Karácsony a szőrös kiskedvencekkel

Ha még nem is éltél át ilyet, de biztos láttál már olyan videókat, ahol a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa pompázik a videó központjában, mellette a család kiskedvencével, aki nem bír ellenállni a csillogó díszeknek és egy hirtelen mozdulattal borítja fel a dekorációt. Sőt, ehhez nem is kell otthoni környezet, a boltokban és a karácsonyfaárusoknál is tökéletes galibát tudnak okozni.

A karácsonyt szeretteinkkel kell töltenünk, így a kisállataink sem kivételek. Viszont a karácsonyfa, a fényfüzérek, a csillogó díszek, az ünnepi ételek és a hangos összejövetelek is potenciális veszélyforrások lehetnek az állatok számára. Nem kell semmiről sem lemondanod a felsoroltak közül, hiszen van rá mód, hogy kedvenceink számára biztonságossá tegyük a karácsonyt! Mi már csak tudjuk, hiszen nagy cica imádók vagyunk és kedvenceink nélkül nem is lenne ünnep az ünnep. Szóval, ha te is közénk tartozol, csekkold le a cica-cikkeinket.

Karácsonykor szinte már kötelesség megörökíteni a vicces, meghitt, boldog pillanatokat. Ezért ajánljuk figyelmedbe az ipetcompanion.net oldalt, ahol a legjobb kisállatkamerák között böngészhetsz!

Karácsonyfák és cicák

A kiscicákat sokkal jobb foglalkoztatja a karácsonyfa, mint a felnőtt macskákat. A fiatal cicák szeretik megmászni a fát, megrágni a dekorációt, és imádnak labdázni a díszekkel. Néhány keleti macskafajta (pl.: Sziámi, Burma) még idős korára sem tud ellenállni ezeknek.
Néhány gazdi egész egyszerűen csak feladja azt az álmát, hogy a karácsonyfa közelébe engedje kedvencét.

Pedig nem kellene lemondani erről, hiszen könnyen cica-biztossá tudjuk tenni a karácsonyi dekorációt. Íme néhány egyszerű tipp:

Stabilizáld a fát: kösd össze a fa tetejét a plafonnal egy erős damillal, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy a nagy játszadozás közben a cicád feldönti a karácsonyfát. Emellett, győződj meg róla, hogy a fa közelében ne legyen lámpa vagy egyéb törékeny tárgy. Ha egy kisebb méretű fára esik a választás, akkor érdemes egy asztalra feltenni, és odaragasztani a biztonság kedvéért.

Stabilizáld a díszeket és a fényeket: erősítsd rá a díszeket a faágakra egy csípőfogó segítségével. Akaszd a nagyobb és kevésbé törékenyebb díszeket az alsó ágakra. A fényfüzért a hosszabbítóhoz tudod ragasztani szikszalaggal, és így este csak a hosszabbítót kell kihúznod a konnektorból. A földre lelógó vezetékeket pedig jobb a falra ragasztani.

Vedd el a cicád kedvét a fára mászástól: a fa törzsét tekerd körbe alufóliával. Ettől a fa ugyanolyan szép marad, a cicákat viszont távol tartja a fától. A fa ágait spricceld le citromfű olajos vízzel (műfenyők esetén ajánlott inkább). Rakj a fa közelébe narancshéjat, a cicák ugyanis utálják az illatát.

Ne a fa biztonsága legyen az elsőszámú, hanem a cicádé. Az ünnepek alatt a kisállatok még nagyobb veszélynek vannak kitéve. Például: mérgező anyag kerül a szervezetükbe, elrágják a vezetékeket, amitől áramütést is kaphatnak, vagy akár el is szökhetnek otthonról. Sajnos az utóbbi nagyon sokszor fordul elő karácsonykor. A kisállat kamera egyre népszerűbb a gazdik körében, így könnyen ránézhetnek kedvenceikre, ha éppen nincsenek otthon.

Vigyázzunk kiskedvenceinkre

A következőkben az ASPCA és az About.com tippjeit osztjuk meg, amik szintén hasznosak lehetnek az ünnepek idején:

Ünnepi méreganyagok:

  • Cserepes fák műtrágyái károsak lehetnek a kisállatok számára. Ráadásul ez a baktériumok szaporításához is tökéletes környezet.
  • A fagyöngy és a magyal mérgezőek kutyák számára. A magyal hányást, hasmenést okoz. A fagyöngy lenyelve pedig emésztőrendszeri és kardiovaszkuláris problémákhoz vezethet. A mikulásvirág mérgező a kutyák és macskák számára egyaránt.
  • Műhó is mérgező.
  • Sok emberi étel mérgező a kisállatokra nézve. A szőlő és mazsola például mérgező a kutyák számára. A nagy mennyiségű hagyma és fokhagyma vérszegénységet okozhat a háziállatoknál. Az alkoholos italok pedig kifejezetten károsak az állatok számára.

Háziállat ID és magány

  • Ha eddig még nem szereztél be egy olyan nyakörvet, amelynek a medálján rajt vannak az elérhetőségeid és a kisállat neve, most mindenképp tedd meg! Az ünnepek alatt rengeteg kutya szökik el otthonról a hirtelen környezetváltozás és impulzusok miatt, de a névtábla segítségével a megtalálók könnyen be tudnak azonosítani.
  • Lehet, hogy szereted csinosan felöltöztetni a kutyát a partikra, de lehet, hogy kedvenced csak egy külön szobában szeretne pihenni, egyedül. Az extra hangoskodás, és a sok ember frusztráló és kimerítő lehet a háziállatok számára.

Ügyelj arra, hogy a vezetékek távol legyenek az állatoktól. A legoptimálisabb egy LED fényfüzér, ami nem melegszik fel, tartós és energiatakarékos. Az elemes fényfüzér nagyon jó választás lehet még!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény