Ha olyan vagy mint mi, akkor te is nagy macskaimádó vagy. De vajon miért nem tudunk ellenállni nekik soha? Ha itt jársz, akkor biztos volt már cicád az életed során – vagy inkább, szolgáltál egy cicát. Tudod, hogy mennyi örömöt tud szerezni, még akkor is, ha zűrt csinál. Na de miért ennyire ellenállhatatlanok ezek a szőrmókok és mi miért vagyunk megbabonázva tőlük ennyire?

Amit a macskák tanítanak nekünk a szeretetről

Ezeknek a gyönyörű teremtményeknek ritka tulajdonságuk van, amit az emberek csak tanulhatnának tőlük: hatalmas mennyiségű szeretetet fogadnak. Amikor egy cuki cica felbukkan az utcán, szinte képtelenek vagyunk megsimogatni őt, még akkor is ha nem a legbölcsebb döntés. Egy idegen macskánál nem tudhatjuk, hogy fog reagálni a közeledésre. Lehet, hogy az első közelítéskor még a hátára fekszik, ezzel te azt hiszed, hogy benne van egy kis cirógatásban, aztán a következő másodpercben pánikszerűen karmolászni kezd. Ilyen már előfordult velem is.

Nem sokkal később, megjelent a cica gazdája is, aki egy kései figyelmeztetéssel üdvözölt: „Már akartam szólni, hogy ő egy elég vad cica én a helyedben tartanám a távolságot.” Erre csak azt válaszoltam, hogy pedig milyen barátságosnak tűnt az elején.” Tanulság: legközelebb már óvatosabban közelítem meg a macskákat. Na de ezzel nem vagyok egyedül. Miért is tesszük ki magunkat mégis a karmolás veszélyeinek?

A kapott cica érzések

Talán már csak azért is imádjuk simogatni a cicákat, mert olyan puha és selymes a bundájuk. A ritmikus mozdulatokkal egyébként folyamatosan tudat alatt fókuszálunk, ezzel egy meditatív állapotba kerülünk. Ettől függetlenül, szerintünk ennél több van a háttérben.

Úgy hisszük, a macskák iránt érzett szeretetünk egy roppant különleges képességükből fakad: a maguk módján ragaszkodnak hozzánk és őszinte érzéseket közvetítenek felénk. Pontosan tudják, hogyan kell közel engedni az embereket magukhoz! Valahogy mindig tudják, mikor kell hozzánk bújni.

A simogatásunktól aztán dorombolni kezdenek, talán még a hátukra is fordulnak, ezzel mutatva sebezhetőségüket. Mintha azt mondanák: „Megbízom benned. Szeretgess meg és tegyél boldoggá.” Az ő ajándékuk pedig az őszinte szeretet, amit viszonzásként kapunk. Ilyenkor megfeledkezünk a problémákról, és a kedvenceink is megenyhülnek még akkor is, ha aznap épp nem takarítottad ki az almot. Egész egyszerűen átélik velünk az adott pillanatot.

Önzetlen odaadással szeretnek

Mázlista vagy, ha a párkapcsolatodban is vannak ilyen pillanatok és partnered mindenben támogat. De sajnos nagyon sok olyan ember él köztünk, aki magányosan éli mindennapjait és nem tud megbízni embertársaiban. Talán már csak a múltbeli élményei, tapasztalatai miatt sem. Minket mindig arra tanítottak, hogy jobb adni, mint kapni, de sajnos sokszor csak az önös érdekeinket figyeljük.

A macskák viszont megtanítanak ennek az ellenkezőjére. A háziállatoktól tanulhatunk önzetlen odaadást igazán. Igaz, a macskákat főként nagyképűnek és önzőnek tartják, ha jellemezni kell, de igazából ez olyan egészséges önimádat, amit nekünk inkább tanulni kéne tőlük.

Cica az életünkben = hosszabb élet!

A kutatások szerint a macskák igazi gyógyítók számunkra. Egy 10 éven keresztül összeállított tanulmány szerint kevesebb macskát tartó ember hunyt el szívinfarktusban, mint azok, akiknek sohasem volt macskájuk. Az utóbbi csoportba tartozók 40%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg szívrohamban és 30%-kal nagyon eséllyel szív- és érrendszeri betegségekben. Más kutatások megállapították, hogy a macskák csökkentik a vérnyomásunkat, dopamint és szerotonint szabadítanak fel, amelyek oldják a stresszt és javítják az immunrendszer működését.

Továbbá a macskák elősegíthetik az oxitocin felszabadulását is, amely a szerelem érzésével köthető össze leginkább. Azt pedig tudjuk, hogy a szeretetnek gyógyító hatása van, ezért is van olyan fontos szerepe az életünkben. Csak gondoljunk bele milyen megnyugtató érzés az, amikor kedvencünk hozzánk bújik. A világ összes gondja megszűnik.

Paul Zak, a The Moral Molecule szerzője szerint ez a szerelmi kötelék megmagyarázhatja, hogy „miért költenek az emberek több ezer dollárt egy háziállat orvosi kezelésére, ahelyett, hogy az altatás mellett döntenének és beszereznének egy új kisállatot”.

Ha vagy olyan szerencsés, hogy egy igazi hízelgő macska gazdija vagy, akkor csak figyeld meg a reakcióit amikor közelítesz felé. Hogy érzed magad ilyenkor? Hasonló, mint amikor egy közeli ismerősöd, barátod, szerelmed megölel vagy kifejezi szeretetét? Tanulj a cicádtól. Vegyél egy mély levegőt és éld meg a pillanatokat, ne engedd, hogy a negatív érzések uralkodjanak el rajtad. A szeretet mindig gyógyít, jöjjön az bármilyen irányból!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény