Elgondolkoztál már valaha azon, hogy milyen a macskák szemén keresztül a világ? Szinte biztos, hogy találkoztál már olyan cikkekkel, amelyek azt taglalják mennyivel jobban látnak éjszaka a macskák, mint az emberek (ez nem is nagy meglepetés). A macskák hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak (erre létezik egy szakkifejezés is: „krepuszkuláris”), ezért nagyobb szükségük is van a jobb éjszakai látásra, mint nekünk embereknek.

Ennek az az oka, hogy a macskák szemében 6-szor, 8-szor több pálcikasejt található, mint az emberi szemben. Ezek a pálcika alakú sejtek a gyenge fényre a legérzékenyebbek, így a macskák éjszakai látása sokkal jobb a miénkkel szemben.

Az is kiderült, hogy a gyorsan mozgó tárgyak szemmel követésében is sokkal jobbak a macskák, mint mi. Különösen kiváló éjszakai látásuk lehetővé teszik számukra, hogy jobban rögzítsék a mozgást a sötétben.

A macskák látótere is szélesebb, mint a miénk. Ez biztosítja számukra a jobb perifériás látást (kb. 200 fokos látószög, míg az embereké 180 fokos). Így sokkal jobb az éjszakai vadászat!

Oké, eddig ez az állás:

Éjszakai látás: Macskák: 1 / Emberek: 0
Perifériás látás: Macskák: 1 / Emberek: 0
Gyors mozgás: Macskák: 1 / Emberek: 0

 

De mi a helyzet a nappali látással?

Nos mi, egyszerű halandók itt tündökölünk igazán. Kiderült, hogy az emberi retinán körülbelül 10-szer több fényreceptor (úgynevezett „kúp”) van, mint a macskákén. Ezek a kúpok erős fényben működnek a legjobban, és lehetővé teszik számunkra, hogy az élénk színeket lássuk. Erős fényben is akár 12-szer jobb mozgásérzékelést biztosítanak számunkra.

Háromféle kúpot különböztethetünk meg nálunk, embereknél, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a színek széles spektrumát lássuk, míg a macskák nem látják a színek teljes skáláját. A tudósok úgy vélik, hogy a macskák sokkal kevésbé érzékelik az élénk színeket, és egyesek azt feltételezik, hogy a macskák színlátása a kékre és a szürkére korlátozódik.

Tehát a színfelismerés terén messze túlszárnyaljuk a macskákat erős fényviszonyok között.

 

Mi a helyzet a felbontással (másszóval az élességgel)?

Valószínűleg a macskák sokkal kisebb felbontásban látják a világot (a mi szemszögünkből kifejezetten homályosnak mondanánk). A legtöbb ember 30-60 méteres távolságban lévő tárgyakat tisztán lát, míg a macskák éleslátása körülbelül 6 méterre korlátozódik. A macskák nem rendelkeznek azokkal az izmokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megváltoztassák a szemlencséik alakját, ennek eredményeként pedig nem látnak olyan tisztán, mint az emberek.

Tehát mi emberek élesebben és tisztábban látunk távolra és közelre egyaránt. Akkora különbségek vannak a szemek közti felépítésben, hogy a macskák szinte biztosan előbb tudják lekövetni egy gyorsan mozgó tárgyat/élőlényt, mint mi, de a lassabban mozgó dolgokat a macskák szeme lehet, hogy egyáltalán nem is érzékeli.

Pontozás:

Nappali látás: Macskák: 0 / Emberek: 1
Képfelbontás, éleslátás: Macskák: 0 / Emberek: 1
Lassú mozgás: Macskák: 0 / Emberek: 1

Hmm…akkor most egálban vagyunk? Inkább mondjuk azt, hogy megvannak azok a területek, amikben mi jobbak vagyunk a macskáknál, ugyanez igaz fordítva is.

Reméljük te is olyan érdekesnek találtad ezt a cikket, mint mi! 🙂

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény