Te sem tudod még melyik etetési mód lenne a legjobb cicád számára? Fontolóra vetted már a szabadon etetés opcióját?

Hogy eteted cicádat most? Alkalmaztad már a szabad etetést valamelyik macskádnál? Vagy inkább előre meghatározod mikor és mit kap enni? Esetleg kombinálod a kettő módszert? Olvass tovább és megismerkedhetsz három különböző etetési formával, amelyeket a legtöbb cica gazdi alkalmaz. Minden módszernél kitérünk az előnyökre és a hátrányokra egyaránt.

Kontrolált etetés

A kontrolált etetés azt jelenti, hogy cicádnak csak az általad meghatározott időpontokban adsz enni. Ehhez a módszerhez a száraztápok és a konzervek is ajánlottak.

Előnyök: Könnyedén ellenőrizhető a napi táplálékbevitel, így jobban észrevehető az is, ha a cicádnak változik az étvágya. Sőt, a több cicás háztartásokban nem fog olyan előfordulni, hogy az egyik macska dominánsabb (ha többet eszik, akkor kövérebb is lehet) és megeszi a többieknek szánt eledelt is (ezzel komoly táplálékkiesést okozva a többi cicának), hiszen ilyen esetben minden cica egy időben kapja meg az adagját és egy időben veszik is el tőlük.

Hátrányok: A macskák hajlamosak hízelegni két etetés között egy pár finom falatért. Mivel a cicák saját maguktól nem tudják szabályozni, hogy mennyit ehetnek egyszerre így az a legjobb megoldás, hogyha konzultálsz egy állatorvossal, akitől hasznos információkat kaphatsz az adagokról és hozzávalókról is.

Összefoglalva: amíg a kiscicák esetében a napi háromszori etetés javasolt, egy felnőtt macskánál (egy éves kor körüli) a napi 1-2 etetés is teljesen rendben van a Cornell Feline Health Center szerint. Sőt, teljesen elfogadott és bevált dolog naponta egyszer etetni a macskákat. A Cornell szerint amint a macskák elérik a felnőttkort napi egyszer tökéletesen elég etetni őket, mindaddig amíg egészségesek és nem mutatkoznak betegség jelei az állaton, ilyenkor javasolt étrendet és etetési módot váltani. Fontos megemlíteni ismét, hogy az állatorvossal mindig érdemes konzultálni a változtatások előtt.

Ideális esetben egy több cicás háztartásban, minden kiskedvencnek lennie kell külön evésre-ivásra kialakított helyének a lakás egy csendes zugában, ahol a cicák szeretnek elidőzni – javasolja a The Cat Doctors weboldal. Ez azért szükséges mert a macskák szeretnek egyedül falatozni.

Macskák szabad etetése

Ha a fenti mellett más lehetőségek is érdekelnek, valószínűleg ez a módszer is felkelti az érdeklődésedet. A szabad etetés fő jellemzője, hogy cicád számára egész nap elérhetővé teszed a finom falatokat és ő pedig akkor eszik belőle amikor csak akar. Fontos, hogy csak száraztápokat hagyhatsz kint egész napra, hiszen a konzerv eledelek hamar megromolhatnak, ha nincsenek rendesen tárolva. A száraztápot akkor is cserélni kell egy-két naponta, a frissesség miatt.

Előnyök: Cicádnak lehetősége lesz naponta többször kisebb adagokat enni, ahogy csak a kedve tartja.

Hátrányok: Ez a módszer elhízáshoz is vezethet és nehezebb lesz megállapítani a változásokat/eltéréseket a cicák étvágyában. Több cicás háztartásnál pedig nagyon nehéz kideríteni, hogy melyik macska mennyit eszik pontosan.

Összefoglalva: Habár a szabad etetés könnyen elhízáshoz vezethet, vannak lehetőségek ennek elkerülésére. Csupán pontosan meg kell határoznod, hogy mi az a mennyiség, ami a cicák napi falatozásához szükséges. A tálkát pedig nem szabad feltölteni a következő napig! Így fogod megtanítani cicádnak, hogy be kell osztania a finom falatokat a nap folyamán.

A Scientific American készített egy interjút Mikel Delgado macska-viselkedés szakértővel, aki szerint a szabad etetés módszerét még különböző játékos feladatokkal fel lehet dobni. Ezek nemcsak szórakoztatóbbá teszik az evést, de segítik kontrol alatt tartani az adagolást is.

„Ez két további szempontból is célszerű: a gondolkodtató feladatok elősegítik a macskák mentál stimulációját és mivel ők született vadászok, ösztönszerűen megdolgoznak az élelmükért, akkor lesznek igazán elégedettek” – magyarázza Delgado.

Vegyes módszer

Ez azt jelenti, hogy egy adag száraztápot mindig elérhetővé teszel cicád számára, a szaftosabb eledeleket pedig általad meghatározott időben adod kedvencednek.

Előnyök: Ez a módszer lehetővé teszi cicád számára a többszöri étkezést és a kedve szerinti kisebb adagok fogyasztását. Egy fokkal könnyebben ellenőrizheted az étvágyváltozásokat is. További táplálkozási előny: cicád egyszerre jut hozzá száraz és szaftos falatokhoz.

Hátrányok: Akárcsak a szabad etetésnél, itt is fennáll az elhízás veszélye, ezért rendkívül fontos a pontos adagolást meghatározni és betartani. Ennél a módszernél is nehéz lesz kideríteni egy több cicás háztartásnál, hogy melyik macska miből és mennyit eszik egy nap. Tehát ez sem feltétlenül a legjobb megoldás.

Összefoglalva: a száraz és szaftos eledeleknek is megvannak az előnyei és hátrányai. Például, húgyúti és veseproblémákkal szenvedő cicák számára előnyösebbek lehetnek a magas nedvtartalmú eledelek. A száraztápok viszont jobbak a cicák fogaira nézve, és tárolásuk is sokkal egyszerűbb.

Ha emellett a módszer mellett döntesz, érdemes kipróbálni az ételadagoló játékokat. Így cicádnak igazi kihívás lesz megszerezni a finom falatokat.

Egy több cicás háztartás esetén is nagyon ügyelni kell az adagokra. Nem szabad a megengedettnél többet kitenni a kedvenceidnek csak azért, mert többen vannak. Ez ugyanis elhízáshoz és egyéb egészségügyi problémához vezethet.

Nem számít melyik módszert választod, a legjobban úgy tudod egyensúlyban tartani cicád étkezését, ha naponta kiadagolod a szükséges mennyiséget számára. Általában a tápok csomagolásain találhatók javaslatok a mennyiségeket illetően.

Ezek azonban csak irányelvek. Egy macska tápanyagszükséglete függ a méretétől, energia szintjétől és egészségügyi problémáktól is. Érdemes az állatorvos véleményét kikérni a mennyiséget illetően.

Bármelyik etetési mód mellett is döntesz, mindig ügyelj a kiváló minőségű eledelek beszerzésére, hiszen ezzel biztosíthatod cicádnak az egészséges, betegség nélküli életet.

Ha szerinted kedvenced étkezési zavarokkal küzd vagy ételallergiás problémái vannak, vagy csak egy új ízt is szívesen kipróbálnátok, akkor javasoljuk a top kedvenc termékeinket!

Nedves eledelben az abszolút kedvencetek: https://mrscathy.hu/termek/marhas-nedves-macskatap-paszternakkal/

Kedvec szárazeledeletek: https://mrscathy.hu/termek/baranyos-szaraz-macskatap-ceklaval/

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény