Csak egyszerű játéknak tűnhet, de ez valójában ösztönös cselekvés.

Talán mindenkinek ismerős a macskák és a lézerek közti örökös harc. Egy ilyen kicsi, szagtalan, piros pontot képesek órákig kergetni, sikertelenül (bár, lehet, hogy pont ezért nem adják fel a küzdelmet).

Érdekes módon, a lézerek elég vitatott témának számítanak, hogy vajon ártalmasak lehetnek-e a macskák számára vagy sem. Na de miért is kergetik a cicák a lézereket, és vajon itt van-e az ideje lecserélni a lézermutatókat valami teljesen más játékszerre?

A Lézer Vonzereje

A lézerek eleve stimuláló hatásúak, hiszen a gyorsan mozgó zsákmányt képviselik. Attól függetlenül, hogy a macskáknak nem kell keményen megdolgozni az élelemért (hacsak nem vesszük ide az összes olyan erőfeszítést, amit a nyávogással próbálnak elérni) még nem jelenti azt, hogy képtelen lenne a feladatra.

Ahogy a vörös folt megjelenik a falon és mozogni kezd, a macskák egyből ragadozóvá válnak. Ilyenkor felszínre törnek az ösztönös cselekvések, viselkedések (nevezetesen a velük született vágy a vadászatra, az áldozat elfogására, elejtésére és megölésére).

Milyen a Macskáknak a Lézer

A vadászösztön mellett a lézer még kifejezetten csábítja a macskákat a játékra. Egész egyszerűen vonzódnak a piros ponthoz, de hogy megértsük miért, érdemes először megvizsgálni a különbségeket az emberi szem és a macskaszem között.

A retina a szem egyik fő szerkezete, amely kétfajta sejtből tevődik össze: pálcika- és kúpsejtek. A pálcikasejtek foglalkoznak a fényviszonyok és mozgás érzékelésével, míg a kúpsejtek a színek meglátásáért felelnek. Az emberi szemnek több kúpsejtje van, mint pálcikasejtje, így mi sokkal színesebbnek látjuk a világot, míg a macskáknál ez fordítva van, így a lehető legkisebb mozgást is tökéletesen érzékelik.

Na és ennek mi köze van a lézerekhez? Csupán annyi, hogy nagyon nehezen ignorálható a macskák számára, és nem a színe miatt, hanem a „fürge mozgásuk” miatt (a macskák hirtelen fel sem fogják, hogy amit kergetnek az nem ehető, de menekülő zsákmányként tekintenek a piros pontra a falon).

A Lézer vs. Macska Vita

Meglepő lehet azt hallani, hogy van némi vita a lézermutatókkal kapcsolatban, de az igazság az, hogy ez már jó ideje téma a szakértőknél és gazdiknál egyaránt.

A lézerellenes macskarajongók által felvetett fő probléma az, hogy a lézer ide-oda mozgatása, a macska hergelésének egyik formája. Ilyenkor a macska leselkedik, ugrál, vadászik a piros pontra, mert számára az egy préda, amit el kell ejteni és megölni. Tehát, ez a macskáknak nem játék, még akkor sem, ha jól érzi magát eközben.

A lézer egy elérhetetlen célpont, és bármennyire is nagyszerű vadász a macska, soha nem fogja megkaparintani a zsákmányát, így nem fejeződik be az ún. ragadozó ciklus. Míg sok macska idővel kitalálja, hogy ez bizony csak egy játék és képesek abbahagyni a kergetőzést, addig számos cicánál a sikertelenség frusztrációhoz vezet, amit miatt később viselkedésbeli gondok is jelentkezhetnek. A frusztrált, csalódott macskák agresszívabbá válhatnak. Ha feltűnik neked, hogy cicád a szokásosnál rosszabbul viselkedik egy-egy lézer-játék után, érdemes inkább végleg letenni a lézermutatót és más játék után nézni.

Annak érdekében, hogy csökkentsd a fent leírtak esélyét, a kergetőzés után dobj cicádnak egy tényleges, megfogható játékot. Így sikeres lesz a vadászat, a ragadozó ciklusa befejeződik, nem számít, hogy nem a lézert ejtette el, hanem egy teljesen más prédát.

Biztonsági Tippek

Amennyiben cicádon azt veszed észre, hogy tényleg élvezi a játékot és a soha-véget-nemérő vadászattól nem lesz csalódott, akkor valószínűleg aggodalomra semmi ok. A lézer üldözése fantasztikus módja annak, hogy a macska fizikai és szellemi mozgást is végezzen, és lehetővé teszi azt is, hogy ösztönei előbukkanjanak belőle – amit benti cicáknak nem sűrűn kell megtenniük, hiszen nem kell megdolgozniuk az élelemért (például Mrs. CAThy bárányos „extra finom” száraztápjáért).

Természetesen a biztonság nagyon fontos szempont, így érdemes megfogadni egy-két tanácsot mielőtt belemerülnétek kedvenceddel a játékba.

Soha ne világítsd a lézert a macska szemébe. Még a játéklézereknek is hihetetlenül erős fénye van, ezért nem szabad közvetlenül a cicára irányítani (vagy magadra!). Ez ugyanis látási problémákhoz és/vagy komolyabb szemsérülésekhez vezethet.

Legyen cicádnak még rengeteg más játéka. Ha a macska, csak ezt a játékot ismeri (és kapja) a frusztráció hamarabb felgyülemlik. Biztosíts kedvenced számára olyan tárgyakat és plüssöket amikre szabadon vadászhat, a macskamentás játékokat is ajánljuk egy kiadós lézer kergetőzés után.

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

Fülatkák és Fülfertőzések: Hogyan Védd Meg Macskádat!

A macskák fülének tisztítása és ápolása alapvető része a gondoskodásnak, amely segít megelőzni a fülfertőzéseket és a fülatkák elszaporodását. Sok macskatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy a fülproblémák milyen gyakoriak és milyen súlyosak lehetnek, ezért ebben a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény