Bizonyára te is jártál már úgy, hogy elbizonytalanodtál arról, ehet-e adott zöldséget vagy gyümölcsöt cicád. Végre megérkezett minden kérdésedre a válasz! Összegyűjtöttük neked a legfontosabb zöldségeket és gyümölcsöket, amiket nyugodt szívvel adhatsz cicádnak és amiket kerülnöd.

Zöldségek és gyümölcsök, amiket nyugodt szívvel adhatsz macskádnak

• Kukorica
• Dinnye
• Brokkoli
• Alma (magok nélkül)
• Csonthéjas gyümölcsök (szintén magok nélkül)
• Mangó
• Kivi
• Édesburgonya
• Bab
• Borsó
• Cékla
• Banán
• Avokádó
• Áfonya
• Uborka
• Burgonya (ezzel viszont csak óvatosan)

Zöldségek és gyümölcsök, amiket érdemes kerülnöd, ha macskatápot keresel

• Szőlő
• Fokhagyma
• Hagyma
• Citrusfélék
• Rebarbara

A macskák úgynevezett obligát húsevők, vagyis főként állati eredetű táplálékra van szükségük. Egyes húsevők, például a kutyák és medvék, növényekből is nyerhetnek ki tápanyagokat; a macskák azonban hiperhúsevők csoportjába tartoznak, tehát étrendjüknek legalább 70%-át húsnak kell kitennie. A macskák emésztőrendszere a húsfélék befogadására alkalmas; a növényi eredetű tápanyagokat szervezetük nem tudja rendesen megemészteni.

Alkalmanként azért a macskák is esznek növényi eredetű táplálékot, például néha elrágcsálják a macskamentát, a füvet vagy a növényzetet egy-egy vadászat során. A gyümölcsök és zöldségek tartalmazhatnak mikroelemeket, de összességében nem szükséges ezeket beleépíteni a macska étrendjébe. A macskák nem érzik az édes ízeket.

Ehetnek a macskák zöldséget, gyümölcsöt?

Néhány zöldséget és gyümölcsöt nyugodtan lehet adni a macskáknak, de nem mindent. A táplálkozási egyensúlyhiány elkerülése érdekében a macska étrendjének csak egy nagyon kis részét szabad kitenniük a gyümölcsöknek és zöldségeknek. A legtöbb gyümölcsnek magas a fruktóztartalma, ami igazából felesleges kalóriabevitel a macskák számára.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy mi nem szorgalmazzuk a zöldségek és gyümölcsök erőltetését, még csak kis mennyiségben sem. A cikk célja, hogy az állattartók bővítsék az ismereteiket és hogy megtudhassák melyik gyümölcs és/vagy zöldség fogyasztása jelent igazi veszélyt a macskák számára.

Hagymafélék: Nem

Fokhagyma, hagyma, póréhagyma, és metélőhagyma mind mérgező a macskák számára. Ezek a növények szerves szulfidokat tartalmaznak, amelyek Heinz-test anémiához vezethetnek, ami a vörösvértestek pusztulását jelenti a Heinz-testek képződése miatt.

Alma: Igen, de legyünk figyelmesek

Az érett gyümölcs fogyasztása biztonságos a macskák számára; a magok azonban amigdalint tartalmaznak, amelyek cianidra bomlanak.

Avokádó: Igen, de legyünk figyelmesek

Csak a húsát ehetik meg a macskák. A héja, levelei és a fakérge persint tartalmaz, ami enyhén mérgező a macskáknak.

Banán: Igen

Az érett gyümölcsöt a macskák nyugodtan fogyaszthatják és rendkívül jó kálium-, B6-, és C-vitamin forrásként szolgálnak.

Cékla: Igen

A cékla fogyasztása is biztonságos. Viszont a cékla a vizelet és az ürülék pigmentációjához vezethet, ami nagyon hasonlít a véres vizelethez és ürülékhez.

Áfonya: Igen

Az áfonya biztonságos a macskák számára, és elég gazdag antioxidáns-, kálium- és C-vitamin forrás.

Brokkoli: Igen

A főtt brokkolit is megehetik a macskák, rendkívül gazdag rostokban és fehérjében, valamint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, szelént, A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz.

Citrusfélék: Nem

A citrus gyümölcsök (narancs, mandarin, lime, citrom stb.) psoralent tartalmaznak, amelyek enyhén mérgezőek a macskák számára, és emésztőrendszeri zavarokat okozhatnak. A macskák idegenkednek a fanyar ízű ételektől, és a legtöbbjük elkerüli a citrusféléket.

Kukorica: Igen

A kukoricamag biztonságos a macskák számára. A pattogatott kukoricát is megehetik (természetesen mindenféle ízesítés nélkül). A kukorica C-vitaminban, magnéziumban, B-vitaminokban és karotinoidokban (például lutein és zeaxantin) gazdag.

Uborka: Igen

Az uborkát nyugodtan fogyaszthatják a macskák.

Padlizsán: Bizonytalan

Nincsenek megfelelő forrásaink arra vonatkozóan, hogy vajon a főtt padlizsán mérgező-e a macskákra nézve vagy sem. A padlizsánok a burgonyafélék családjába tartozik, ezért nem ajánljuk annak fogyasztását.

Szőlő: Nem

A szőlőről és mazsoláról ismert, hogy mérgező a kutyák számára és veseelégtelenséghez vezethetnek. Ezt néhány esetben a macskáknál is kimutatták, a biztonság kedvéért inkább ne próbálkozzunk vele.

Zöldbab: Igen

A zöldbab is biztonságos a macskák számára.

Kivi: Igen

A kivit is nyugodtan ehetik a macskák.

Mangó: Igen

Az érett gyümölcsöt bátran ehetik a macskák.

Dinnye: Igen

A magok eltávolítása után dinnyét is megehetik a macskák.

Borsó: Igen

A borsó is biztonságos.

Ananász: Igen

A gyümölcsét és levelét is megehetik a macskák.

Burgonya: Odafigyeléssel igen

A főtt burgonyát megehetik a macskák, de csak nagyon kis mennyiségben. Minden burgonyaféle tartalmaz szolanint (csak különböző mennyiségben). A zöldes héjú burgonyákat semmiképp nem adhatjuk a macskáknak, abban van a legtöbb szolanin.

Tök: Igen

A főtt tök biztonságos a macskák számára, alkalmazható enyhe székrekedés és hasmenés kezelésére.

Rebarbara: Nem

A rebarbara minden része mérgező a macskák számára az oldódó kalcium-oxalát kristályok miatt. A levelek tartalmazzák a legnagyobb mennyiséget, de a szárakban is vannak. Az oldható kalcium-oxalát kristályok a vér kalciumszintjének csökkenését idézhetik elő és ritka esetekben akut veseelégtelenséget is okozhatnak.

Csonthéjasok: Odafigyeléssel igen

Az érett cseresznye, szilva, sárgabarack, körte és nektarin gyümölcse biztonságosan fogyasztható; a magvak/magok azonban amigdalint tartalmaznak, amely cianidra bomlik.

De nem csak a magvakra kell odafigyelni, hiszen a túlzott gyümölcsfogyasztás akár fulladáshoz vagy gyomor-bélrendszeri elzáródáshoz is vezethet.

Eper: Igen

Az epret nyugodtan adhatjuk a macskáknak.

Édesburgonya: Az édesburgonya fogyasztása biztonságos.

Paradicsom: Odafigyeléssel igen

A levelek, szárak és zöld gyümölcs szolanint tartalmaznak, amely mérgező a macskák számára és emésztőrendszeri rendellenességeket okozhat. Az érett paradicsom húsa nem mérgező.

Cukkini: Igen

Cukkinit is nyugodtan fogyaszthatnak a macskák.

A lényeg

A toxicitás enyhétől a súlyosig terjedhet. A mérgezettség mértéke függ attól, hogy a macska mennyit fogyasztott az adott zöldségből/gyümölcsből, illetve az állat általános egészségügyi állapotától is.

Ha nagyon aggódsz és nem tudod eldönteni, hogy cicád miből mennyit evett és vajon az mérgező-e, mindenképp keresd fel az állatorvost.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény