (pl.: mancsbalzsamok használata, lakkozás) köszönhetően a cicád sokkal jobban ellazul, mintha otthon próbálnád elkapni egy vágásra.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény