Skót Lógófülű Macska Bemutatása

A skót lógófülű cicák igazán nagyszerű, ragaszkodó házi kedvencek, nem igénylik az állandó figyelmet. Lógó füleik teszik őket bájosan egyedivé, bár a kerek pofijuk és a hatalmas szemeik is igazán rabul ejtik az ember szívét.

A skót lógófülűek elég ritka macskafélének számítanak, de annál kedveltebbek a cukiságuk és lehengerlő személyiségük miatt. A pici, előre lekonyuló fülecskék miatt könnyen megkülönböztethetőek a többi cicustól.

A skót lógófülűek a közepes méretű macskafajtákhoz tartoznak. Súlyuk átlagosan 2-5 kg. Nem igényelnek túl sok gondoskodást, okosak, játékosak és jobban szeretnek a gazdájuk mellett lenni, mint bármi mást a világon.

Marilyn Krieger, a „The Cat Coach” néven is ismert San Francisco-i okleveles macskanevelési tanácsadó és a Naughty No More: Change Unwanted Behaviors Through Positive Reinforcement című könyv írója szerint mindig alaposan át kell gondolni, hogy milyen cicát választ társként az ember.

„Ellenőrizni kell, hogy a Nemzetközi Macskaszövetség vagy a Macskabarátok Szövetség nyilvántartásában szerepelnek-e” – tanácsolja.

Egy szokatlan macskafajtát tartani otthon szórakoztató dolog, de nagyon fontos, hogy egy adott cicát a személyisége miatt kell szeretni és nem az egyedi külsője miatt (pl.: a lógó fülek). „A cicák nem díszek” – mondja Krieger. „Kivétel nélkül az összes fajtának biztosítani kell a lehető legjobb gondozást, életkörülményeket és soha nem szabad őket elhanyagolni.”

Érdekességek a Skót Lógófülű Macskákról

Külső

Ha egy baglyot és egy macskát kereszteznénk az biztosan úgy nézne ki, mint a skót lógófülű macska. A skót lógófülű egy közepes méretű, zömök macskafajta. Nagyon szeretik az embereket, imádják, ha a család minden tagja figyelemmel kíséri őket, viszont általában csak egy szerencsés embert választanak ki, aki méltó a teljeskörű figyelmükre.

 Ezeknek a gyönyörű cicáknak kerek fejük, rövid nyakuk és nagy szemeik vannak. Ezek mellé pedig társul a pici lekonyuló fül, ami egy bagolyszerű megjelenést kölcsönöz nekik. Szőrzetük általában rövid, sűrű, de vannak hosszúszőrű skót lógófülű cicák is. Fehér, kék, krém, szürke, fekete vagy akár barna színben is pompázhatnak. A mintázatukat tekintve is sokfélék, lehetnek cirmosak, csíkosak, teknőspáncél-mintájúak, foltosak stb. Hatalmas, gyönyörű szemeik pedig általában aranysárgák, zöldek vagy kékek.

 A skót lógófülű kiváló társ a lakásban élők számára is, mert nem nőnek túl nagyra. A kandúrok testsúlya általában 5-6 kg, a nőstényeké kb. 3-5 kg között mozog. A skót lógófülű egy kifejezetten egészséges macskafajta, a lehajló füleik miatt nem érzékenyebbek az atkákra vagy a fülfertőzésekre.

 Mivel a legtöbb skót lógófülű rövidszőrű, az ápolásuk a heti átfésüléssel (a laza szőrszálak és elhalt hámsejtek eltávolítása miatt) meg is van oldva.

Természetük

A skót lógófülűeket nagyra becsülik a könnyű, odaadó személyiségük miatt. Szeretik a család minden tagját, de nem követik az emberek minden lépését, nem ugranak a gazdáik nyakába, ahogy beteszik a lábukat az ajtón.

„A skót lógófülűek édesek, nyugodtak, könnyedek, intelligensek, hűségesek és alkalmazkodóképesek.” – mondja ezt Alison Gerken, A Floridai Állatorvosi Viselkedési Szolgálat klinikai viselkedésgyógyászatának rezidense. „Társaságkedvelő macskák, kifejezetten élvezik az emberek közelségét, de ettől függetlenül nem igényelnek különösebb odafigyelést. Általában csendes cicák.”

A skót lógófülűek ugyanúgy szeretnek a gazdájuk mellett ejtőzni, mint a társaság középpontjában lenni. Ezek a cicák meglehetősen intelligensek, könnyen tanulnak, ezért az alapvető trükköket is gyorsan elsajátítják (de mivel macskák, természetesen minden úgy történik, ahogy ők szeretnék, semmit nem erőltethetünk rájuk).

Ezeknek a cicáknak a többi szőrős négylábú családtaggal sincsenek problémáik, kifejezetten jól kijönnek más állatokkal is.

És hiába a pici lekonyuló fül, Gerken szerint ezt használják kommunikációra és érzelmek kifejezésére.

„Jobban leszorítják, ha félnek vagy frusztráltak. Ha pedig játszanak vagy esznek, akkor előre nyújtják füleiket” – mondja.

Életszükségletek

Ezek a cicák aztán bárhol megtalálják a helyüket. Mivel nem túlságosan nagyok, de rövidszőrűek, így szinte bármilyen lakásban/házban élhetnek. Ugyanolyan boldogok egy egyszobás lakásban, mint egy tágas kastélyban.

Ettől függetlenül van egy-két kötelező dolog, amit minden felelős cicagazdinak meg kell tenni kedvencéért.

„Ennek a fajtának is megvannak a szükségleteik” – kezdi Gerken. „Ezért tehát elengedhetetlenek a kaparófák, mászható felületek (függőlegesen és vízszintesen egyaránt), a különböző játékok (amelyeket érdemes hetente változtatni, így a cica nem fogja megunni azokat).”

Bár szükségük van a mentális stimulációra, elfoglaltságra a skót lógófülűek nem igazán aktív cicák. Kevés a valószínűsége, hogy a függönyökön lógva vagy a bútorok legtetején találjuk őket.

A skót lógófülűek igazán jó családi cicák, de egyedül élő gazdik társaiként is megállják a helyüket. A gyerekekkel is remekül kijönnek, de nagyon fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogy hogyan kell viselkedni az állatokkal.

Gondozás

A skót lógófülűek nem igényelnek sok ápolást, gondozást. Persze, ők is vedlenek, de elég a bundájukat hetente egyszer átkefélni. A hosszabb szőrű skót lógófülűek gondozása sem túl időigényes, csupán gyakrabban kell őket fésülni.

Bár korábban írtuk, hogy nem kifejezetten aktív macskafajtáról beszélünk, ne gondold, hogy egész nap csak csendesen ülnek egy sarokban és néznek ki a cuki fejükből. Szeretik, sőt igénylik is a figyelmet. Nagyon szeretnek játszani és kell nekik a változatosság.

„Mivel nagyon okosak, ezért kifejezetten élvezik az interaktív játékokat. Pl.: a repülő, röpködő, lebegő játékokat vagy a puzzle tálakat.” – mondja Gerken. „Sok cica szeret felfedezni, ezért a finom falatok elrejtése a ház körül is egy remek tipp, ha szórakoztató játékra van szükség.”

Természetesen a skót lógófülűeknél is fontos, hogy szobatiszták legyenek. Rendszeresen kell tisztítani az almot, a körmeiket levágni, és fogápolásra is kellő figyelmet kell fordítani. A füleiket rendszeresen ellenőrizni kell fülzsírfelhalmozódás és fertőzés jeleinek keresése miatt, bár szakértők szerint a lógó fülek miatt nem lesznek érzékenyebbek a fülproblémákra.

Egészség

A lógó fülek egy olyan genetikai sajátosság, amely 21-28 napos korban alakul ki igazán a cicáknál. Ez a tulajdonságuk a porctermelés hiánya miatt létezik. Előfordulhat, hogy egy alomban nem minden cicánál alakul ki ez a jelenség.

De ennek az aranyos tulajdonságnak ára is lehet: „Sajnos minden lógófülű macskánál esélyes, hogy a genetikai hiba nemcsak a fülporcokat érinti, hanem a csontporcokat is. Ezt a rendellenességet osteochondrodysplasiának nevezik” – mondja Gerken. „Minden skót lógófülűnél különböző mértékben, de kialakul a degeneratív ízületi betegség, amelyeket ezek a porc- és csontelváltozások okoznak. Legrosszabb esetben krónikus fájdalmai vannak tőle az állatnak.”

Gerken szerint minden skót lógófülű cica gazdájának különösen figyelnie kell az ízületi gyulladás jeleire, beleértve a megváltozott járást, kóros testtartást, végtagok torzulást és az aktivitás változást.

„A skót lógófülű macskák hajlamosak egyfajta vesebetegségre, az ún. policisztás vesebetegségre és a hipertrófiás kardiomiopátia nevű szívbetegségre is. Utóbbi a szívizom rendellenes megvastagodását okozza” – mondja Gerken.

A rendszeres állatorvosi látogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvenced jó formában maradjon, illetve nem szabad megfeledkezned a fülek gyakori ellenőrzéséről sem. Ezenkívül a heti egy fogtisztítás javasolt, ezzel megelőzhetőek az íny- és fogbetegségek.

Egy szintén fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartani: Mivel a skót lógófülűek nem olyan aktívak, mint más cicák, így hajlamosabbak az elhízásra. Ösztönözd cicádat egy kis játékra amikor csak lehet, és ne engedd, hogy túl sok jutalomfalatot egyet. Törekedj arra, hogy cicád mindig fitt legyen!

Történetük

Ezek az imádnivaló, visszafogott cicusok egy Susie nevű macskának köszönhetik létezésüket. Susiet egy vidéki skót farmon fedezték fel az 1960-as évek elején. Susie a McRae farm istállójában élt, és egy olyan genetikai mutációval született, amelytől a fülei szokatlan módon lekonyultak. Ez a külső tulajdonság hamar felkeltette a tenyésztők figyelmét, akik Susiet és utódait amerikai és brit rövidszőrű macskákkal kereszteztek. Hát így lett a Susie nevű kis skót farmcica egy egész fajta alapítója.

Két brit rövidszőrű tenyésztőt, Mary és William Ross, annyira rabul ejtette a kis Susie, hogy 1963-ban a lógófülű cica egyik nőstény kölykét megkapták. Ez a cicus a Snooks nevet kapta, akit később egy vörös cirmossal párosítottak. Ebből a keresztezésből született egy kandúr lógófülű cica, akit brit rövidszőrűekkel tenyésztettek, mindaddig amíg a ma ismert skót lógófülű ismérvei megszilárdultak.

Ismert emberek is rajonganak értük

Az egyik leghíresebb skót lógófülű egy Maru nevű kandúr Japánból, akinek videóit milliószor nézték meg a YouTube-on. A Los Angeles Times a világ leghíresebb macskájának nevezte Marut.

Hírességek, akik skót lógófülű rajongók: Ed Sheeran, Taylor Swift és Kirsten Dunst. Ők mind közzétettek az interneten különböző videókat és fotókat szeretett házikedvenceikről.

A skót lógófülűek még arról is ismertek, hogy a hátukon alszanak, és az ún. Buddha-pózban ülnek – hátsó lábaikat maguk előtt kinyújtva, mellső mancsaikat pedig a hasukra téve.

Már több mint 1,000 visszajelzéssel ajándékoztatok meg bennünket

#1 kép innen:Névtelen
1
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hét
Cseh Lajosnéhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hét
FERENCNÉ TIMÁRhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A macskáim IMÁDJÁK!!!!!!!!!!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hét
István Tömöri
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Most kezdtem a rendelést.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 hónap
József Horváthhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nünü imádja, rendszeresen ropizz belőle.

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hónap
#1 kép innen:Rudolf
1
Rudolf
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon jó árban van ez a kiszerelés.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
FERENCNÉ TIMÁR
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5
Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
Éva Nothofhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Legközelebb is itt rendelek

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került felhasználásra.

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot.

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap

További cicafajtákra is kíváncsi vagy?

Nézd meg mindet!

Bengáli macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Brit rövidszőrű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Perzsa macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Skót lógófülű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Szavannai macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Sziámi macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra cicusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.

Függetlenül ellenőrzött
1347 vélemény