Erre a kérdésre nincs meghatározott válasz. A víz ugyanolyan fontos a macskák testi funkcióinak működéséhez, mint bármely más élőlénynek. A dehidratáltság miatt kialakulhatnak veseproblémák is a cicáknál. A vesékben lévő méreganyagok kiürítése miatt feltétlenül szükséges a megfelelő vízbevitel. Ugyanakkor a túl sok vízfogyasztás is okozhat egészségügyi problémákat. A macskák körülbelül egy tálkányi vizet isznak naponta. Ez a mennyiség nagyobb, ha a cica száraztápot eszik. Ha cicád jelentősen több vizet iszik az eddigihez képest, fordulj állatorvoshoz, főleg akkor, ha a cicus még sokat fogyott is a közelmúltban.

A macskák sivatagi származásukból eredően kevés vizet fogyasztanak, vízkészletük nagy részét zsákmányaikból – kis rágcsálókból és hasonlókból szerzik. A bolti tápok noha tartalmaznak hidratáló összetevőket, korántsem hasonlítanak az elejtett zsákmányokban található értékekhez.

Mivel a macskák a múltban annyi folyadékot nyertek ki zsákmányukból, sohasem kerestek külön vízforrásokat. Emiatt a modern házimacskák ki vannak téve a kiszáradás és más egészségügyi problémák komoly kockázatának, amelyet szervezetük megfelelő működéséhez szükséges vízhiány okoz.

 

A hidratálás fontossága

A macskák dehidratáltságához számos különböző ok vezethet, egészen a rendelkezésre álló ivóvíz mennyiségétől a betegségig. Rendkívül fontos a hidratálás biztosítása, különösen azoknak a cicáknak, akik cukorbetegségben vagy veseelégtenségben szenvednek, mivel ez a két betegség fokozott vizeléssel jár, ami pedig a kiszáradás kockázatát növeli. A kiszáradás tünetei a székrekedés, a levertség, a szájszárazság, a beesett szemek, a magas pulzus, a bőr rugalmatlansága és a nem megfelelő kapilláris újratöltési idő. Utóbbi kettő ellenőrzésére létezik két olyan teszt is, amelyeket a gazdik otthon is elvégezhetnek kedvenceiken.

A bőr rugalmasságának ellenőrzéséhez a nyak tövénél kell némi bőrt megfogni, majd elengedni. Ha a bőr nem ugrik vissza azonnal, akkor a cica dehidratált állapotban van.

A kapillárisok újratöltési idejének ellenőrzéséhez a macskák ínyéhez kell nyomni az ujjunkat. Az ujj elvétele után fehér folt jelenik meg. Figyelni kell mennyi ideig változik újra rózsaszínné az a folt. Ez az időintervallum nem lehet több mint egy-két másodperc. Ha ennél tovább tart, akkor a cica dehidratált.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő hidratáltság. Ha a cica 24 órán keresztül nem iszik a bezárt lakásban, könnyen kiszáradhat.

Rendkívül fontos nyomon követni a macska napi vízfogyasztásának mértékét, és ha az alacsony, egyből korrigálni kell azt. A dehidratáltság nagymértékben lerövidítheti a macska életét, de ez egy olyan probléma, amelynek orvoslása és megelőzése csak megfigyelést és korrigálást igényel.

A vízfogyasztás az étrendhez kapcsolódik. A vadonban a macskák zsákmányainak nagyjából 70%-a víz, ezzel ellentétben a szárított macskaeledelek csak 10% vizet tartalmaznak, viszont a konzerv vagy tasakos eledelek víztartalma akár a 80%-ot is elérheti. Ezért nyilvánvaló, hogy a száraztápot fogyasztó cicáknak több vizet kell fogyasztania, mint a konzervvel táplált társaiknak.

Azt mondják, hogy a macskák utálják a vizet, de ez korántsem igaz. Nem szeretnek vízbe merülni, de lenyűgözi őket a csobogó, folyó víz látványa. Jobban szeretnek folyó vízből inni, mint egy tálkából. Sok cica szeret játszani a vízzel, mancsukkal fröcskölni azt. Valószínűleg azért is részesítik előnyben a folyó vizet, mert ez kapcsolódik a vadászataikhoz, az állóvíznél sokkal biztonságosabbnak tartják a patakban csörgedező vizet a macskák.

A cicáknak nagyon érzékeny mancspárnáik vannak, amelyeket a folyó víz hőmérsékletének megállapításához is használnak. Ha teheted, biztosíts naponta többször friss vizet cicádnak. Próbáld meg a vizet távolabb elhelyezni a táplálékforrásától, ugyanis kutatások azt mutatják, hogy a macskák szívesebben isznak a táplálékforrásuktól távol, mint annak közvetlen közelében.

Aggódsz amiatt, hogy a macskád nem iszik eleget? A megfelelő mennyiség beállításához rengeteg megfigyelés és próbálkozás szükséges, de amint megvan a tökéletes adag, nem lehet gond a hidratáltsággal.

 

7 tipp, amivel kedvencedet bátoríthatod az ivásra!

1. Víz típusa

Sokan állítják, hogy a víz az csak víz, de ez nem teljesen igaz. A csapvíztől a desztillálton át az ásványvízig többféle víz létezik. Minden macskának megvan a saját preferenciája. Próbálj ki több tálat, több különböző típusú vízzel és nézd meg, melyiket részesíti előnyben kedvenced, de ügyelj arra, hogy kinézetre az összes tál egyforma legyen, mert az is befolyásolhatja a cica választását. A víz gyakori cseréje kulcsfontosságú a macska hidratáltságának megőrzéséhez, mivel a friss, új vizet sokkal szívesebben fogyasztja, mint az állott, régi vizet.

 

2. Tálka

A tálka típusa is óriási különbséget jelent. A rozsdamentes acél vagy kerámia tálak aratják általában a legnagyobb sikereket. A műanyag porózus anyag, és hajlamos felszívni a szagokat. Bár az embernek legtöbbször fel sem tűnnek ezek a szagok, a macskák meg fogják érezni, amitől elmegy a kedvük, mert azt hiszik, hogy szennyezett a víz. A macskák általában nagyon válogatósak, ami a tisztaságot illeti.
Tipp: Mindenhez külön tál. Az emberekhez hasonlóan a macskák sem szeretnek minden egy tálból enni/inni. Mindig biztosíts külön vizestálkát minden háziállatodnak. Ha két vagy több szintes otthonod van, érdemes minden szinten elhelyezni egy-egy itatótálkát, így a cica nem felejt el gyakrabban inni.

Az itatótálnak vagy edényleg elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy beleférjen az egész arcuk (beleértve a pofaszakállat is), hogy ezzel is teljesüljön egy kifejezetten fura igényük, miszerint szeretnék egész környezetüket látni ivás közben.

 

3. Tisztaság

A vizestálkákat naponta forró, szappanos vízzel kell alaposan megtisztítani. Senki sem szeret piszkos pohárból inni. Logikus azt feltételezni tehát, hogy a macskák sem rajonganak érte.

 

4. Elhelyezés

A macskáknak arról is van külön preferenciájuk, hogy honnan szeretnének inni. Próbálj meg több tálat elhelyezni a lakás különböző pontjain, és nézd meg melyiket használják a leggyakrabban.

 

5. Több cica

Ha több macska van otthon, az több itatótálkát is jelent. Egy másik macska szaga a vizesedény körül elveszi a cicák kedvét az ivástól. Senki sem szeret más ember után inni, és a macskák sem szeretnek másik macska után inni.

 

6. Élelmiszer-adalék

Amíg a gazdi nem találja meg a legjobb módszert arra, hogy kedvencét vízivásra ösztönözze, addig nem árt élelmiszer-adalékanyagként használni a vizet, hogy a cica garantáltan hidratált maradjon. Víz adható száraz vagy nedves eledelhez is. De akár a víz is ízesíthető húsleveslével vagy tonhallével.

 

7. Ivókút – Folyóvíz

Számtalan előnye van az ivókutaknak. Nemcsak hatalmas mennyiségű vizet tárolnak, de folyamatosan keringetik egy szűrőn és tisztítón keresztül a vizet, ezzel levegőztetik is, így megőrzi friss, pezsgő állagát és hangját.

A legtöbb házikedvenceknek gyártott kiegészítőhöz hasonlóan az ivókutak is sokféle formában és méretben kaphatók. A víz mindig friss marad, mivel a szűrőrendszer egy szénszűrőn keresztül távolítja el a szennyeződéseket.

Egyes modellek körkörösen forgatják a vizet, mint a folyó, míg mások szabadon zuhogó vízesés effektusokkal szórakoztatják a cicákat. Egyes darabok még dekorálható résszel is rendelkeznek, ahova különböző előnövényeket lehet tenni. A legtöbb ilyen kút egyáltalán nem hangos, így a zaj soha nem jelenthet problémát. Többféle méretben kaphatók, és akár 5 liter állandóan folyó víz befogadására is alkalmasak, amelyet általában egy szénszűrő tart tisztán és frissen.

Ahogy fentebb említettük, a macskák utálnak egy vizestálkán osztozni másokkal, ezzel ellentétben viszont szívesen megosztják az ivókutat egymással.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Segítség, nyaralni mennék! Mi legyen a macskával?

Ahogy közeledik a nyár, és egyre több napos órát töltünk el a szabadtéren, sokunkban felmerül a kérdés: hogyan oldjuk meg a kedvenc háziállatunk, különösen a macskánk felügyeletét, amíg mi a nyaralásunkat élvezzük? A macskák, bár általában önálló lények, mégis...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény