Legyél a lehető legfelkészültebb, még az új kisállat érkezése előtt. A macskák különösen érzékenyek az új környezetre, könnyen előfordulhat, hogy az első heteket az ágy alatt rejtőzködve tölti el.

Az alábbi tanácsok segítségével elkerülhetők az esetleges buktatók, és sokkal könnyebben tudod hozzászoktatni kedvencedet új környezetéhez:

Mielőtt hazaviszed a cicát:

A macskák általában a már megszokott környezetükben érzik jól magukat, így nem csoda, ha az új otthonukat látva még félősebbek, nyugtalanabbak. Annyi új szoba, ki tudja, milyen veszély leselkedik rájuk egy-egy sarokban?! Az első hetekben úgy tudsz könnyíteni a helyzeten, ha kijelölsz egy konkrét helyet a lakásban, amit elsőként fedezhet fel apránként. Erre tökéletes mondjuk a fürdőszoba, vagy mosókonyha. A helyiségbe tegyél be minden szükséges dolgot (eledel, víz, játékok, macskaalom), és mivel neked is el kell tölteni a szokásosnál több időt, jobb, ha magadnak is kényelmessé varázsolod a helyet.

A macskaalmot egy olyan helyre rakd le, ahol zavartalanul bármikor hozzáférhet. Elvégre, mindenki megérdemel egy kis privát szférát főleg, ha kis- és nagydolgát szeretné intézni!

A kiválasztott helyiségben alakítsd ki az etetősarkot. Az alomtól a lehető legtávolabb rakd le a tálkákat.

A macskák imádnak kis helyekre visszahúzódni, így érdemes erre is opciót találni már a legelején. A macskahordozó erre remek választás lehet, főleg akkor, ha abban hoztad haza. Ha olcsóbb megoldást szeretnél, egy nagyobb doboz is tökéletesen megfelel a célra. Ezenkívül beszerezhetsz egy kiságyat is, ha az a szimpatikusabb megoldás.

Bármelyiket is választod, egy a lényeg: legyen elég helye a macskának felállni, forgolódni benne. A cica feng-shui szerint úgy kell elhelyezni a fekhelyet, hogy abból a macska rálásson az ajtóra, így nem fog megijedni, ha valaki betéved a birodalmába.

A macskáknak valahol le kell csiszolniuk a karmaikat, ha nem szeretnéd, hogy a bútoraid bánják, érdemes beszerezni egy-két kaparófát. Vannak, amik hullámkartonból készülnek, ezek többsége vízszintes és lapos, de vannak kaparóoszlopok is, ezeknek pedig elég magasnak kell lenniük ahhoz, hogy a macskák nyújtózva is elérhessék.

Ha eleinte nem mer közeledni a kaparófához, nyugodtan szórd körbe macskamentával. Érdemes minden szobába elhelyezni egy kaparófát, így csökkenhet a bútorkárosodások valószínűsége. Bútoraid védelme érdekében beszerezhetsz különböző ragasztószalagokat, amelyekkel körbe ragaszthatod a védendő felületeket. Itt szeretnénk figyelmedbe ajánlani pár cikkünket a kaparófákról és karomápolásról.

Számíts arra, hogy újdonsült kedvencedet egyszer-kétszer a polcok tetején találod, a szobák legmagasabb pontján. A macskák imádnak nézelődni, főleg magasból! Nem érdemes törékeny, féltett tárgyaidat a polcok legtetején tartani, ha cicád megérkezik a lakásba. Inkább már örökbefogadás előtt szemelj ki a tárgyaknak új helyeket, nehogy később megbánd!

Takarj el minden rést, lyukat, csatornanyílást, nehogy valamelyiken keresztül szökni próbáljon kedvenced. Még akkor is érdemes lefedni ezeket a nyílásokat, ha szerinted nem is férne át rajta cicád. Hidd el, a legapróbb résen is képesek átpréselni magukat, csak aztán nehogy beszoruljon valahova!

Ha tudsz, mindenképp szerezz be egy macskafát/macskabútort. Az lehet külön birodalma, ahonnan szintén a magasból tudja szemlélni a dolgokat, de ha úgy adódik tökéletes szundi hely is számára.

Ha rajtad kívül más is lakik veled egy háztartásban, mindenképp ismertesd velük a szabályokat. Pl.: mindig csukd be magad után az ajtót, ne zavard a macskát stb.

Nézz utána, hogyan kell az új cicát bemutatni, összeszoktatni más háziállatokkal, ha esetleg lenne még otthon házikedvenced. Jó hír, mi erről már írtunk cikket, így nem kell sokat keresned a válaszokért!

Első nap:

Most, hogy már előre felkészültél az új kedvenc érkezésére, mehetsz is érte! Ha lehet akkor macskahordozóban hozd haza, az ugyanis nagyobb biztonságot ad számára. Eleinte biztos visszahúzódóbb és félősebb lesz, ezért légy türelemmel! De ha a fentieknek megfelelően berendezel neki egy szobát, már sokat javítottál a kezdeti nehézségeken. Az lenne a legjobb, ha a család többi tagjával és a barátaiddal szépen lassan, fokozatosan ismerkedne meg, hiszen könnyen lehet, hogy a sok új arc megijeszti őt. Nyilván mindenki izgatottan várja a találkozást, de kérd meg őket, hogy legyenek türelemmel!

Ülj le a földre és hagyd, hogy ő közelítsen feléd. Ne erőltesd a dolgot! Hagyd, hogy a saját tempójában felfedezhesse a dolgokat. Ha nem közeledne, hagyd magára és térj vissza kicsit később. Néhány cica inkább elvonul egy sötét sarokba az elején, ott érzik magukat biztonságban, de ez csupán idő kérdése és elmúlik a félelem. Adj időt neki!

Az újonnan örökbefogadott macskák általában nagyon keveset esznek az elején. Érdemes megkérdezni, hogy mivel etették az előző helyén, hogy legalább abban ne történjen változás. Minél több dolog ismerős neki, annál nagyobb biztonságban érzi magát az új helyén. Gyakran cseréld a vizet is a tálkájából, még akkor is, ha alig fogyott belőle valami. Ha viszont napokig nem eszik új kedvenced, érdemes felkeresni az állatorvost további tanácsokért.

Az elkövetkezendő hetek:

Cicádnak lehet, hogy szüksége lesz 1-2 hétre mire teljesen hozzászokik az új helyzethez. Ezért légy türelmes!

Az örökbefogadástól számítva egy héten belül érdemes elvinni már az első állatorvosi vizsgálatára is. Vidd magaddal az összes papírt, amit az örökbefogadóhelytől kaptál.

Minél jobban hozzászokik az új környezetéhez kedvenced, annál nagyobb lesz benne a kalandvágy és a kíváncsiság. Azonban nem érdemes rázúdítani az új dolgokat, hagyd, hogy a saját tempójában fedezze fel az új embereket, tárgyakat, helyeket. Veled már egészen játékos kedve van? Az még sajnos nem jelenti azt, hogy mindenki mással szívesen játszana. Figyeld a jeleket!

Gratulálunk! Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, garantáljuk, hogy új kedvenced a lehető leghamarabb barátkozik meg új életével.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény