Megnézted már valaha cicád mancsait alaposan? Ha igen, akkor bizonyára egyetértesz velünk abban, hogy egészen elképesztőek. Ezekkel kommunikálnak, figyelik környezetüket, a hőmérsékletet, vadásznak, és ápolják magukat. A mancsok segítik szabályozni a cicák testhőmérsékletét, sőt landoláskor valóságos lengéscsillapítóként szolgálnak. A hátsó lábak nagyon izmosak, ezek segítségével tudnak a cicák magasabbnál magasabbra ugrani.

A cicák mancsai mászáshoz, ugráláshoz, sétáláshoz és futáshoz alkalmazkodnak, kinyújtható karmaikat pedig az önvédelemre és vadászatra használják. Mellső lábaikon 5-5 ujj van, míg a hátsó lábaikon csak 4-4. A mellső lábak legbelső ujjai ugyanúgy működnek, mint egy emberi hüvelykujj tárgyak megfogásánál.

Tudtad, hogy a macskák legérzékenyebb testrésze a mancsuk? És hogy ezeket a bársonyosan puha párnákat milyen célokra használják?

Olvass tovább a 9 érdekes tényért a macska mancsokról:

#1. Cicád érzi a rezgéseket és a gravitációt a mancsán keresztül

A cicák mancsai rendkívül érzékenyek. Ha babrálod a cicád mancsát, ne lepődj meg, ha egy-két karmolással gazdagít kedvenced vagy egész egyszerűen feláll és elszalad. A tappancsokban rengeteg idegreceptor található.

Ezek a receptorok biztosítják az egyensúlyt, de rendkívül hasznosak vadászatnál is. A cicák a tappancsaikon keresztül érzik a talaj szerkezetét, a rezgéseket és a gravitációt. Ezek az érzések segítik őket a zsákmány elejtése során. Egy boldog és elégedett cica gyakran dögönyözi a puha tárgyakat. Ezek az érzékeny mancsok még a hőmérsékletet, az állagokat, és a biztonságot is tesztelik.

 

#2. Cicád mindig lábujjhegyen jár

Fogadjunk, hogy nem tudtam, hogy a cicád lábujjhegyen járkál. Valójában egész életükben a lábujjaik hegyén járják mozgalmas életüket. A macskák digitigrad állatok, azaz olyan állatok, akik a lábujjain áll vagy jár.

A lábujjakon való séta és futás felgyorsítja őket, meghosszabbítja lépéseiket. A macskák csendesebbek a lábujjaikon, ami előnyt jelent számukra vadászat során.

 

#3. Domináns elülső mancsok

Neked domináns kezed van, a macskáknak pedig domináns mellső mancsai. Nehéz feladatok elvégzésekor a hím macskák a jobb, míg a nőstények a bal mancsukat használják jobban.

Teszteld le, hogy cicádnak melyik mancsa az erősebb! Adj neki izgalmas, de kihívást jelentő feladatokat.

 

#4. Mancsok, mint lengéscsillapítók

Szinte biztos, hogy ezzel a ténnyel már tisztában vagy. A mancspárnák lágyítják a landolást, mikor a cicák ugrálnak, vagy sziklás, gazos, durva talajon sétálnak.

Ezek a puha, multifunkciós párnácskák segítik a cicákat a csendes mozgásban, vadászatban.

 

#5. A mancsok hűsítik a cicát

A mancsok egyfajta hűtőrendszerként is funkcionálnak. Megóvják a cicákat a túlmelegedéstől egy forró napon. Ha egy macska megijed vagy stresszes, akkor a mancsain keresztül izzad.

Ha cicádat egy számára idegen helyre viszed, ami talán stresszes is lehet számára, figyel a mancsai nyomára, keresd az izzadság cseppeket a tappancsokon.

 

#6. Mancsok segítségével kommunikálnak

A macskák a mancsaikat használják a kommunikációhoz. A cicák megkarcolják a tárgyakat, hogy megjelöljék a területeiket, és információt adjanak magukról más macskáknak vagy akár más állatoknak. A tappancsok között elhelyezkedő illatmirigyekből származó feromonok ezeken a karcolt felületeken rakódnak le. Olyan, mintha lenne egy egyedi névjegykártyájuk.

A hátsó mancsok is rendelkeznek illatmirigyekkel. Talán már láttad is, amikor cicád megkaparja a talajt vagy az almot vizelés után.

 

#7. Sokan úgy vélik, hogy a cicák mancsait ugyanúgy lehet olvasni, mint a mi tenyerünket

Állítólag a macskafélék tappancsai felfedik az állatok jellemét. A tappancs formája, vonalai felfedik a cicák karaktersajátosságait. Állítólag a mancsok bizonyos részeiből meg lehet állapítani meddig él a cicus, mennyire intelligens és szerencsés. Ezenfelül még az étvágyukról és szeretetükről is árulkodnak a mancsok. Tény vagy fikció? Te döntesz.

Szórakozz egy kicsit, próbáld kideríteni, milyen személyiséggel rendelkezik kedvenced a mancsai alapják. Lehet, hogy a végén még meglepődsz, mi minden derül ki róla.

 

#8. A mancsok illeszkednek a szőr mintájához és színéhez

Nézd meg közelebbről cicád mancsait. Passzolnak a szőre mintájához és színéhez!

A fekete-fehér cicák mancsa általában fekete foltos, a szürke vagy teljesen fehér szőrű macskák tappancsai pedig szürkék, vagy nagyon világos színűek. Elképesztő nem?

 

#9. A macskák mancsai nagyon rugalmasak

A mancsok hajlékonyak, hogy segítsék a cicákat a fára mászásban, vagy egér vadászatban. A macskák nagyon jól tudnak fára mászni, mert elülső mancsaik befelé fordulnak, éles karmaikat az ágakba süllyesztik. Ezzel őrzik meg a stabilitásukat.

Gondoltál már arra, hogy a macskák miért ragadnak olyan gyakran a fákon? Ez azért van, mert a mancsok rossz irányba néznek fejjel lefelé történő mászásnál. Első lábaik és mancsaik gyengébbek, mint izmos hátsó lábaik, így a cicának túl nehéz lejönni a fáról, inkább megvárják míg valaki megmenti őket.

Vigyázz cicádra, figyelj a mancsaira. A hosszú szőr beszorulhat a lábujjak közé, ami felfoghatja az alomszemcséket, törmeléket és nedvességet. Ügyelj a plazmasejtes pododermatitisre, ami egy allergiás reakció által okozott autoimmun betegség. Ápold cicád mancsát, ha vérzik, duzzadt, túl puha, fekélyes vagy pikkelyes. Legalább hetente ellenőrizd a mancsok állapotát, vagy akár gyakrabban is. Ha kétségeid vannak, keresd az állatorvost.

Cicádnak érdekes vagy szokatlan a mancsa? Írj nekünk kommentben, küldj fotót és megosztjuk olvasóinkkal.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény