A macskák nagyon érzékenyek, tájékozottak és rendkívül intelligensek. Nagyon sok olyan dolog van, amelyeket a cicagazdik, tudósok és állatorvosok még mindig nem tudhatnak biztosan. A macskák csodálatos társak és nagyon szórakoztatóak tudnak lenni.

A macska társas interakciói és kommunikációi azonban néha félreérthetőek és zavaróak lehetnek, de ha többet megtudsz a macskák fura szokásairól, akkor sokkal jobban fogod értékelni kedvencedet.

 

Íme 9 klassz dolog, amit talán nem is tudtál ezekről az állatokról:

Érdekesség #1: A macskák már azelőtt érzik a földrengéseket, hogy azok bekövetkeznének

A macska tappancsai rendkívül érzékenyek és képesek érzékelni a föld vibrációit. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a macskák rendkívül érzékenyek a Föld mágneses mezőire, ami lehetővé teszi számukra, hogy észleljék, ha baj lehet a láthatáron. Mások úgy gondolják, hogy ez az úgynevezett előérzeti képesség a macskákban a megnőtt tudatosságban rejlik, tehát olyan kisebb remegést (amit mi nem érzékelünk) is észlelnek, amelyek egy nagyobb földrengés bekövetkezte előtt jelentkeznek.

A macskák és a földrengések kiszámíthatósága nem bizonyított elmélet, de rengeteg anekdotikus bizonyíték van arra, hogy a macskák valóban „megérzik” a közelgő földrengést.

 

Érdekesség #2: A macskák irányítanak téged; nem fordítva

Meglepő, mi? A hangok segítségével tudatják, ha enni akarnak. Képesek úgy megváltoztatni a hangjukat, hogy sürgetővé és igényesség váljanak, mikor akarnak valamit.

Bár a macskák agya a testtömegük csupán 0,9%-át teszik ki, a macskák agykérge sokkal összetettebb, mint a kutyáké, csaknem 300 millió idegsejttel, szemben a kutyák 160 milliójával. Ezzel a többlet „agyerővel” nem csoda, hogy esélyünk sem volt!

 

Érdekesség #3: A kutyákhoz, lovakhoz és más állatokhoz hasonlóan a cicák is álmodnak

Ugyanolyan agyhullám-mintázattal rendelkeznek, mint mi álmodozás közben. Ha valaha láttad cicádat alvás közben rángatózni vagy mocorogni, az bizony annak a jele, hogy álmodik. Talán egy jó egérüldözésről, vagy egy nagy tál finomságról.

Tudtad, hogy a macskák életük háromnegyedét alvással töltik? Gyakran nem mély alvásról van szó, csak szundikálásról, de ez is lehetővé teszi számukra, hogy megkapják a szükséges pihenést ahhoz, hogy még ilyenkor is éberek legyenek.

 

Érdekesség #4: Haszontalan a macskákat megbüntetni

Nem értik a büntetést. Ha egy macska valami jót tesz, dicsérd meg. Adj neki extra figyelmet és szeretetet. A büntetés viszont haszontalan, nem vezet eredményhez.

 

Érdekesség #5: A dorombolás a macskák és gazdáik számára is pihentető

A dorombolást gyakran a világ egyik legmegnyugtatóbb hangjaként emlegetik (főleg a cicabarátok).

Tanulmányok szerint, a házimacskák másodpercenként 25-150 rezgés közötti hangfrekvenciát produkálnak. Ez a pihentető hang olyan tényezőket indukál az agyunkban (és a macskákéban is), amelyek valahogy csökkentik, sőt megszüntetik a bennünk dúló stresszt. Természetes, nyugtató hatással van ránk.

Tudtad, hogy a dorombolás nem is a torokból jön, hanem inkább a szív- és érrendszerből? A dorombolás egy teljesen más hang, mint amit a cicák kommunikációra használnak. Ez a hang belégzés és kilégzés teljes ciklusa során keletkezik. Más hangok, pl. nyávogás, teljesen máshogy képződnek.

 

Érdekesség #6: A macskák tudnak „kattogtatni”!

Hallgasd csak meg cicádat, amikor a madarakat figyeli. Kattogó hangot ad ki magából.

A macskaimádók úgy gondolják, hogy ezeknek a kattogó hangoknak köze van az izmok felkészítéséhez egy-egy vadászat előtt.

 

Érdekesség #7: A macskák lefejeléssel mutatják ki szeretetüket

Amikor egy cica lefejel, az egy olyan fajta üdvözlés, ami lefordítva valahogy így szól: „Bízom benned, és biztonságban érzem magam.” Ezt megteszik más macskákkal és háziállatokkal is. A macskáknak ez az egyik módszere arra, hogy megosszák az arcferomonjaikat azokkal, akiket kedvelnek.

 

Érdekesség #8: A döglött zsákmány a legnagyobb ajándék amit kaphatsz tőle!

Kicsit hátborzongató, és van benne egy undi-faktor, de amikor a cicád egy döglött egérrel tér vissza hozzád, akkor azt tekintsd a legnagyobb megtiszteltetésnek. Ezzel is jelzi, hogy szeret annyira, hogy megszerzett zsákmányát veled megosztja, vagy csak egész egyszerűen büszkélkedni akar neked a a sikeres vadászattal.

Talán cicád szerint nem eszel eleget, és segíteni szeretne ebben.

 

Érdekesség #9: A macskák gyakran sírnak éjszaka.

Az éjszakai nyivákolás fakadhat a rovarok és rágcsálók vadászatának ösztönéből. A sírások frusztrációt jelezhetnek. Próbálj segíteni ezen kedvencednek minél több fejtörő játékkal, eledel-adagolós játékkal. Hagyj néhány játékot az ágya mellett éjszakára. Ha a macska idősebb, és még mindig nagyon sír éjszakánként, vidd el egy állatorvoshoz; ez ugyanis komoly problémára utalhat.

Hát ennyi lenne! A macskáknak állítólag 9 életük van, ezért úgy döntöttünk 9 érdekességgel készülünk. Reméljük tetszett a bejegyzésünk.

Amennyiben pedig cicádat kényeztetnéd valami finomsággal, akkor is Mrs. CAThy-re számíthatsz! Legfinomabb száraz és nedvestápok várnak a webshopunkban!

 

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény