Szakértők tanácsai, hogyan védd meg macskádat a téli nagy hidegektől.

1. LÉGY ÓVATOS A FAGYÁLLÓVAL

Az etilén-glikol, másnéven fagyálló, végzetes lehet a macskák számára, ha lenyelik. Ez hatalmas probléma, mert a macskák folyamatos késztetést éreznek arra, hogy megkóstolják. A fagyálló leggyakoribb felhasználása az autókhoz köthető, viszont gyakran helytelenül beleöntik a kertitavakba is, hogy a víz ne fagyjon be a nagy hidegben. Ez viszont nagyon veszélyes kutyák, macskák, és egyéb szabadon élő állatokra nézve, hiszen számukra végzetes lehet, ha abból a vízből isznak. A fagyállót minden esetben használat után kellő távolságban, egy megfelelő helyre érdemes elrakni. Ha pedig kifolyik valahova, azonnal alaposan le kell törölni. Ha arra gyanakszol, hogy cicád fagyállót evett, vagy valamit ami a fagyállóval érintkezett, azonnal keresd fel az állatorvost, ilyenkor minden perc számít, nincsenek házi praktikák erre. A következő tünetek jelentkezhetnek ilyenkor: vizelés és/vagy ivás fokozódása, hányás, letargia, koordinálatlannak vagy „részegnek” tűnő mozdulatok, rohamok, görcsök, szokatlanul gyors pulzusszám, valamint gyors és szapora légzés.

2. KOPOGTASD MEG A MOTORHÁZTETŐT

Ahogy bejönnek a hideg idők, a macskák igyekeznek minél melegebb helyre bújni. A motorháztető és a kerékdobok közé is imádnak bemászni a macskák, ezért rendkívül fontos indulás előtt csekkolni, hogy nem bújik-e meg az autó réseiben a macska.

3. ELLENŐRIZD MACSKÁD MANCSAIT

Miután a cicád hazatér a kinti csavargásból, mindenképp ellenőrizd le és törölgesd meg a mancsait. Télen a felsózott utakról könnyen összeszedhetik a nagy sódarabokat és egyéb vegyszereket, amit, ha nem törölsz le, akkor a tisztálkodás alatt lenyalogatják majd. Érdemes még a fagyás, irritáció jeleit is keresni a mancsokon. Ez különösen fontos a hosszúszőrű macskák esetén, ugyanis a hó megtapadhat a bundájukon, ami nagy csomósodást okozhat a mancs környékén, ez pedig rendkívül fájdalmas tud lenni.

4. BIZTOSÍTS NEKI ALOMTÁLCÁT

A cicáknak egész évben biztosítani kell egy olyan benti alomtálcát, amit bármikor biztonságban elérhetnek, ha el akarják végezni a dolgukat. Még akkor is ha a te macskád inkább kint végzi el a dolgát, a téli hónapokra készíts be a lakásba egy alomtálcát, így nem kell kimennie a nagy mínuszokban. Ez főleg idősebb és/vagy krónikus beteg cicák esetében fontos.

5. ADJ NEKI SOK-SOK BENTI JÁTÉKOT

Ahogy egyre hidegebb lesz, annál többet szeretne cicád bent lenni a meleg lakásban. A benti lét közel sem lesz olyan izgalmas neki, mint kint vándorolni és felfedezni, és pont ezért kell minél több játékot beszerezned és kitalálnod, hogy lefoglald vele kedvencedet. Az aktivitás fenntartása szintén hozzájárul a cicák egészégének megőrzéséhez és az elhízás elkerüléséhez. Néhány macska a téli időszakban is ugyanannyit mozog, mint máskor, de néhányukat viszont noszogatni kell, mert hajlamosabbak a lustálkodásra.

6. TARTSD MELEGEN ÉS SZÁRAZON CICÁDAT

Ha cicád vizesen/elázva érkezik haza, mindenképp törölgesd át óvatosan egy törölközővel. Amint hazaértek, győződj meg róla, hogy sok-sok meleg és bújós tárgy vegye körül, amik közül szabadon válogathat. Ez különösen fontos idősebb és/vagy beteg cicák esetén. A kevésbé aktívabb macskáknak nagyobb szüksége van a meleg környezetre, hogy saját testhőjük az ideális szinten maradjon. Szóval készítsd be a meleg takarókat és plüssöket a kedvencednek.

7. BIZTOSÍTS KINTI BÚVÓHELYEKET

Néhány macskát még a hideg sem tántorít el a kalandozástól, őket egyszerűen nem lehet otthon tartani. A fagy azonban még a bátor cicáknak is káros lehet, így inkább telepíts fedezékeket, búvóhelyeket a környéken, hogyha kedve támad, legalább félre tudjon vonulni a hideg elől. Csak a fantáziád szab határt! Egy barkácsolt doboz, egy takaróval, vagy akár egy nyitva hagyott fészer ajtó is remek menedéknek számít.

8. GYŐZŐDJ MEG RÓLA, HOGY A MIKROCHIP NAPRAKÉSZ

Bár a mikrochipnek mindig naprakésznek kell lennie, a téli időszakban ez kiemelkedően fontos, hiszen a macskák lehet, hogy a legközelebbi meleg helyen akarnak megpihenni és több napig nem térnek haza. Online, telefonon, de akár még postai úton is frissítheted a mikrochip adatait.

9. TARTSD TÁVOL A FORRÓ DOLGOKTÓL

A lehető legtávolabb próbáld tartani cicádat a forró tárgyaktól. Különösképp a gyertyáktól, tűzhelytől, kandallótól, radiátortól. Sose hagyd cicádat egyedül nyílt láng közelében. Tudjuk, nehéz a felsorolt tárgyak többségét csak úgy elpakolni a macskád elől, ezért inkább készíts barikádot, hogy ne férjen a közelükbe.

10. MINDIG LEGYEN FRISS VÍZ KIKÉSZÍTVE

Gondoskodj arról, hogy bent is és kint is legyen friss víz a cicának. Lehet, hogy a macskád szívesen iszik inkább az útja során különböző helyeken, de a fagy beköszöntével érdemes az udvarra, az ajtó elé és bent is elhelyezni egy-egy vizestálkát. A kinti tálakra viszont gyakran rá kell nézned, nehogy belefagyjon a benne lévő folyadék.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény