Abban biztosak vagyunk, hogy imádod a cicádat. A szőrcsomóit viszont annál kevésbé. Sovány vigasz, de nem vagy egyedül a szőrcsomók elleni küzdelemben. Sőt, a Hill kutatása alapján a macskagazdik legalább 35%-ánál a szőrcsomók jelentik a legnagyobb problémát. A továbbiakban olvashatsz arról, hogyan vedd fel a harcot a gusztustalan kupacokkal szemben.

Mik azok a szőrcsomók?

Normálesetben a lenyelt szőr áthalad a macska bélrendszerén és természetes módon kiürül a szervezetéből, de amikor a szőr felhalmozódik a gyomorban vagy a nyelőcsőben és az emésztés nem történt meg, akkor csak hányás által szabadulhat meg tőle. A szőrcsomók formája eltérő lehet, de leggyakrabban henger alakúak a keskeny nyelőcső miatt.

Richard Goldstein (a kisállat-orvoslás docense a Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskoláján) szerint egyáltalán nem szokatlan, ha a macskák hetente felhánynak egy-egy szőrcsomót. Ezek általában 2-3 cm hosszúak és 1-2 cm vastagságúak, de lehet akár 12-15 cm hosszúak is. Ezeknek a kis „csomagoknak” a színe gyakran eltér a macska bundájától, egy kissé sötétebb színűvé változik az emésztőrendszerből származó gyomorváladékok miatt.

Úgy tűnik minden macskának megvan a maga stílusa, ha a szőrcsomókról van szó. Van, aki hangosan sír, mintha csak figyelmeztetni akarna minket, hogy hamarosan előjön a szőrcsomó, de van olyan cica is, aki inkább elvonul és teljes csendben oldja meg a dolgot. Az öklendezés viszont minden esetben jelen van, így ez lehet a legárulkodóbb jele a szőrcsomó érkezésének.

Miért eszik szőrt a macskám?

Ne aggódj, egyik macska sem délutáni nasiként fogyasztja el saját szőrét, csak a tisztálkodásuk során akarva-akaratlanul is szervezetükbe kerül saját szőrük. Biztosan megfigyelted már milyen érdes a macskák nyelve. Ez nem csoda, hiszen így hatékonyan tudják eltávolítani a koszt, szennyeződést és a már kihullott szőrszálakat, viszont az utóbbit szervezetük nem képes feldolgozni, így a szőrszálak lerakódnak, de csak akkor tudnak távozni a szervezetükből, amikor már egy nagy gombóccá álltak össze.

Vannak olyan macskák, akik az átlagosnál több szőrcsomót hánynak fel?

A hosszúszőrű macskák (mint például a perzsamacska, Maine Coon) esetében a szőrcsomók felöklendezése gyakoribb, mint rövidszőrű társaiknál, egész egyszerűen csak azért, mert több és nagyobb szőrük van. Általánosságban elmondható, hogy a jobb idő bekövetkeztével több szőrcsomóval találkozhatnak a macskás gazdik, hiszen ilyenkor vedlik le téli bundájukat a macskák, így sokkal több szőrszál kerül szervezetükbe tisztálkodáskor.

A szőrcsomók veszélyesek a macskák egészségére?

Ez attól függ. Teljesen természetes – bár nem túl kellemes – folyamat ez a macskáknál, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljanak a lenyelt szőrszálaiktól. Ha viszont egyre gyakrabban öklendezik, köhög, vagy hányni próbál kedvenced, de szőrcsomót nem találsz sehol, érdemes felkeresni az állatorvost. További figyelmeztető jelek lehetnek: székrekedés, nagy mennyiségű szőr a székletben, étvágytalanság, levertség. Ezenkívül, ha több szőrcsomót észlelsz, és a macskád a szokásosnál többet tisztálkodik, akkor ez akár egy bőrbetegség tünete is lehet, ezért az állatorvosi konzultációt minden ilyen esetben javasoljuk.

Ha a macskádnak problémái vannak a szőrcsomókkal, az állatorvos valószínűleg egy vérvizsgálatot fog elvégezni, hogy megnézze a máj- és veseműködést. Ezenkívül akár még ultrahangos vizsgálatot, és röntgent is javasolhat, hogy ellenőrizhesse az esetleges elzáródásokat. Jeff Johansson állatorvos, az Asheville Állatorvosi Szakemberek egyik írója, részletesen elmesélt egy olyan esetet, amikor egy légzési panaszokkal, étvágytalansággal és fokozott nyálképzéssel behozott macskáról csak a röntgen után tudták kideríteni, hogy valójában egy nyelőcsőben elakadt szőrcsomó okozta a problémát. Johansonnak és csapatának sikerült a gyomorba lejuttatni a szőrcsomót, ahonnét végül természetes módon távozott is a macska szervezetéből. Kevésbé súlyosabb esetekben a hashajtó is hatásos lehet, de ilyen gyógyszereket csak és kizárólag az állatorvos utasítására lehet beadni a macskának. Súlyosabb esetekben viszont elkerülhetetlen a műtét.

Mit lehet tenni a szőrcsomók ellen?

Háromféleképpen lehet csökkenteni a szőrcsomók mennyiségét.

  1. Az első tippünk az, hogy fésülgesd cicádat gyakrabban, függetlenül attól, hogy ő tisztogatja saját magát. A fésűvel ugyanis össze tudod gyűjteni a már lehullott szőrszálakat, így sokkal kevesebb fog bejutni a macska szervezetébe nyalakodás során. Arról meg nem is beszélünk, hogy milyen remek időtöltés, kényeztetés ez a macskádnak!
  2. Másodszor, vannak olyan termékek a piacon – samponok, nedves törlőkendők – amelyek szabályozni tudják a szőrhullást. Ugyanakkor, mint bármely hasonló termék rendszeres használata előtt, érdemes konzultálni az állatorvossal és kikérni a véleményét.
  3. Végül, de nem utolsó sorban: a cicának adott táp is nagyban befolyásolja a szőrhullást. Léteznek direkt szőrcsomó-szabályozásra készített macskaeledelek (ilyen mi a csirkés száraztápunk is), amelyek általában hozzáadott természetes rostot tartalmaznak, amely elősegíti a szőr természetes útját a macska emésztőrendszerén keresztül, miközben a macska bőre és szőrzete is egészségesebbé válik.

A cicádnak és neked sem kell tovább szenvedni a szőrcsomóktól. Rendszeres fésülgetés, megfelelő Mrs. CAThy táp és a macskád bundája egészségesebb lesz, mint valaha; a lenyelt szőrszálai pedig a helyes táplálkozásnak köszönhetően természetes úton fog távozni a szervezetéből.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény