Az allergiával járó irritációt és kényelmetlenség érzetet rengeteg embertársunk nagyon jól ismeri. Kifejezetten nagy kihívást jelenthet ez a betegség az állatimádók számára, ugyanis az allergia nagyban befolyásolja, hogy milyen kisállat érkezhet a családhoz.

Legtöbb esetben az emberek a macskaszőrre allergiásak – egészen pontosan a levedlett, lehullott szőrre. A macskaszőr allergia tünetei lehetnek egészen enyhék – köhögés, könnyezés, tüsszögés, vagy viszketés – de akár súlyosabb reakciót is kiválthat az emberekben (pl. légszomj, duzzadás).

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology szerint az emberek körülbelül 10%-a allergiás a házi kedvencekre, ezen belül pedig a macskaszőr allergia kétszer olyan gyakori, mint a kutyaszőr allergia. Körülbelül minden hetedik 6 és 9 év közötti gyermek allergiás a macskákra.

 

Egy kis macska móka…

Egy kislány épp a Medical Alert karkötőjét (karkötő, amin rajta vannak az allergiáid – a szerk.) viselte.

Valaki megkérdezte mire való a karkötő.

Azt válaszolta a kislány: „Allergiás vagyok a dióra és a tojásra.”

Majd a másik újra kérdezett: „A macskákra is allergiás vagy?”

A kislány pedig ezt felelte: „Nem tudom… nem eszek macskát.”

A macska allergének szinte mindenhol jelen vannak, még azokban a lakásokban is, ahol sosem tartottak kisállatot. Ennek az az oka, hogy ezek az allergének rákerülnek a ruháinkra, amit aztán cipelünk mindenhova magunkon. Ezenkívül pedig simogatás és ápolás közben is a levegőbe kerülnek ezek az allergének. Portörlés, porszívózás és egyéb takarítás közben is felkavarhatjuk a levegőbe a kisállatok allergénjeit. Ezek a részecskék hosszú ideig a levegőben maradhatnak.

Picit mélyebbre ástunk, hogy minél hasznosabb és több tanácsot tudjunk adni macskaszőr allergiában szenvedő olvasóinknak.

 

A macskaszőrallergiák kezelése: incidensek megelőzése és csökkentése

A cicákra kifejezetten rájár a rúd, amikor allergiáról van szó, hiszen nem elég, hogy a kutya-macska párharcban általában alulmaradnak az olyan sztereotípiák miatt, mint a „macskák csak a szolgájuknak tekintik az embereket, bezzeg a kutyák hű társai gazdáiknak”, de még az emberek elég nagy százaléka allergiás is szőrükre. Szerencsére elég sokan vagyunk, akik ennek ellenére is szeretnének egy cicát maguk mellé. Ezeket a trükköket és tippeket pedig azoknak a cicaimádóknak gyűjtöttük össze, akik sajnálatos módon allergiások a macskaszőrre.

 

Mi okozza az allergiát?

Először is kezdjünk egy hatalmas mítosz megcáfolásával. Teljesen hipoallergén macska nem létezik! Az emberek allergiások lehetnek a macska nyálában, vizeletében és/vagy szőrében lévő fehérjékre is. Valójában nem is a szőrszálak okozzák a problémát, hanem a szőrben található mikroszkopikus részecskék, amelyek kiszáradtak. Ezek a kiszáradt részecskék kerülnek a levegőbe vagy landolnak olyan felületeken, mint a padló, a ruhák, vagy a saját testünk.

A macskaszőr nem is lenne akkora probléma, ha nem lenne jelen egy Fel D1 néven ismert vegyület. Ez egy olyan glikoprotein (fehérjecukor), amely a macska bőre alatti mirigyekben, és bizonyos mértékig a macska vizeletében és nyálában is megtalálható. Ahogy a macskák nyalogatják, tisztogatják magukat, a nyálukban lévő Fel D1 egyesül a szőrükben és bőrükben található Fel D1-el, ami csak fokozza az allergiás tüneteket, reakciókat.

Kutatások szerint az ivartalanított macskák jelentősen kevesebb Fel D1-t termelnek, mint termékeny társaik. Továbbá azt is megállapították a kutatások során, hogy egyes fajták kevesebb ilyen vegyületet termelnek, mint mások. Az emberek immunrendszere védekezésképpen egy immunglobulin-E néven ismert antitestet bocsát ki. A hormonokkal való további kölcsönhatások hisztamin felszabadulását idézik elő. ezért kapunk a gyógyszertárban is antihisztaminokat az allergia kezeléséhez.
Számos különböző allergiás reakciót válthat ki a belélegzett Fel D1, a leggyakoribbak közé mégis az orrfolyás, az orrdugulás, a viszkető orr, és a tüsszögés tartozik.

Egy másik allergiás reakció az asztmaroham. Jellemzően akkor jelentkezik, ha orron és szájon keresztül is Fel D1 kerül a szervezetünkbe, egészen pontosan a tüdőben lévő hörgőkbe. Az asztmás gyerekek 30-40%-a allergiás az állatszőrre, de legfőként a macskaszőrre.

Mindezek mellett kétségkívül a legrosszabb allergiás reakció a Fel D1 fehérje miatt keletkezett, csaláncsípésszerű bőrkiütés. Bőrprobléma legtöbbször akkor jelentkezik, amikor a macska nyála érintkezik a bőrrel, de emellett a szőr belégzésével is kialakulhat. Az ekcéma is súlyosbodhat, ha macskaszőrrel érintkezik az adott bőrfelület.

 

Hogyan diagnosztizálják az orvosok ezt a fajta allergiát?

Ha arra gyanakszol, hogy te vagy bármelyik családtagod valamelyik kisállatra allergiás lehet, érdemes a helyi háziorvos vagy allergológus segítségéhez fordulni és egy allergiavizsgálatot elvégezni. A pontos diagnózis meghatározásához az orvos számos tényezőt figyelembe vesz, beleértve a tüneteidet, különböző fizikai indikátorokat, kórtörténetet, akár vér- vagy bőrvizsgálatot is.

Az orvos akár azt is tanácsolhatja, hogy egy ideig változtass a környezeteden (ideiglenesen átköltözni valahova), hogy kiderüljön elmúlnak-e a tünetek, ha a közvetlen környezetedben nem élnek háziállatok. Annak viszont nincs értelme, hogy kedvencedet távolítod el otthonról, hiszen az elhullajtott szőr a távozása után is néhány hónapig a lakásban marad.

 

Legjobb kezelések kisállatszőr allergiára

Akik az allergiájuk mellett sem hajlandók lemondani kiskedvenceikről, azoknak meggyűlik a baja a betegséggel, mivel a legbiztosabb és legjobb megoldás a gyógyszeres kezelés elkerülésével az lenne, ha nem tartanának otthon olyan kisállatot, amelyre allergiások. Ám ahol akar van, ott van mód is. Nekünk pedig van egy tervünk arra, hogy tartsd meg kedvencedet és legyél tünetmentes egyszerre.

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk ennek a rendszernek a célját; a cél pedig nem más, mint az allergén szintjének szigorú minimalizálása. Első lépés: soha, semmilyen körülmények között ne engedd be kedvencedet a hálószobádba, a lehető legtisztábban kell tartanod saját fekhelyedet, ezért akár egy légszűrő beszerzése is hasznos lehet.

A háziállatok szőre könnyen rátapad a bútorokra és egyéb felületekre, ezért ügyelj arra, hogy rendszeresen tisztítva legyenek a falak, a padló és a szőnyegek is. Próbálj olyan darabokat választani, amelyek könnyen tisztíthatók, szőnyegeknél pedig minél vékonyabb annál előnyösebb. Ez mind csökkenti annak az esélyét, hogy cicád szőrének és egyéb allergéneknek csapdájába kerülj.

Ha esetleg porszívózást választod a mosógép helyett, mert például padlószőnyeged van, akkor mindenképp viselj pormaszkot. Porszívózáskor ugyanis könnyen a levegőbe kerülhetnek az apró szőrszálak, amelyek aztán a légutakba jutnak.

Az allergia intenzitásának elkerülésének egy másik lehetséges módja az, ha átöltözöl miután hosszabb időt töltöttél kedvenceddel. A légkondícionálók és fűtőberendezések felkeverhetik a lakásban lévő szőrt és más allergéneket, ezért érdemes lefedni a szellőzőnyílásokat is egy erősebb anyaggal, például szűrővászonnal.

Ha olyan valakivel élsz együtt, aki nem allergiás macskaszőrre, feltétlenül kérd meg, hogy hetente legalább egyszer fésülje át a cicát és ürítse ki az alomdobozát. Ezenkívül a rendszeres fürdetés is segíthet minimálisra csökkenteni az allergének jelenlétét a lakásban, hiszen a cicáknak így kevésbé lesz szükségük az önmosdatásra.

Az emberek már évezredek óta élnek együtt macskákkal és ők valóban csodálatos társállatoknak bizonyultak. Ha te vagy ismerősöd allergiás a macskákra feltétlenül fogadj meg és ossz meg néhány tanácsot a fentiek közül. Ezekkel a módszerekkel allergia-baráttá teheted az otthonodat úgy, hogy még cicádtól sem kell elbúcsúznod!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény