Perzsa Macska Bemutatása

Ezek az aranyos, imádnivaló cicák hosszú, selymes szőrükről és kerek arcukról híresek. Olvass tovább, ha többet akarsz megtudni erről a macskafajtáról!

A világ egyik legismertebb és legimádottabb macskafajtára, az 1600-as évek óta színesítik az emberek életét. Hosszú, selymes szőr, pufók test, lapos arc…nagyon nehéz ellenállni a perzsa cicáknak.

A perzsa macska egy közepes méretű fajta, komolyan veszik a hű társként betöltött szerepüket – minden készen állnak, hogy megvigasztaljanak, odabújjanak, vagy megsimogattassák magukat gazdáikkal. Ezek a gyönyörűségek nagyon sok féle színben, színkombinációkban előfordulhatnak, és nagyon jól kijönnek a család összes tagjával (igen, még a többi négylábúval is). Ha az ápolásuk nem okoz nagy problémát – pedig nem kis feladat –, jobb társat keresve sem találhatnál.

Érdekességek a Perzsa Macskákról

Külső

Nem lehet összetéveszteni egy perzsa macskát más cicával. Ezek az ikonikus cicák vastag bundájukról, nagy szemükről és zömök testükről híresek. Az egyik legjellegzetesebb bennük mégis az aranyos, puha pofijuk.

Ezek a macskák a közepes méretű fajták közé tartoznak, a nőstények testsúlya 3-5 kg között lehet, míg a hímek kicsit nagyobbak 4-6 kg. A hosszú, fényes bunda nagyon sok színben pompázhat, beleértve a vöröset, a szürkét, a krémet stb. A szemük színe pedig jellemzően réz, zöld, mogyoróbarna vagy kék.

Az évek során a perzsa macskáknak két fajtája jelent meg: a hagyományos és a show cicák. A kiállítási perzsa macskák (másnéven Peke-arcúak, mert a pekingi kutyákra hasonlítanak) általában laposabb arcúak, kisebb a fülük, vastagabb a szőrzetük, nagyobb a szemük a hagyományos perzsa macskákhoz képest. A hagyományos perzsa cicáknak nincsenek ennyire hangsúlyos vonásai, de jobban hasonlítanak az első hivatalosan is elismert perzsa macskák képeire. Teljesen mindegy, hogy a két fajta közül melyik boldogítja a családot, mindkettő ugyanolyan kedves. A napi ápolásra, fésülésre feltétlenül szükségük van, hogy megőrizzék szépségüket.

Természetük

A perzsa macskák nagyon édesek, és stílusosak! Csendes, elegáns szépségek igazi szeretetbombák, akiknek az életük fő célja, hogy imádják gazdáikat. Cserébe csak szeretetet kérnek.

„Minden macska egy igazi egyéniség, ami azt jelenti, hogy nem minden perzsa cica nyugodt és csendes” – mondja Marilyn Krieger, San Francisco-i okleveles macskaviselkedési tanácsadó. „Általánosságban elmondható, hogy a perzsa macskák visszafogottak, társaságkedvelők és ragaszkodók, akik nagyon szeretnek gazdájukhoz bújni.”

A perzsák boldog és kíváncsi cicák, de ezzel nem szokták őrületbe kergetni gazdáikat (nem fognak lelökni egy pohár vizet az asztal széléről). Sőt, testfelépítésük miatt nem is igazán tartoznak a nagy mászók táborába, nem fogják megmászni a szobafüggönyöket. Leggyakrabban a fekhelyükön találjuk őket, ahogy szunyókálnak.

Mindenkivel jól kijönnek, beleértve a kutyákat is, de ehhez az kell, hogy már kölyökkoruk óta szocializálva legyenek. A perzsa cicák elég energikusak ahhoz, hogy élvezzék a játékidőt, de nincs szükségük állandó szórakoztatásra.

Életszükségletek

Bár külsőre igazi díváknak tűnnek, a való életben nem igényelnek luxus körülményeket. Ugyanolyan boldogok egy kis lakásban élve, mint egy nagy kertes házban. A többi macskákhoz hasonlóan ők sem tudnak ellenállni a kaparófáknak, viszont a mászást nem feltétlenül kedvelik, ez egyedenként eltérő. Ettől függetlenül az ablakpárkányban kifejezetten imádnak sütkérezni és leskelődni.

Mivel a perzsa cicáknak ilyen édes természetük van, nagyon hamar a család kedvenceivé válnak, különösen az idősebb családtagok számára. A perzsa macskák mindig megtalálják azt az ölt, ahova szépen belekuporodnak és engedik, hogy kényeztessék őket. Kifejezetten jól kijönnek más macskákkal és kutyákkal is.

Bár a perzsa macskák jól viselkednek akkor is, amíg gazdájuk dolgozik (főleg akkor, ha van kaparófa és jó sok játék is), nem érdemes őket hosszú távra magukra hagyni – mondja Krieger.

„Ha lehet, több cica örökbefogadásánál figyeljünk arra is, hogy melyik párosok szoktak már össze a menhelyen” – folytatta. „Egyik napról a másikra nem szabad őket magukra hagyni – etetni kell őket, üríteni az almot és igénylik a törődést is minden nap.”

Gondozás

Annak érdekében, hogy bundájuk a lehető legszebb maradjon, minden nap át kell fésülni őket. A keféléssel, fésüléssel eltávolítható a legtöbb szennyeződés, az elhalt szőr és bőr, sőt még a macskaalom is, ami a szőrbe tapadhat. A fürdetés is elengedhetetlen ahhoz, hogy a perzsa cicák szőre a legszebb maradjon. Tipp: Ha már kiscica korában hozzászoktatjuk őket a fürdetéshez, a későbbiek során sokkal könnyebb lesz az egész folyamat, kevesebbet fognak ellenkezni. Ha örökbefogadott perzsa cicákról beszélünk, a fürdetés igazi kihívás is lehet, ezért érdemes meleg, nedves ruhával megtisztítani őket.

Krieger szerint az egyes macskafajták több odafigyelést igényelnek, mint a többi, a perzsa macskák pedig határozottan az előbbi csapatba tartoznak. Mielőtt egy ilyen cica örökbefogadása mellett döntenél, érdemes átgondolni, hogy vállalod-e a vele együtt járó különleges és időigényes gondozást is. Krieger szerint egy olyan gazdinak ideális ez a fajta, aki nem rest a bundájának ápolásával naponta foglalkozni. „Mindennap meg kell fésülni őket, különben összegubancolódik a szép hosszú szőrük. Ha pedig matt lesz, az nem csak csúnya, de még fájdalmas is a cicának.”

A túlzott könnyezés is problémát jelenthet, különösen a laposabb arcú macskáknál, ezért érdemes naponta áttörölni a szemkörnyékét is, a foltosodás megelőzése érdekében. Ugyanolyan rendszeres fogápolásra és körömvágásra van szükségük, mint a többi cicának, illetve az állatorvost is rendszeresen látogatni kell. Az alomdobozt mindig tisztán kell tartani – főleg azért, mert elég válogatós cicákról beszélünk, ha nem megfelelő nekik az alom állapota, könnyen elvégzik a dolgukat máshol.

Krieger továbbá hangsúlyozza, hogy minden fajtát először tanulmányozni kell, mielőtt hazavinnénk. Az örökbefogadások előtt mindig tájékozódni kell, meg kell értenie a gazdiknak, hogy mennyi felelősséggel jár az adott macska tartása.

Amilyen macerás az ápolásuk, olyan könnyű a tanításuk és nevelésük. Krieger szerint „a trükk abban rejlik, hogy megtaláljuk azt a finom falatot, amivel igazán le tudjuk venni őket a lábukról, és minden helyes cselekedetük után megjutalmazzuk vele őket”. A tipikus trükkök mellett meg lehet őket tanítani olyanokra is, mint pl.: nem szabad a konyhapultra mászni, nem szabad bútorokat kaparni stb.

Egészség

Átlagosan 10-15 évig élnek a perzsa macskák. Mint minden fajta, sajnos ők is hajlamosabbak egyes betegségekre, amivel jó, ha a gazdi tisztában van.

A perzsa macskák két gyakori betegsége a progresszív retina atrófia (PRA) és a policisztás vesebetegség (PKD). A PKD egy örökletes rendellenesség, apró, folyadékkal teli zsákok keletkeznek a veseszövetben, amelyek idővel növekednek és sokszorozódnak, végül pedig veseelégtelenséghez vezetnek. A PRA egy genetikai szembetegség a macskáknál, ilyenkor a retina sejtjei romlani kezdenek, végül vakságot eredményezhet.

Az American Animal Hospital Association szerint a szem- és fogbetegségek a perzsa macskák esetében gyakori, különösen a laposabb arcú, rövidebb állkapcsú cicáknál. Ha ezekre kellő figyelmet fordítunk, akkor a komoly betegségek kialakulása könnyen megelőzhető.

Természetesen a perzsa macskáknál is javasolt az ivartalanítás. Ne engedjük őket szabadon sétálgatni a természetben, ők igazi benti cicák!

Történetük

Senki sem tudja pontosan, mikor és hol bukkant fel a legelső perzsa macska, viszont annyit tudunk, hogy az 1600-as években hozták őket a mai Iránból, az akkori Perzsiából, Európába. Az 1800-as években már Nagy-Brittaniában is felbukkantak, ahol a korai változatokat a Crystal Palace macskakiállításon mutatták be. Viktória királynő különös érdeklődést mutatott a fajta iránt, és élete során több ilyen macska gazdája volt, köztük egy White Heather nevű kiskedvenccel, aki a királynő halála után a Buckingham-palotában maradt. A királynő szeretete a fajta iránt segített abban, hogy egyre népszerűbbé váljanak a brit lakosok körében.

Az első perzsa macskák az 1800-as évek végén érkeztek az Egyesült Államokba. 1906-ban ők voltak az elsők, akiket az újonnan megalakuló Cat Fanciers’ Association elismert önálló macskafajtaként. Az 1950-es évekre a szelektív tenyésztéssel laposabb arcú és kerekebb fejű perzsa macskák születtek.

Királyi tartásuk és ősi származásuk miatt a perzsa macskák az évtizedek során főszerepet kaptak a művészetben, a reklámokban és a fotózásban. A legnagyobb macskákról készült eladásra került festmény a Feleségem szeretői címmel, perzsa és török angóramacskákat is ábrázolt. Ma a perzsa cica az egyik legkedveltebb az Egyesült Államokban.

Ismert emberek is rajonganak értük

Viktória királynő mellett más rajongói is akadtak a perzsa macskáknak az élet minden területéről. Az angol statisztikusnak, Florence Nightingale-nek például több mint 60 macskája volt élete során, köztük sok volt perzsa cica.

Híres perzsa macska rajongók közé tartozik Martha Stewart, Giorgio Armani, Elizabeth Taylor és Freddie Mercury.

Az egyik leghíresebb perzsamacska a mozivásznon nem más, mint Mr. Csingiling a 2001-es Kutyák és Macskák című filmből. Ennek a gonosz karakternek Sean Hayes adta a hangját, és találkozhattunk még vele a 2010-es folytatásban is, amelynek címe Kutyák és macskák – A rusnya macska bosszúja.

Már több mint 1,000 visszajelzéssel ajándékoztatok meg bennünket

István Tömöri
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Most kezdtem a rendelést.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 hónap
József Horváthhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nünü imádja, rendszeresen ropizz belőle.

Ennyi idővel ezelőtt: 2 hónap
#1 kép innen:Rudolf
1
Rudolf
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon jó árban van ez a kiszerelés.

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hónap
FERENCNÉ TIMÁR
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5
Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Éva Nothofhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Legközelebb is itt rendelek

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került felhasználásra.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Krisztina Sóvágóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Remekül megköti a szagokat, és kiválóan csomósodok.

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap

További cicafajtákra is kíváncsi vagy?

Nézd meg mindet!

Bengáli macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Brit rövidszőrű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Perzsa macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Skót lógófülű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Szavannai macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Sziámi macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra cicusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.

Függetlenül ellenőrzött
1331 vélemény