A dorombolás az egyik leggyakoribb hang, amit a macskák kiadnak, mégis sokkal kevesebbet tudunk róla, mint például a nyávogásról, fújásról.

Igen, a macskák dorombolnak, ha elégedettek. Amikor a napon heverészik, biztos gyakran hallottad már azt a jellemző dörmögő hangot, ahogy cicád lélegzik. Ha megérinted, egy kis remegést is érezni fogsz, olyan mintha a nyugalom hullámait sugározná kedvenced.

De nem szabad feltételezned azt, hogy ezt a hangot csak jó hangulatában adja ki macskád. A macskák dorombolva kommunikálnak más érzelmeket, sőt igényeiket is.

Mi történik akkor, ha magadhoz emeled a cicát? Azért dorombol, mert tetszik neki, vagy talán azért, mert ettől ideges lesz?

Bár sosem fogod tudni, hogy a te cicád éppen miért dorombol egy adott pillanatban, az állatszakértők kutatása és különböző élethelyzetek figyelembevétele mellett elég jól behatárolható, hogy az adott dorombolás éppen mit akar jelezni.

 

Boldogság

A macskád lazultnak tűnik: háton fekszik, félig be van csukva a szeme, farkát sem mozgatja túlságosan. Ha ilyenkor dorombol, az szinte biztosan a boldogságát jelzi. Ez a hang, egy hatalmas nagy mosollyal egyenlő.

 

Éhes vagy kell neki valami

Néhány cica dorombol etetés előtt is. Brit kutatók tanulmányozták a házicicák által kiadott hangokat etetésük előtt és után. A két dorombolás nem volt ugyanolyan egyik cicánál sem.

Amikor eledelélt dorombolnak, akkor általában ötvözik a normál dorombolásukat egy kellemetlen síró/nyávogó hanggal, egy kicsit talán hasonlít is a kisbabák sírására. A macskák állítólag azért adják ki ezt a hangot, mert így gazdáik hamarabb kiszolgálják őket. Szakértők szerint bárki meg tudja különböztetni ezt dorombolást a normáltól.

 

Kölyök-Anya kapcsolat

A kölyökcicák pár naposan is dorombolnak már. Valószínűleg ezzel adják anyjuk tudtára, hogy jól vannak, minden rendben.
Az anyamacskák a dorombolást egyfajta altatódalként is alkalmazzák kiscicáiknál.

 

Megkönnyebbülés és gyógyulás

Függetlenül attól, hogy a dorombolás is energiát vesz el a cicáktól, előfordulhat, hogy fájdalmukban is kiadják ezt a hangot. De ez miért is jó nekik?

Valójában ezzel nyugtatják magukat, mint amikor a kisbabák cumiznak.

Néhány kutatás szerint a dorombolás elősegíti a gyógyulást, felgyorsítja a folyamatot. A dorombolás alacsony frekvenciája összefüggő rezgéseket idéz elő a macskák testében, amelyek:

  • Gyógyítja a sebeket, csontokat
  • Építi az izomzatot és helyreállítja az ínakat
  • Könnyíti a légzést
  • Enyhíti a fájdalmat

Ez talán megmagyarázza miért képesek a macskák túlélni a magas helyekről történő eséseket, és miért kevesebb náluk a műtétek utáni komplikáció, a kutyákkal ellentétben.

A te cicád mikor és miért szokott dorombolni? Írd meg nekünk ide hozzászólásba! 🙂

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény