Számtalan előnnyel jár a macskák ivartalanítása. Minden bizonnyal több előnnyel rendelkezik, mint hátránnyal. Azonban sok tévhit kering az eljárás hatásával és elvárásaival kapcsolatban.

A macska ivartalanítását érdemes még azelőtt elvégezni, amíg az állat eléri az ivarérettséget. Nőstény macskák esetében az ivartalanítás hat hónapos kor előtt, hím macskáknál pedig kilenc hónapos kor előtt érdemes elvégezni. A macska túl korai ivartalanítása növelheti a húgycső elzáródás kockázatát, különösen a hím macskák esetében. Mivel a cicák többségénél hat hónapos korukra már minden értelemben teljesen érettnek minősülnek, jobb az ivartalanítást ekörül elvégezni.

Az ivartalanítástól a hím macskák nem fognak reagálni a női hormonok illatára. A nem ivartalanított nőstények háromhetente mennek át egy-egy tüzelési (ún. hívási) cikluson. Ahogy a becenév is sugallja, ilyenkor a nőstény macskák rendkívül hangosan próbálják a hímeket magukhoz vonzani. Az ivartalanított macskák jobban szeretik az embereket, és általában nyugodtabbak, ragaszkodóbbak gazdáikkal és más háziállatokkal szemben is.

A fájdalom és kellemetlenség enyhítése érdekében az ivartalanítást általános érzéstelenítéssel érdemes elvégezni, amit csak engedéllyel rendelkező állatorvosok végezhetnek el. A legtöbb macska néhány nap után újra visszatér a hétköznapi cselekvéseihez, a varratokat pedig körülbelül két hét után eltávolítják. Az eljárást követően az állatorvos további tippeket és tanácsokat ad a gazdiknak a megfelelő cicagondozáshoz.

Az alábbiakban a nyolc leggyakoribb tévhitről fogjuk lerántani a leplet.

1. tévhit: A macskám túlsúlyos lesz

Az ivartalanított macskák hajlamosak a súlygyarapodásra, mivel már nem hajtja őket a kóborlási vágy, mint korábban. Ettől függetlenül a megfelelő étrenddel, mozgással teljes mértékben kezelhető a macskák súlya. Jelentősen csökkenthető a túlsúly kockázata azzal, ha a gazdik alaposan figyelik cicájuk testsúlyváltozásait és annak megfelelően változtatnak az adott étrenden.

Mrs. CAThy macskatápjai is kifejezetten adhatóak ivartalanított cicusoknak is. Kifejezetten a táplálkozási igények kielégítésére lettek kifejlesztve. 

2. tévhit: Az ivartalanítás traumatizálja a macskát

Az igazság az, hogy a macskák (illetve általában minden házikedvenc) nem érzik magukat szomorúnak, amikor megfosztják őket nemzőképességüktől. Szaporodásuk elsődleges oka a fajfenntartás.

Néhány héttel a szülés után a macskák szoptatják és nevelgetik kiscicáikat, aztán egy kis idő múlva már magukra hagyják utódaikat. Ráadásul a kandúroknak fogalmuk sincs róla, hogy apák lettek, ezért nem is veszik ki részüket a nevelési folyamatokból. Az ivartalanítás negatív pszichológiai hatásai tehát egyáltalán nem igazak.

3. tévhit: az ivartalanítás veszélyes

Az ivartalanítás sebészeti beavatkozásai az állatorvosi területen a leggyakrabban elvégzett műtétek közé tartoznak, tehát rutin-műtétek. Biztonságos, és nem tart sokáig. Az eljárás után az állatorvos fájdalomcsillapítót ír fel a gyógyulási folyamat felgyorsításához. A műtéttel kapcsolatos szövődmények egyáltalán nem gyakoriak. Főleg akkor, ha a gazdi betartja a műtét után előírtakat, javaslatokat.

4. tévhit: az ivartalanítás egy embertelen módja a túlnépesedés szabályozásának

Kezdetben csak szélsőséges körülmények, halálos betegségek miatt ivartalanították a macskákat, ezzel véget vetve szenvedéseiknek. Ma azonban az eljárás teljesen biztonságos és elfogadható a macskák és más háziállatok populációjának szabályozásában. Valójában sokkal több oka is van az ivartalanításnak, a populáció szabályozásán kívül is.

5. tévhit: az ivartalanítás számos viselkedési problémát orvosol

Valójában az ivartalanítás csökkenti a magas tesztoszteronszinttel kapcsolatos nemkívánatos viselkedéseket, mint például a ház körüli vizelés vagy más macskák piszkálása. Teljesen irreális azonban az várni, hogy a cicák személyisége teljesen megváltozik az ivartalanítás után. Ez az eljárás nem tudja megváltoztatni a már kialakult viselkedési formákat, személyiséget a cicáknál.

6. tévhit: a cicám túl öreg hozzá

Mivel a macskáknál fontos a korai ivartalanítás, akár 8 hetes korukban is lehet őket ivartalanítani. Ettől függetlenül bármikor zökkenőmentesen elvégezhető a műtét a biztonságos érzéstelenítőknek és fejlett technikáknak köszönhetően.

Tudtad, hogy még az idősebb kutyáknál és macskáknál is van értelme az ivartalanításnak? A hét évesnél idősebb cicákon különböző vizsgálatokat kell végeznie az állatorvosnak a beavatkozás előtt. Ezek a vizsgálatok a vese és a máj működését ellenőrzik, még az érzéstelenítés előtt.

7. tévhit: egészségesebb, ha a macskám egyszer kölykezik előtte

Orvosilag bizonyított, hogy a kölykezés előtt ivartalanított nőstények egészségesebbek. Azoknál a nőstényeknél, akik tüzelésük előtt nem lettek ivartalanítva a mellrák és méhfertőzés kialakulásának kockázata sokkal nagyobb. Ami a hímeket illeti, korai életszakaszban ivartalanított macskáknál kisebb a prosztatafertőzések kockázata.

8. tévhit: az ivartalanítás nagyon költséges

Az állattartás része a felelősségvállalás. A felelősségteljes gazdik feladata közé tartozik a reproduktív egészség megőrzése is. Az ivartalanítás költsége határozottan kisebb a számtalan kóbor, menedékhelyre befogadott cicák eltartásának költségeihez képest.

Macska ivartalanítás összefoglalása

Kétségtelen, hogy a macska ivartalanítása az egyik legjobb egészségügyi döntés, amit egy felelősségteljes gazdi meghozhat. A macskák ivartalanításának egyetlen hátránya, hogy a cicák többé nem lesznek képesek szaporodni. Ez általában csak akkor jelent igazi problémát, ha macskákat tenyészt valaki. Ellenkező esetben a cicák túlszaporodásának megelőzése, valamint a hosszabb és egészségesebb élet lehetővé tétele szempontjából az ivartalanítás a legjobb ajándék, amit macskájának biztosíthat az ember.

A beavatkozás számos előnnyel jár. Sajnos nagyon sok téves információ van ezzel kapcsolatban, ezért fontos, hogy alaposan utánajárjunk a dolgoknak. Nem szabad az első információt elhinni, utána kell járni, de esetleg még a szakértők véleményét is kikérhetjük!

Az alábbi cikkeim még érdekelhetnek

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Cicanyelv: Viselkedésük titkai és megoldások a gazdiknak

Minden mancsnyom egy történet, minden dorombolás egy titok. Macskáink, ezek a rejtélyes négylábú családtagok, olyan viselkedési jeleket bocsátanak ki, amelyek gyakran felvetik a kérdést: "Miért teszi ezt a cicám?" Belépve a macskák kifinomult kommunikációs világába,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény