Bengáli Macska Bemutatása

A bengáli macska egy nagyon intelligens és aktív macskafajta, jellegzetes mintájú bundája miatt könnyen felismerhető. A házimacskák és a vadon élő ázsiai leopárdmacskák leszármazottjai, ragaszkodó és gyengéd házi kedvencek.

Elsőre talán még úgy is tűnhet, hogy egy igazi dzsungelmacska tört be a házba. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen bundájuk mintája kísértetiesen megegyezik a vadon élő leopárdokéra vagy párducokéra. A bengáli macska viszont minden csak nem vad. Igazán imádnivaló személyisége van. Bár a bengáli macskák tulajdonképpen az ázsiai leopárdok háziasított változata, vad természetüket már réges-rég elhagyták.

Először 1983-ban ismerték el a bengáli macskákat különálló fajtaként, azóta népszerűségük töretlen. A bengáli macskákat, más hibrid fajtához (pl. szavannai) hasonlóan, az alapján osztályozzák, hogy vadon élő őseiktől hány generációra kerültek. Az ázsiai leopárdok kölykei az F1-es kategóriába tartoznak, és minden következő generáció egy numerikus jelölést kap, például F2, F3, F4 stb. Ahhoz, hogy a bengáli macskát valóban házicicának lehessen tekinteni, legalább az F4-es kategóriába kell tartoznia.

Érdekességek a Bengáli Macskákról

Külső

A bengáli macskák hajlékonyak és mozgékonyak, súlyuk általában 4-7 kg között mozog. Bundájuk miatt nagyon különlegesek, ezek a jellegzetes minták barna, ezüst, fehér színekben is pompázhatnak. Szőrük rendkívül puha tapintású, kicsit olyan, mint a nyuszi szőr. A bengáli macskák leggyakoribb szemszínei közé tartozik a barna, sárga, narancssárga és a zöld.

A bengáli macskákat a bundájuk különbözteti meg az összes többi macskafélétől. Valójában egyedül a bengáli macskák bundája tükrözi közvetlenül a vadon élő ázsiai leopárd őseik rozettamintáját. A foltos vagy márványos minták is szintén népszerűek és ugyanolyan gyönyörűek. Mivel szőrük nagyon rövid, így elég csak hetente átkefélni, hogy a laza szőrszálak és az elhalt hámsejtek el legyenek távolítva.

Bár a bengáli macskák nagyjából ugyanolyan súlyban vannak, mint a tipikus házicicák, hosszú, izmos testük miatt általában nagyobbak. A hosszú lábaik miatt rendkívül jó ugrók is, szóval ne lepődj meg, ha a lakás magasabb pontjairól néz le rád.

Természetük

Hiába a vad külső, természetük rendkívül szelíd. Ezek a ragadozó macskák kedvelik a társaságot, bár előfordulhat, hogy egyes családtagokat jobban szeretnek, mint másokat. A bengáliak remekül kijönnek a gyerekekkel, más macskákkal és a családban élő háziállatokkal. Ennek a kulcsa pedig a korai szocializációban és a háztartás fiataljaival való érintkezésben rejlik. Kihívást jelenthet viszont új házikedvencet bemutatni kijárós bengáli cicáknak.

Mivel a bengáli egy intelligens és kíváncsi fajta, állandó stimulációra van szükségük, hogy a nagy eszüket folyamatosan használni tudják. Nagyon szeretnek játszani, köztudottan szeretik a vizet, élvezik a sekély kádban pancsolást. A bengáli cicák könnyen taníthatók különböző trükkökre, sőt, még a pórázos sétáltatásra is megtaníthatóak.

A bengáli macskák kifejezetten csevegő állatok. Nem nyávognak túlzottan, de abban rendkívül profik, hogy a gazdik tudtára adják, hogy pontosan mire van szükségük. Mesterei például a „majdnem üres a tálam” és a „játszani akarok” kimutatásának. Sosem ülnek tétlenül, ha a gazdi hazatér. Igazi királyi fogadtatásban lehet részed, egy szerenáddal egybekötve, ha egy bengáli cica gazdija vagy.

Marilyn Krieger, a CCBC, San Francisco-i székhelyű macskaviselkedés szakértője szerint a bengáliak jellegzetes hangjukról is ismertek. Marilynnek bengáli és szavannai macskája is van. „De természetesen nem minden bengáli hangoskodik” – mondja. Saját cicája a beszélős típusok közé tartozik, elmondása szerint igazán dallamos cica, Mollyval gyakran énekelnek együtt. „Különféle hangokat ad ki a duettek alatt” – mondja Krieger.

Bár nem mondható el róluk, hogy lusták lennének, ettől függetlenül ők is szeretnek egy kiadós játék után összekuporodni és pihenni egy nagyot.

Életszükségletek

A bengáli macska akkor a legboldogabb, ha gazdája közelében lehet. Nem érdekli, hogy milyen helyen lakik, nem számít neki, hogy kertes házban él vagy egy kicsi lakásban, amíg a gazdi és családja közelében van. Bár nem számít mekkora helyen éli mindennapjait, sokat mászkál és mászik.

Minden gazdinak szüksége van legalább egy kaparófára, valamint rengeteg játékra, hogy bengáli cicáik tudjanak szórakozni, amíg a gazdik távol vannak.

A bengáli macskák nagy vadászok, szívesen nézik a madarakat, mókusokat és más kisállatokat az ablakon keresztül. Mivel imádnak az ablakon át leskelődni, nagyszerű ötlet az ablakpárkánynál kialakítani nekik egy kis fészket, hogy a lehető legnagyobb kényelemből leskelődhessenek.

Csak kerülni kell a törékeny tárgyak polcon vagy kandallón hagyását, amelyet a bengáli cicák könnyen elérhetnek. Ne feledd: ez a fajta rendkívül mozgékony, így szinte biztos, hogy a lakás minden pontját megmásszák. Szóval az értékes tárgyaidat jobb elpakolni egy olyan helyre, amelyet a cica biztosan nem ér el.

Bár nem mondható el róluk, hogy lusták lennének, ettől függetlenül ők is szeretnek egy kiadós játék után összekuporodni és pihenni egy nagyot.

Gondozás

A mentál stimuláció nagyon fontos a bengáli cicák boldogságához. Érdemes már kölyökkoruk óta más embereknek, gyerekeknek, állatoknak bemutatni őket, és már egész fiatalon taníthatók is, pl.: a pórázzal sétáltatásra. Mivel rendkívül okosak, számos különböző feladatra van szükségük. Fontos, hogy már korán elkezdjenek gondolkodtató játékokkal játszani. Már csak azért is javasolt minél több játékot beszerezni, hogy a cicáknak még csak esélyük se legyen unatkozni.

„A bengáliak rendkívül intelligens macskák és sokat kell velük foglalkozni” – mondja Krieger. A klikker beszerzését is javasolja, ezzel ugyanis sokkal könnyebb a tanítás. „Ez szellemileg és fizikailag stimulálja őket. Gondolkodniuk kell!”

A bengáli bunda gondozása roppant egyszerű: hetente kell átfésülni, hogy kiváló állapotban maradjon. És mivel nagyon szeretik a vizet, a fürdetéssel sem lesz gond, sőt kifejezetten várják is. A rendszeres fog- és körömápolás nagyon fontos, mint minden macskafajtánál.

Egészség

A bengáli macskák átlagosan 9-15 évig élnek, és viszonylag egészséges fajtának számítanak. Ettől függetlenül sajnos nekik is van néhány gyakoribb egészségügyi probléma, amivel szembe kell nézniük. A bengáliak körében a három leggyakoribb betegség a következő:

Szívbetegség: A bengáli macskák szívbetegségét hipertrófiás kardiomiopátiának nevezik, amely a szívizom megvastagodását jelenti, különösen idősebb állatoknál. Ez vérrögképződést vagy pangásos szívelégtelenséget, valamint rövidebb élettartamot eredményezhet.
Szemproblémák: A bengáliak progresszív retina atrófiának nevezett szembetegségben is szenvedhetnek, ami a retina romlásához és esetleges vaksághoz vezethet.

Allergia érzéstelenítőre: A bengáliak rendkívül érzékenyek lehetnek az érzéstelenítőkre, ezért nagyon kell figyelni egy-egy műtét előtt, illetve annak során is, hogy milyen anyagokkal dolgoznak az állatorvosok. Az allergiás reakció akár szívmegállást is okozhat.

Történetük

Bár az ázsiai leopárdok és házimacskák keresztezései már az 1800-as években megtörténtek, a fajta csak a 20. század közepén „jött létre”. Jean Mill tenyésztő és természetvédő először 1963-ban foglalkozott házimacska és ázsiai leopárd szaporítással, a Macskabarátok Egyesülete (későbbiekben CFA – Cat Fanciers’ Association) szerint. A CFA 1996-ra bejegyezte a bengáli fajtát. Az általuk elfogadott állatok az F6-os vagy annál magasabb generációból származhatnak.

Természetesen, ha figyelembe vesszük milyen szerethetőek, intelligensek és szemet gyönyörködtetőek (színüknek és mintájuknak köszönhetően) nem meglepő, hogy a világ egyik legnépszerűbb fajtájává váltak.

Ismert emberek is rajonganak értük

Emlékszel a Jethro Tull rockegyüttesre? A csoport híres fuvolaművésze, Ian Anderson már nagyon korán a bengáli macskák rajongója volt és évekig népszerűsítette a fajtát.

További híres bengáli tulajdonosok közé tartozik Jerry Seinfeld, Kristen Stewart, Barbara Mandrell, Kourtney Kardashian és Bruce Springsteen.
Thor, egy nagy, különleges mintázatú belgiumi bengáli macska annyira népszerű, hogy saját Facebook és Instagram fiókja van több százezer követővel.

A mítoszokkal ellentétben a bengáli macskák nem immunisak a leukémiára. Ugyanúgy előfordulhat náluk is, mint más macskafajtáknál, így őket is be kell oltani a betegség ellen, főleg ha sok időt töltenek a szabadban és/vagy más macskák közelében.

A bengáli ázsiai leopárd ősének tudományos neve Prionailurus bengalensis. A bengáli fajta nevét a bengalensis fajnévről kapta, nem pedig a bengáli tigrisről, ahogy azt többen is gondolják.

Már több mint 1,000 visszajelzéssel ajándékoztatok meg bennünket

István Tömöri
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Most kezdtem a rendelést.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 hónap
József Horváthhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nünü imádja, rendszeresen ropizz belőle.

Ennyi idővel ezelőtt: 2 hónap
#1 kép innen:Rudolf
1
Rudolf
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon jó árban van ez a kiszerelés.

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hónap
FERENCNÉ TIMÁR
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5
Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Éva Nothofhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Legközelebb is itt rendelek

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került felhasználásra.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Krisztina Sóvágóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Remekül megköti a szagokat, és kiválóan csomósodok.

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap

További cicafajtákra is kíváncsi vagy?

Nézd meg mindet!

Bengáli macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Brit rövidszőrű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Perzsa macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Skót lógófülű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Szavannai macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Sziámi macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra cicusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény