Ismerd meg mely tényezők felelnek a macskád szép, egészséges bundájáért! Táplálkozás, életkor, testsúly, tisztálkodás.

A macskák bundája gyönyörű, selymes, és puha, de ezen kívül rendkívül hasznos is számukra. Egy centiméteres felületen akár 130.000 szőrszál is található a cicákon! Na, de mi mindenre jó ez nekik?

  • Érzékelnek velük.
  • Megvédi őket a hidegtől, melegtől, széltől, esőtől.
  • Sőt, még D-vitamin előállításban is segítik a macskákat.

De bármennyire is óvják ezt a roppant értékes kincsüket a macskák, gyakran előfordul, hogy fakóvá válik az egykor gyönyörű bunda. Utána jártunk, hogy mi állhat ennek hátterében, illetve milyen tanácsokat fogadj meg a megelőzéshez.

Miért nem fényes a cicám szőre?

Rengeteg dolog befolyásolhatja a macskák bundájának és bőrének állapotát. A leggyakoribbak közé a következők tartoznak:

  1. Helytelen táplálkozás. Az egészséges szőr, bőr és test érdekében a macskának olyan étrendre van szüksége, amelyben a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok egyaránt jelen vannak. (mint például Mrs. CAThy bárányos céklás szuperprémium száraztápjában) Akárcsak az emberekre, a macskákra is igaz, hogyha kizárólag rossz minőségű, nehezen emészthető, egészségtelen táplálékot fogyasztanak, akkor a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok nem kerülnek megfelelő mennyiségben a szervezetükbe.
  2. Testsúly problémák. Az amerikai macskák legalább 57% túlsúlyos, illetve krónikusan elhízott. Minél nagyobb a testsúlyuk, annál nehezebben érik el a végtagjaikat a tisztálkodás során, ezért ez is közre játszhat a fakó, ápolatlan bunda kialakulásához.
  3. Kor. Ahogy idősödnek a macskák, úgy válnak kevésbé rugalmassá, az ízületi problémák viszont annál gyakoribbak lesznek. Már nem tudnak úgy forgolódni, mozogni, ahogy régen. 
  4. Túl gyakori tisztálkodás, fürdetés. Sok gazdi elköveti a hibát, hogy túl gyakran fürdeti meg macskáját. Ezzel viszont többet ártanak a csodaszép bundájuknak, mint segítenének.

Ez csak pár dolog, ami nagyban befolyásolhatja a macskák szőrzetének állapotát, de ezeken kívül a cukorbetegség, paraziták, bőrbetegségek, allergiák, autoimmun betegségek, száraz téli levegő, és további egészségügyi problémák is lehetnek felelősek a fakult bundáért. Mivel ennyi kiváltó oka lehet a problémának, ezért mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, hogy időben lehessen kezelni.

Hogy nyeri vissza gyönyörű fényét cicám szőre?

Jól tudjuk, hogy a macskák elég jól gondoskodnak saját ápoltságukról, viszont időnként jól jöhet nekik a gazdik segítsége is.

Íme néhány tipp, hogyan segíthetsz macskádnak visszaszerezni bundájának fényességét:

Helyes táplálkozás a fényes bundáért!

A macskák bőre és szőre reflektálja az, ami testükben történik. Wynn egy Georgia-i állatorvosi táplálkozási szakember, a Manual of Natural Veterinary Medicine (A Természetes Állatorvoslás Kézikönyve) című könyv társírója szerint: „Ha a macskák bundája fakó, bőrük pedig száraz, akkor itt az ideje az étrenden változtatni egy kicsit” – javasolja.

A macskáknak sokkal több fehérjére van szükségük, mint a kutyáknak. Ezenkívül még komplex szénhidrátokra, egészséges zsírokra is szükségük van az egészséges test és fényes szőr fenntartásához. Az alacsony zsírtartalmú vagy a többnyire rossz minőségű eledelekből álló étrend „mindenképp a bunda fényességének elvesztéséhez vezet” – jegyezte meg Plotnick.

Mindkét szakértő szerint érdemes macskaeledelt váltani, már abban a pillanatban, amikor a gazdi észreveszi a változást a macska bundáján vagy bőrén.

A fényes bundáért folytatott harcban, sokat segíthetnek a zsírsavak, mint étrendkiegészítők, például a lazac vagy más halolaj. „Körülbelül 4-6 hétig kell várni, amíg az eredmény jól láthatóvá válik” – meséli Plotnick. 

Sok cicagazdi esküszik a halolaj jótékony hatásaira. Cicájának száraz, repedezett bőre volt, bundája pedig teljesen elvesztette szép fényét. Rose halolajat adott macskája eledeléhez, ami nem csak a bundája selymességét hozta vissza, de cicája is jobban érzi magát azóta.

Egyik cicagazdi 17 éves macskájánál pedig az étrend volt a felelős a száraz bőrért. Boo nevű cicája évekig szenvedett a korpától és a száraz bőrtől, aztán jobb minőségű tápra váltott, és a gabona-mentes étrend visszahozta cicája puha, selymes bőrét pár hét alatt.

Te már prémium macskaeledellel eteted kedvencedet, de mégis száraz a bőre, fakó a bundája? Ezek szerint érdemes váltani egy másik prémium kategóriás eledelre, például Mrs. CAThy főztjére. Egy olyanra, ami teljesen különbözik az előzőtől (összetevőiben is és gyártójában is). Minden gyártónak meg van a saját profilja, amin keveset változtat az idők során, és míg egyes macskáknak tényleg tökéletesen megfelel, vannak olyan cicák, akiknek sajnos nem válik be az adott táp.

Küzdj a túlsúly ellen a szebb bundáért!

Tapasztaltad már macskádnál, hogy a háta közepén, illetve a farok tövénél korpásodik? Ez bizony lehet annak a jele, hogy macskád a kellénél nagyobb testsúllyal rendelkezik, és már nem tudja elérni azokat a pontokat a testén tisztálkodáskor!

Azok kívül, hogy a flexibilitásában korlátozva lesz kedvenced, a túlsúly rengeteg más egészségügyi problémának az eredője is lehet (pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség, ízületi porckopás, rák). Éppúgy, mint az embereknél.

Ha elhízás okozza a problémát, akkor érdemes állatorvos segítségét kérni, akivel együtt elkészíthető a macska ideális étrendje. (Egy egészségesebb, kalóriaszegényebb étrend).

Fontos, hogy ne vágj bele egyedül, hiszen csak a szakértők tudják pontosan kiszámítani hány kalóriát vihet be az adott cica a szervezetébe naponta.

A macskáknál fontos, hogy a fogyás lassú legyen. A hirtelen testsúlyváltozással ugyanis további súlyos betegségek kialakulását kockáztatjuk (pl.: májelégtelenség). A macskák általában lassan híznak, így a fogyásnak is lassúnak kell lennie.

Segíts az idősebb macskádnak tisztán tartani bundáját

Lehet, hogy cicád tökéletes formában van és a lehető legjobb eledelek eszi, mégsem olyan a bundája, mint egykor volt. Sajnos az életkor is befolyásolja a bunda selymességét.

Ha ilyen eset állna elő, akkor a megoldás szó szerint a te kezedben van. Egy idős cicát sokkal többször kell fésülgetni, ápolgatni, hogy bundája a lehető legpuhább és legfényesebb maradjon.

Az idősebb macskáknak az omega-3 zsírsavval kiegészített eledelek is sokat segítenek, persze, ha az állatorvos támogatja az ötletet. Fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne kenj olajat a macska bundájára, bőrére, mert azzal nem segítesz a problémán. A macskák külsején is belül kell segíteni!

Kevesebb fürdetés a selymesebb bundáért

A gyakori fürdetés nagyban hozzájárul a száraz bőr kialakulásához. Ahogy az állatorvosok többsége javasolja, hogy csak abban az esetben legyen megfürdetve a macska, ha extra koszos lesz a bundája – például, belefeküdt valami ragadó dologba, saras lesz, stb.

Ha pedig a fürdetésre kerül a sor, mindenképp csak és kizárólag macskákra kifejlesztett sampont és balzsamot használj.

Ha az allergia kezelésére alkalmazod a fürdetést, akkor rossz hírünk van, mert sajnos egyáltalán nem hasznos dolog.

Ha pedig a bolhák ellen fürdetéssel harcolsz, érdemes inkább egyéb módszereket, gyógyszereket kipróbálnod a bolhák ellen. Soha ne használd a kutyákra kifejlesztett bolhamentesítő szereket, macskák számára akár halálosak is lehetnek!

A macskád védelme érdekében mindenképp konzultálj az állatorvossal először!

Mielőtt változtatnál az étrenden, különböző étrendkiegészítőket adnál kedvencednek, vagy bármi más nagy változást vezetnél be az életében, mindig beszélj előtte az állatorvossal.

A száraz bőr és fakó bunda ugyanis rengeteg betegség tünete lehet. Legyen az allergia, paraziták, gyulladás, vagy akár egy komolyabb egészségügyi probléma, mint például a vese, máj vagy pajzsmirigy betegségek.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény