Elég rémisztő feladat és folyamat lehet a lehető legegészségesebb eledelt kiválasztani macskáink számára. A különböző márkájú macskaeledelekkel vannak tele a kereskedelmi boltok polcai. Vannak eledelek kölyökmacskáknak, idős macskáknak, fitt macskáknak, aktív macskáknak, punnyadó macskáknak, jó macskáknak, tényleg bármi, amit csak el lehet képzelni. Sok a választási lehetőség, de annál kevesebb az információ!

Valljuk be, az eledel az a tápanyag, amely macskáink belső motorját hajtja. A táplálék fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból, vitaminokból, ásványi anyagokból, egyéb tápanyagból és vízből áll, és az optimális egészség érdekében ezeknek a tápanyagoknak jó minőségű forrásokból kell származniuk, és meghatározott arányban kell jelen lenniük a macskák étrendjében. Mindegyik tápanyag bizonyos testi funkciókat támogat, amelyek hozzájárulnak az állat testi és lelki egészségéhez.
Sok egymásnak ellentmondó információ kering a macskák megfelelő táplálásával kapcsolatban, és bár jó szándék vezérli a gazdikat, sajnos nem mindenki van tisztában azzal, hogy valójában mi is van a vásárolt eledelben. A fehérje- és szénhidrát-egyensúlyról szóló viták, valamint a márkák és „prémium” „teljesen természetes” jelzők sokszor félrevezetők lehetnek. Teljesen érthető, ha össze vagy zavarodva, nem vagy egyedül! >^..^<

Tehát akkor hogyan is dönti el az ember, hogy melyik a legjobb választás a különleges kiskedvenceknek?

 

Minden az összetevőkön múlik!

Megállapítothatjuk, hogy a minőségi összetevők – azaz a káros vagy ellentmondásos anyagoktól mentes teljes fehérjék – a legjobb receptúrák legfontosabb hozzávalói. Egy amerikai vizsgálat alapján csak 100-ból 37 macskatáp felelt meg makulálatlanul a minsőségi összetevők teszten.

 

Az Emészthetőség Jelentősége

A minőségi összetevők a legjobb macskaeledelek kulcsfontosságú elemei (de mint láthatjuk sajnos nem mindben vannak meg), de ha a macska ténylegesen nem veszi fel ezeket a kiváló minőségű tápanyagokat, a jótékony hatásai kárba vesznek.

Az emészthetőség az emésztőrendszerbe kerülő táplálék azon százaléka, amely ténylegesen felszívódik a szervezetben, ez egy rendkívül fontos jellemző, amelyet figyelembe kell venni a macskaeledel kiválasztásakor. Dr. Jennifer Coates egy alapvető példával illusztrálja, miért:

 

A rossz minőségű összetevők egészségügyi problémákhoz vezetnek

Függetlenül attól, hogy a szénhidrátokról szóló viták melyik oldalát képviselik, köztudott, hogy a jó minőségű összetevők rendkívül fontosak egy egészséges macska számára. A feldolgozott összetevők és adalékanyagok nemcsak hogy nem kínálják ugyanazokat a tápanyagokat, mint a teljes húsok és halak, hanem még baktériumokkal és egyéb káros anyagokkal is szennyeződhetnek.

A kiolvasztott zsír gyakori adalékanyag az állateledelekben, mert könnyen növeli a szükséges zsírtartalmat. Azonban tökéletes a baktériumok és a penészgombák elszaporodására is, így házikedvencednek már korántsem olyan biztonságos annak fogyasztása. Nem csak ez az egyetlen hátrány, ugyanis ez nem is kínál ugyanolyan egészségügyi előnyöket, mint a valódi halból és húsból származó zsírok.

Egyéb adalékanyagok, például mesterséges színezékek és aromák ismert rákkeltő anyagoknak számítanak; a BHA-t, a BHT-t és az etoxikint mind emberekre, mind háziállatokra nézve veszélyesnek tekintik. Az alábbiakban egy rövid útmutató található arról, hogy mire kell figyelni, mit kell elkerülni.

 

Összegzés

Függetlenül attól, hogy milyen fajta eledelt részesít előnyben kedvenced, a minőségi összetevők mennyisége és az emészthetőség minősége elengedhetetlen kritériumok a választásnál. Íme néhány lépés, amit tehetsz ennek érdekében:

Olvasd el a címkét. Ha még nem tetted meg, most olvasd el a jelenleg használt macskaeledel címkéjét. Ha vannak olyan összetevők, amelyeket nem ismersz fel, nézz utána és derítsd ki mik azok, és hogy hogyan befolyásolják cicád egészségét. Ha nem tetszik, amit látsz, próbálj ki egy másik márkát.

Beszélgess az állatorvossal. Ha macskádnak különleges táplálkozási igényei vannak, vagy nem vagy biztos bizonyos összetevőkkel kapcsolatban, érdemes beszélni az állatorvossal és kikérni a véleményét. Számos tényezőt figyelembe kell venni és egy megbízható állatorvos útmutatása segíthet megtalálni a legjobb eledelt cicádnak.

Érdeklődj az emészthetőségről. Az emészthetőség (a táplálék százalékos aránya, amelyet a macska szervezete ténylegesen felszív) fontos szempont a táplálék kiválasztásakor. Sajnos a márkáknak nem kell közzétenniük ezt az emészthetőségi százalékot, és ennek nyomon követése is nehéz lehet.

Amennyiben biztosra szeretnél menni, és a legjobb eledeleket adni cicusodnak, úgy válaszd te is a Mrs. CAThy szuper-prémium konzervjeit vagy száraztápját.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény