A rizs az egyik legnépszerűbb gabonaféle, amelyet világszerte fogyasztanak. Sokféle változatban kapható, és számtalan étel elkészítésére használható.

Egy városi legenda szerint, ha nyers rizzsel etetjük a madarakat, akkor azok felrobbannak. Egyesek ezt a mesét a macskákra is kiterjesztették. A mérsékelt rizsfogyasztás azonban segítheti a macska emésztését, és a madárkergetéshez is biztosítja a kellő energiát.

Az, hogy mennyi rizst adhatsz macskádnak az függ az életkorától, testi és egészségi állapotától is. A továbbiakban a legfontosabb kérdésekre találhatsz választ, így könnyítjük meg a döntést számodra.

Mikor jó és biztonságos macskámnak a barna- és/vagy fehérrizs?

Ahogy már korábban írtuk, a rizs csodákra képes a macskák emésztését illetően. Ezt különösen fontos kiemelni, hiszen mint tudjuk, a macskáknak rendkívül érzékeny gyomruk van. Elég egy hétköznapi hasmenés is a bajhoz, hiszen, ha nem figyelünk oda, könnyen dehidratáltsághoz is vezethet.

Kis mennyiségű főtt rizs összekeverve a mindennapi eledelével javíthat az állat emésztésén azáltal, hogy megkeményíti a székletet, ezzel elkerülhető a hasmenés, így végül a kiszáradástól is megmented kedvenced. A puha, nedves főtt rizs könnyen emészthető.

Ezenkívül a rizs nem mérgező, nincsenek különösebb mellékhatásai sem, ha megfelelő mennyiségben adod macskádnak. Valójában számos macskaeledel tartalmaz gabonaféléket, mint például rizst, búzát vagy kukoricát. A rizsben lévő szénhidrátok energiát adnak a macskának, ezzel egész nem élénk tud maradni.

Mikor nem javasolt rizst adni a macskának?

Csakúgy, mint a legtöbb ételnél a mértékletesség itt is kulcsfontosságú, és bizony vannak előnyei és hátrányai a rizsnek. A macskafélék kizárólagos húsevők, tehát az elsődleges táplálékforrásuk a hús. A rizs nem biztosít megfelelő mennyiségű fehérjét, márpedig a macskáknak arra van a legnagyobb szükségük.

Az emésztési előnyeit leszámítva a rizsnek valójában nincs sok tápértéke macskákra nézve. Igazából a túl sok rizsfogyasztás alultápláltsághoz vezethet, ami nagy mértékben befolyásolja a macskák élettartamát, általános egészségi állapotát. Ha teljes mértékben kimarad az étrendjükből, akkor sem történik semmi gond.

Egyes szakértők szerint a kölyköknél a rizsalapú étrend komoly alulfejlettséghez vezethet, így sokan nem javasolják ezt a fajta etetési módszert.

Épp ezért csak annyi rizs legyen cicusod tápában amennyi az ő emésztéséhez feltétlenül szükséges. Úgy, ahogyan ez Mrs. CAThy étrendjében, tápjaiban is megtalálható!

Adjak a macskámnak rizst?

Most, hogy olvastál az előnyeiről és hátrányairól is, jogosan merül fel benned a kérdés: Érdemes rizzsel etetnem a macskámat?

Fontos, hogy nyers rizst soha, semmilyen körülmények között nem adunk a macskáknak, még a kölyköknek sem. A főtt rizst viszont kis mennyiségben, a macskaeledellel összekeverve nyugodtan fogyaszthatja kedvenced. Azt is inkább csak akkor, ha komolyabb hasmenéssel szenved a macska.

Ha szeretnéd belecsempészni a rizst macskád étrendjébe, fontos, hogy az összetevők legalább 50%-nak húsnak kell lennie, de a 75% a legideálisabb arány. Vagy válassz Mrs. CAThy étrendjéből, és felejtsd el az aggódást cicusod étrendjével kapcsolatban. Bízd a legprofibbakra cicusod etetését!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény