Minden felelősségteljes gazdi feltette már magának a kérdést: vajon a cicám boldog? Azt már egy régebbi blog cikkben megbeszéltük, hogy miért imádjuk a cicákat. Most a cicákon a hangsóly, hogy rájöjjünk, hogy ők mitől lesznek boldogok. És ezt pk hogyan fejezik ki felénk. Mivel minden macska külön egyéniség, ezért nagyon nehéz általánosítani, hiszen rengeteg féleképpen kimutathatják az érzelmeiket.

A macskák hasonlítanak az emberekre abból a szempontból, hogy érzéseiket nem csak vokalizációval hanem testbeszédükkel is kifejezik. A cicaboldogság jelei az alábbiak:

Vokális jelek

A macskák nagyon hangosak tudnak lenni, főleg, ha boldogok. A vokális cicák hosszú beszélgetéseket folytatnak veled és a nyávogásuk hangszínéből is tudunk következtetni arra, hogy érezhetik magukat.

Minél magasabb hangon nyávog a macska annál boldogabb, legalábbis ezt mondják a szakértők. Az a bizonyos „prruptt!” hang, amelyet sok macska ad, szintén jó jelnek számít.

A dorombolás nem mindig jelenti azt, hogy a cica boldog, de az esetek többségében a cicák így fejezik ki elégedettségüket.

Ápolt külső

Ha a macskák jól érzik magukat, akkor folyamatosan tisztálkodnak is. Egy boldog cica akár a társait vagy a gazdáját is szívesen tisztogatja, ami egyértelmű jele a pozitív kapcsolatnak és bizalomnak.

Ellazul

Ha a cicád a hasa alá dugja a mancsait és úgy alszik, akkor biztonságban és otthon érzik magukat. Egy izgatott/szorongó macska minden végtagját megfeszíti, kiegyenesedik, még a hátán is feláll a szőr. Ezzel ellentétben a boldog cicák mindenféle számunkra lehetetlen pozíciót képesek felvenni.

A felfelé kunkorodó farok is nagyon jó jel, ezzel mutatják ki, hogy izgatottak és jól érzik magukat a társaságodban.

Szemek és fülek

A macskák szemei nagyon kifejezőek. A szemek hirtelen kitágulása jelzi a kicsattanó boldogságot. A boldogság jele még a füleiken is felfedezhető: ha a füle előrefelé néz egy kicsit oldalasan döntve.

Társaságban alvás

Bár a szomorú cicák sokkal többet alszanak, az alvóhelyük elég sokat elárul a lelki állapotukról. Ha a macskád más cicák között is képes elaludni, illetve, ha melletted simán elalszik, az csupa jót jelenti.

Játékosság

A játékra hívás tökéletes jele a boldogságnak, hiszen a cicák csak azokkal szeretnek játszani, akikben megbíznak és akik között jól érzik magukat. A fel-alá rohangálástól kezdve a birkózásokon át a dagasztásig, minden apró játék a boldogságra utal.

Jó étvágyat; első az egészség!

Szintén egy könnyen észrevehető jele a boldogságnak, ha a macska egészségesen és jól táplálkozik. A cicák szeretik jelezni, ha éhesek, mégpedig úgy, hogy jól a lábadhoz dörgölőznek és dorombolnak, vagy egész egyszerűen elvezetnek az etetőtáljukhoz.

A macskák roppant okosak és észre sem vesszük, de már betanítanak minket az ő igényük szerint teljesíteni a feladatainkat. De nyugi, ez is nagyon jó jel!

Minden cicaszülő szeretné, ha kedvence semmiben sem szenvedne hiányt, és nincs is megnyugtatóbb számukra, mint a boldog dorombolásukat hallgatni az összebújás közben.

Amennyiben mindig biztonságban szeretnéd tudni te is cicusodat, akkor ajánljuk figyelmedbe a bárányos száraztápunkat, amely immun erősítő formulájának köszönhetően segít mindig egészségesnek tartani cicusodat. Vagy ha problémája lenne a szőrcsomókkal, vagy a húgykövességgel, akkor a csirkés száraztápunkat javasoljuk!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény