Minden macska egyforma, nem? Hát nem! Az idősebb cicáknak különleges táplálkozási szükségleteik vannak, olykor teljesen eltérőek mint a felnőtt cicáké vagy a kölyköké. A testük más dolgokat igényel. Az állatorvosi ellátás fejlődésének és az élelmezés javulásának köszönhetően a macskák sokkal tovább élnek, mint valaha, így szerencsénkre nagyon sok évnyi szeretetet adnak nekünk gazdiknak.

Ez a hosszú élet viszont azt is jelenti, hogy az idős macskák, akárcsak idősödő embertársaink, sebezhetőbbé, érzékenyebbé válnak számos egészségügyi problémával és betegséggel szemben: súlygyarapodás és kevesebb mozgás; szív-, vese- és májbetegségek; cukorbetegség; fogászati problémák és fogágybetegség; viselkedési problémák és rák.

Az emberekkel ellentétben a macskák akár 7 éves korukban elérhetik az időskort. A macskák életkorát befolyásoló tényezők közé tartozik a testsúly, a táplálkozás, a környezet és az általános egészségügyi állapot.

 

Először is, honnan tudhatod meg, hogy a cicád „megöregedett”?

Megjelenhetnek ősz szőrszálak, a szemében felhős foltokat fedezhetsz fel, talán némi merevséget is megfigyelhetsz rajta. Ezek közül bármelyik árulkodó jele lehet annak, hogy cicusod bizony belépett az „arany” éveibe.

A mondás miszerint 1 macska év 7 emberi évnek felel meg, nem teljesen igaz. A háziállatokról összességében elmondható, hogy életük első két évében rendkívül gyorsan fejlődnek, „középkorukra” lelassul ez a folyamat, de életük utolsó harmadában ismételten gyorsabbodik.

Az öregedés előidézhet természetes változásokat is a macskák testének működésében, így gazdiként ügyelni kell az étrend, a gondozás és a táplálkozás megfelelő módosítására. Sok gazdinál érzékelhető a megtagadás, sokan nem akarják tudomásul venni, hogy cicájuk öregszik, viszont a megfelelő változások behozatalával sokkal könnyebb kezelni a fellépő egészségügyi problémákat, illetve segíthet a betegségek megelőzésében is.

Egy fontos, de gyakran elfelejtett szempont az alomhoz való könnyű hozzáférés biztosítása

 

Fontolóra Vetted Valaha A Macskaalom-szőnyeg Használatát?

Ez a szőnyeg a macskák alomdoboza alá kerül. Bár sokan normál szőnyeget vágnak kisebb négyzet alakra, ezek viszont kevésbé esztétikusak, főleg amikor elkezdenek kikopni. Ezenkívül ezekbe a szőnyegekbe könnyen beleakadhat a cicák karma. Számos előnnyel jár, ami miatt érdemes befektetni egy ilyenbe. 

Mire a cicák elérik a 11 éves kort, a fogyás még nagyobb gondot okoz számukra. A 11 év feletti kor különösen nehéz a macskáknak, mert ilyenkor hajlamos szaglásuk és ízlelésük is gyengülni, ami viszont kedvezőtlenül hat a táplálék iránti érdeklődésükre. A kulcsfontosságú tápanyagok felszívódásának és a zsír megemésztésének képessége is csökkenni kezd, így maga az étkezés is kevésbé hatékonnyá válik.
5 tipp, amelyet minden idős macskás gazdinak tanácsolunk:

 

Húgyhólyag problémák

A vizelet-inkontinencia (a hólyag-kontroll elvesztése) és a vesebetegség gyakori az idősödő macskák esetében. Feltűnhet, hogy cicád fogyni kezd, szokásosnál több vizet iszik vagy gyakrabban jár az alomhoz, ezek pedig mind a hólyag-problémák jelei. A hólyag-problémák elkerülése érdekében válassz olyan étrendet (többek közt Mrs. CAThy érzékenyebb cicáknak is szánt húgykövesség ellen védő száraztápját), amely meghatározott összetevőket tartalmaz. Ezen összetevők közé tartozik az áfonya (ez is van száraztápunkban), természetes savanyítószer, zellermag. Ezek elősegítik az egészséges folyadékszint fenntartását, valamint a megfelelő pH szinten tartását, ugyanis ezek segítik egészséges állapotában őrizni a hólyagot.

*TIPP: A macskák táplálkozási igényei különböznek a kutyákétól, ezért mindenképp különítsd el az eledeleiket egymástól, ha cicád és kutyád is van otthon.

 

Csökkent mobilitás

A csökkent mobilitás gyakori probléma idősebb macskáknál, és különösen fontos ügyelni rá főleg, ha vízfogyasztásuk megnőtt. Segíts cicádnak, hogy könnyen elérhesse az alomdobozát. Ha mozgási problémákat észlelsz, ügyelj arra, hogy az alomdoboz jól hozzáférhető legyen számára.

*TIPP: Használj rámpát, vagy tedd le az alomdobozt a földre, hogy cicád könnyen hozzáférjen. Ha emeletes házban élsz, érdemes minden szintre tenni egy-egy alomdobozt.

 

Súlyingadozás

Az elhízás egyre gyakoribb minél idősebbek lesznek a macskák. Ennek oka lehet a csökkent mobilitás, az anyagcserében történő változások vagy a megfelelő testmozgás hiánya. A megfelelő étrend elengedhetetlen a súlykontrollhoz. A rostban gazdag étrend gyakran segít megőrizni kedvenced jóllakottságát (mint Mrs. CAthy száraztápjai), miközben elősegíti a táplálék könnyebb átjutását a bélrendszeren, és meghosszabbítja a teltség érzetét is, ami elengedhetetlen kisállatok súlyának szabályozásához.

* TIPP: Keress olyan összetevőket, mint a cikória gyökér, amely elősegíti a természetes bélbaktériumok szaporodását. Az olyan összetevők, mint a sütőtök, rostban gazdagok, amik szintén elősegítik a táplálékok emésztőrendszeren keresztüli mozgását. Vagy válaszd száraztápjainkat és többe ne aggódj ezen a problémán.

Az elhízás megelőzése érdekében használj interaktív játékokat, vagy egy megfelelő macskahám beszerzése után menjetek el közösen egy kiadós sétára.

 

Szőrcsomók

A tisztogatás minden macska napjának fontos része. Az idő múlásával pedig jól észrevehető, hogy önápolási képességük csökken. A ritkább mosakodás fokozott szőrhullást eredményezhet, ami olyan problémákhoz vezethet, mint például a szőrcsomók kialakulása (Mrs. CAThy csirkés száraztápja véd ez ellen is), amely felügyelet nélkül súlyosan is végződhetnek. Győződj meg arról, hogy a cicád eledele gazdag legyen omega-3 zsírsavakban, amely segít megőrizni a bundájának épségét, valamint természetes rostokat, amelyek a bélmozgást segítik elő, megkönnyítve a szőrcsomók távozását a cica szervezetéből.

 

Stressz

Hiszed vagy sem, a stressz is hatással lehet szeretett cicádra, ez pedig számos különféle módon mutatkozhat meg kedvencednél. Az a cica, aki általában szereti az új embereket, elkezdhet egyre visszahúzódóbb lenni, csendes helyeket keresni. A macskák imádják a rendszert, ezért az lenne a legjobb, ha napi rutinjaikon és életvitelükön szinte semmi nem változna az idők során. Az idő előrehaladtával a macskák látásukban és/vagy hallásukban is tapasztalhatnak változásokat, ami miatt nehezebben fognak megbirkózni bizonyos dolgokkal, új helyzetekkel.

*TIPP: Ha nyaralni indulsz és szükséged van egy cica-szitterre érdemes megkérni egy közeli barátot, ahelyett, hogy elvinnéd egy panzióba, messze a megszokott környezetétől.

 

Összegzés idős cicáknak

Érdemes minimális fizikális vizsgálatot is végezni cicád ápolásakor. Ellenőrizd, hogy nincsenek-e csomók és/vagy dudorok rajta, győződj meg arról, hogy cicád megfelelő fogászati higiéniával rendelkezik. Hat havonta érdemes rendszeres egészségügyi ellenőrzésekre is elvinni kedvencedet.

A megelőzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy cicád minél tovább veled lehessen. Lehet, hogy élete első felében egy bizonyos diétát követve tökéletes egészségügyi állapotban volt, ezen lehet, hogy változtatni kell, amint belép az időskorba. A megfelelő étrend nagyban hozzájárul cicád hosszú és egészséges életéhez. Úgy mint, Mrs. CAThy prémium macskatápjai.

Írd meg nekünk idős cicáddal kapcsolatos élményeidet. =^..^=

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény