Gondolkoztál már valaha azon, hogy készül kiskedvenced száraztápja? Szerintünk biztos érdekesnek fogod találni a mögötte lévő tudományt. Mi alaposan utána jártunk! ^..^<

Biztos észrevetted már mennyi különböző táp található a boltok polcain. Különböző márkák, különböző formák (apró golyók, négyzetek, háromszögek stb.), különböző ízek.

Márkától függetlenül minden tápnak teljesértékűnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy a macskák alapvető táplálkozási szükségleteit kielégítsék. Azonban sajnos ez nem mindegyikre vonatkozik. A különböző gyártók szabadalmazott receptjei között biztosan találkozunk az alábbi összetevőkkel: marhahús, csirkehús, tojás, gabonák, gabonafélék, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok.

Hogyan készül a száraztáp

A nyers nedved és száraz összetevőket először összekeverik, majd porrá törik, hogy egy speciális tésztaszerű állagot kapjanak belőle. Ezután ezt a keveréket meg kell főzni és formázni. Ez egy „extrudálásnak” nevezett eljárással történik egy expander (vagy extruder) nevű gép segítségével.

Az elkészült masszát beletöltik az expanderbe, amely nyomás alatti gőzzel vagy forró vízzel megfőzi azt. A megfőtt masszát speciális méretű és formájú lyukakon nyomják ki (vagy extrudálják), éles pengékkel pedig levágják a darabokat. Az időzítésnek fontos szerepe van a folyamat alatt, ha a masszát nem vágják fel elég gyorsan akkor az adott szemek felpuffadnak, és már nem használhatják fel azokat.

Ezeket az újonnan formált darabokat szárítógépen engedik át a maradék nedvesség eltávolítása érdekében. A kapott szemeket zsírokkal, olajokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal permetezik, majd becsomagolják őket.

Érdekesség: ezeket az extrudereket eredetileg puffasztott reggeli gabonapelyhek előállítására hozták létre, majd később kezdték el nagy mennyiségű fincsi állateledel gyártására használni.

Táp Tudomány

Néhányan már biztosan tudjátok, hogy a cicáinkat csak és kizárólag Mrs. CAThy táppal etetjük (száraz és nedves táppal egyaránt). Mivel Mrs. CAThy kiváló példa a száraztápra, ezért ennek az egyedi folyamatairól fogunk beszámolni.

Ezeket az alábbi publikus információkat oszthatjuk most meg veled…

Ami a macskákat illeti, elsősorban ízletesség alapján választanak maguknak ételt. Ezt mind jól tudjuk. Más szóval a tápoknak meg kell felelni a macskák egyedi szájízének. Ez egy kritikus pontja a Mrs. CAThy macskatápok készítésében is.

Tulajdonképpen négy lépésből álló folyamaton keresztül választanak a macskák ételt maguknak:

1. Kiválasztás – az illata alapján döntik el, hogy hajlandóak-e megkóstolni az eledelt vagy sem. Ha nem tetszik az illata, elutasítják. Ellenkező esetben jön a következő lépés…

2. Megszerzés vagy méret– milyen könnyen tudja megenni az adott eledelt. Ha könnyen hozzáférhető, nagyobb valószínűséggel eszik meg a tápot.

3. Íz

4. Evés után – hogyan érzi magát utána a macska (vagy kutya), rosszul lesz-e a táptól vagy sem.

Emellett még 5 szempont van, amelyek közvetlenül befolyásolják a táp ízét, és ezek is a gyártási folyamat szerves részét képezik:

o megfelelő, kielégítő textúra
o ízletes ízvilág
o táp formája
o táp speciális mérete
o kívánt ízek

Az olyan fejlett berendezésekkel mint a Texturometer (egy olyan eszköz, amely méri a táp keménységét és a rágáshoz szükséges erőt) lehetővé teszi számunkra, hogy speciálisan kialakított tápok készítsünk, amely megfelel az állatok igényeinek, fajtától függetlenül.

Számít a Forma és a Méret

A száraztáp alakja és mérete számos dolgot befolyásolhat, például:

Fogak egészsége – Fontos, hogy a cicák ténylegesen használják fogaikat a táp rágcsálása közben, ilyenkor olyan mintha a táp egyfajta fogkefe lenne. Segít a lepedékek eltávolításában, megelőzi a fogkőlerakódást.

Emésztés – Minél többet kell rágni a cicáknak az adott tápot, annál lassabb a tápanyagbevitel, ami elősegítheti a megfelelő emésztést.

Elégedettség – másszóval jóllakottság. A jól beállított táp sűrűséggel megszüntethető az éhségérzet. Ez segíthet a macskáknak abban, hogy kisebb mennyiségtől is elérjék a teltségérzetet, ezzel elkerülve az elhízást.

A tápjaink fejlesztése, készítése során figyelembe vesszük a méretet, formát, állagot és sűrűséget, valamint igyekszünk egyes macskafajták sajátosságaihoz igazítani őket. Tervezőcsapatunk alapos kutatást végzett annak meghatározására, hogy melyik táp méret és típus lenne a legmegfelelőbb az egyes módszerekhez, és számos egyedi és optimális szemcseformát hoztak létre.

Például, a perzsamacska hosszú, gyönyörű bundájáról és lapos arcáról ismert. A perzsacicák a nyelvük alsó részét használják a táp felszedésére, ezért készítettünk mandula alakú szemeket is, amelyeket könnyebben fogyaszthatnak.

Egyéb fontos tervezési kritériumok

Csapatunk nem a vásárlói trendek alapján fejlesztik tápjainkat, hanem elsősorban a macskák tanulmányozásával próbálják fejleszteni termékeinket.

Érdekesség: Tudtad, hogy a macskák jobban szeretik a testhőmérsékletükhöz hasonló eledeleket? Ennek az az oka, hogy az a hőmérséklet kísértetiesen hasonlít a kint elfogott zsákmányok testhőjéhez. Kevésbé vonzza őket a szobahőmérsékletű vagy annál hidegebb táplálék, illetve nem rajonganak a túlságosan meleg falatokért sem.

Mindezek mellett a ropogósság és keménység sem utolsó szempont a megfelelő táp elkészítésénél. A gondos tervezésnek köszönhetően, a Mrs. CAThy csapatának sikerült egy olyan tápot előállítania, amely nemcsak finom de ténylegesen le tudja lassítani az evés sebességét a jobb emésztés érdekében.

Próbáld ki most a csirkés áfonyás száraztápunkat extra húgykö és szőrcsomók elleni védelemmel! Cicusod egész biztosan hálás lesz érte!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény