Szavanna Macska Bemutatása

A szavanna macskák nagytestű, atletikus állatok, akik kifejezetten ragaszkodnak gazdáikhoz, de kissé ellenségesnek tűnhetnek az idegenekkel szemben. 

A magas és elegáns szavanna macskát először a 20. század végén mutatták be. Ez valójában egy hibrid fajta, a sziámi macskák vad szervállal való tenyésztésének az eredménye. Ez a vadság pedig teljes mértékben megmutatkozik: a fajta megőrizte afrikai örökségéből származó nagy, hegyes füleit, hosszú lábait és a foltos bundát is, miközben a házicicák kedvességét is megörökölte.

Egy dolog, amit mindenképp érdemes tudni a fajtáról: ezek a cicák nagyok! A felnőtt szavanna macskák generációtól függően akár 40 cm magasak és testsúlyuk még a 10 kg-t is meghaladhatja. Az első generációs szavanna macskák (F1 és F2) általában nagyobbak, mint későbbi társaik. Bundájuk gyönyörű barna, fekete foltos árnyalatokban pompázhat. A későbbi generációk kissé eltávolodtak van őseiktől, de színeit és mintáit megőrzik – ők csak kisebbek és kicsit engedelmesebbek. A szavanna macskák hűséges, intelligens és érdeklődő cicák, de nem biztos, hogy a legjobb választás első háziállatnak.

Bár már néhány évtizede ismert fajta, valójában elég ritka. Néhány államban még korlátozások is vannak tartásukat illetően, ezen korlátozások mértéke gyakran függ a generációtól is. Mielőtt hazavinnél egy ilyen cicát, mindenképp ellenőrizd le, hogy lakhelyed támogatja-e a szavanna macskák tartását vagy sem.

Érdekességek a Szavanna Macskákról

Külső

Beszéljünk az eleganciáról! A szavanna macska magas, sovány teste és feltűnő foltos bundája miniatűr gepárdokra emlékeztet mindenkit. A szavanna macskák akár 40 cm magasak is lehetnek, sőt a Guinness-rekordok könyvében ők tartják a legmagasabb házimacska rekordját. A hím szavanna macska súlya akár a 10 kg-t is meghaladhatja, a nőstények akár 6 kg-t. Magasságuk és súlyuk teljes mértékben attól függ, hogy hány generáció választja el őket vadon élő őseiktől.

Az elismert szőrszínek közé tartozik a fekete, a barna foltos cirmos, az ezüstfoltos cirmos és a fekete füstös. Szőrük rövid, sűrű és rendkívül könnyen kezelhető. Elég csupán egyszer egy héten átkefélni a bundájukat. Egy másik különlegesség bennük: a szemük. Az enyhén fedett, mandula alakú, sötét könnycsatornavonalú szemek nagyon feltűnőek, de ugyanakkor sugárzik belőlük a kedvesség, melegség. A szemszín általában hasonló a szőrszínhez, de nem mindig.

„Sok generáció, sok méret, és sok személyiségű szavanna macska létezik” – mondja Heather Tarticchio szavanna macskatenyésztő. „Mielőtt bárki hazavinne egy ilyen jószágot, járjon utána a generációk jellemzőinek és azután döntsön a kisállat mellett.”

Természetük

Ha egy lusta macskát szeretnél, valószínűleg nem a szavanna macska a legjobb választás számodra. Sportos és aktív macskafajta, nagy valószínűséggel felugrik mindenre amire csak lehet és tud (hihetetlen magasra tudnak ugrani hosszú lábuknak köszönhetően).

A mindig új kihívásokat kereső macskafajtáról gyakran azt állítják, hogy jobban hasonlítanak a kutyákra, mint a macskákra. Ezek a hajlékony és mozgékony macskák szeretik a vizet és biztosan nem haboznak beleugrani a gazdájukhoz a fürdőkádba, vagy akár a gyerekmedencébe az udvaron. Könnyen nevelhető és tanítható állatok.

A szavanna cicák szocializációja nagyon fontos, mert nem minden esetben barátságosak idegenekkel szemben. De akárcsak a kutyák, a szavanna macskák is nagyon hűséges társak, mindenhová követik gazdáikat, mintha rájuk lennének tapadva. Nagyon beszédes jószágok, különböző jellegzetes hangot adhatnak ki, bár ez nem jellemző minden szavanna cicára.

„A szavannaiak nagyszerű házi kedvencek a megfelelő család számára” – mondja Tarticchio. „Rengeteg mozgást és odafigyelést igényelnek, ezért nem alkalmasak olyan háztartásba, ahol a gazdik szinte soha nem tartózkodnak otthon. Emellett viszont tudni kell róluk, hogy nagyon könnyen kötődnek más állathoz is, feltéve, ha a másik állat fogékony rá. A gyerekek és kutyák remek barátoknak bizonyulnak ezeknél a cicáknál.”

Ha egy szavanna macska hazavitelén gondolkozol, ne feledd, hogy az almok F1, F2, F3 stb. besorolásban vannak. Ezek a számok azt mutatják, hogy hány generáció választja el őket az eredeti, vadon élő ősöktől. Tehát minél kisebb a szám, annál valószínűbb, hogy egy kicsit vadabb természetű cicát viszel haza. És ne feledd: a szavanna macskák korábbi generációi általában nagyobbak és nehezebbek is.

Marilyn Krieger, San Francisco-i okleveles macskaviselkedési tanácsadó szerint, minden macskafajtánál fontos biztosítani a mentális stimulációt, a szavanna macskáknál pedig kiemelkedően fontos.

„A szavanna macskák rendkívül intelligensek, sok játékra és egyéb aktivitásra van szükségük” – mondja. Krieger szerint a klikkeres edzés a legjobb ezeknek a cicáknak, ez ugyanis biztosítja számukra a mentális és fizikai stimulációt is.

Életszükségletek

A szavanna macskáknál sem számít a lakás mérete. Ami viszont lényeges, hogy legyen egy megfelelő hely kialakítva neki, hogy kedvére bujkáljon, futhasson, mászhasson. Ez annyit jelent, hogy legalább egy kaparófát és rengeteg kihívást jelentő, gondolkodtató, interaktív játékkal kell őket elhalmozni. Mivel nagyon aktív állatról van szó, jobb, ha a lakás több pontján is van kaparófája, már csak a bútorok érdekében is!

Nagyon leköti őket a mozgókép is, bármilyen felvétel elvarázsolja őket főleg, ha madarak és mókusok vannak benne. De nagyon lekötik őket a tabletekre letölthető játékok is. Ha van rá módjuk, akkor ezek a macskák órákat is eltöltenek a medencében vagy víz közelében.

Érdemes távol tartani tőlük az összes értékes, törékeny tárgyat, valamint a növényeket is! A lakás magasabb pontján sincsenek biztonságban, hiszen hatalmasat tudnak ugrani, így szinte semmi nem akadály számukra. A kerítésen is át tudnak ugrani, ezért soha nem szabad őket felügyelet nélkül az udvaron hagyni.

A szavanna macskák könnyen ráunhatnak a dolgokra, ezért nagyon hasznos lehet egy másik cica vagy kutya társ. Igazi társasági cicák, nem szeretnek sokáig egyedül maradni. „Azt szeretnék, ha gazdáik a nap 24 órájában velük foglalkoznának” – mondja Tarticchio. „De egyébként hamar hozzászoknak a gazdik munkarendjéhez, azt a távollétet még elviselik.”

Ezek a cicák igénylik a friss levegőt, szeretnek mókusokat és madarakat kergetni. Így az lenne a legjobb, ha az otthonában is ki lenne alakítva egy szökésbiztos terület.

Mielőtt azonban örökbe fogadnál egy szavanna macskát, fordulj az önkormányzathoz, ugyanis egyes helyeken szigorúbb szabályok és törvények vannak érvényben a cicusok vad felmenői miatt.

Ápolás

A rendszeres állatorvosi ellátáson kívül a bőséges mentális stimuláció biztosítása a legfontosabb, hogy a szavanna macskák a legboldogabbak és legegészségesebbek legyenek. Rövid szőre kevés gondozást igényel, elég a heti egyszer átfésülni őket. Más fajtákhoz hasonlóan, nekik is rendszeresen le kell vágni a körmeiket és fontos a megfelelő fogápolás is!

Könnyen feldobhatod az ápolással töltött időt, ha játékossá teszed cicád számára. Emellett mi csak ajánlani tudjuk a pórázon sétáltatást, nagyon jó közös móka. Fontos, hogy soha semmit ne kényszeríts a macskára, hagyd, hogy saját maga akarja azt a valamit.

Egészség

Mint minden háziállatnál, náluk is ajánlott az azonnali ivartalanítás, állatorvos javaslatára. Bár az F1, F2, és F3 generációhoz tartozó hímek gyakran sterilek, ivartalanításuk továbbra is erősen ajánlott az esetlegesen felmerülő nemkívánatos viselkedések visszaszorítása érdekében.

Hibrid lévén a szavanna macskák elég sokáig élhetnek, és nagyon keveset tudni a náluk gyakran fellépő egészségügyi problémákról – ha egyáltalán vannak ilyenek –, bár hajlamosak lehetnek a macskafélék általános betegségeire. 12-20 évig élhetnek, így egy életre szóló barátra tehetsz szert, ha őt választod.

Történetük

Az első szavanna macska, akit Szavannának neveztek el, 1986-ban mutatkozott be a világnak. Az első ilyen cica egy hím vad afrikai szervál és egy nőstény sziámi házicica sarja volt. A vadmacska gyönyörű foltos bundáját és testfelépítését örökölte, de megtartotta a házicica kedvességét, barátságos, házias viselkedését.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a tenyésztők felismerjék ebben a csodálatos állatban rejlő lehetőségeket, és az évtizedek során egyre több és több generáció nőtt fel. 2001-ben a Nemzetközi Macskaszövetség hivatalosan is elismerte különálló macskafajtaként.

Ismert emberek is rajonganak értük

Ezek a macskák imádják a vizet. Bátran úszkálnak és pancsolnak ott, ahol valószínűleg a legtöbb macska be sem tenné a mancsát.
A Guinness-rekordok könyvében kétszer is a világ legmagasabb macskájának titulálták a Scarlett’s Magic nevű szavanna macskát. Emellett még a világ leghosszabb macskája címet is bezsebelte.

Justin Bieber énekes állítólag 35 000 dollárt költött két szavanna macskára, Tunára és Sushira. A Ralph Lauren modellnek, Valentina Zelyaeva-nak van egy szavanna macskája, akit Mr. B-nek hívnak. Munkája miatt sokat utazik, de kedvence mindenhova követi.

Már több mint 1,000 visszajelzéssel ajándékoztatok meg bennünket

#1 kép innen:Névtelen
1
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 hónap
Cseh Lajosnéhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 hónap
FERENCNÉ TIMÁRhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A macskáim IMÁDJÁK!!!!!!!!!!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 hónap
István Tömöri
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Most kezdtem a rendelést.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 hónap
József Horváthhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nünü imádja, rendszeresen ropizz belőle.

Ennyi idővel ezelőtt: 4 hónap
#1 kép innen:Rudolf
1
Rudolf
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon jó árban van ez a kiszerelés.

Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
FERENCNÉ TIMÁR
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5
Ennyi idővel ezelőtt: 5 hónap
Éva Nothofhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Legközelebb is itt rendelek

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került felhasználásra.

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot is.

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap
Antalse
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A cicáim imádják ezt a tápot.

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
3/5

még nincs elég infóm, mert nem rég használjuk, de szeretik a cicók. 🙂

Ennyi idővel ezelőtt: 6 hónap

További cicafajtákra is kíváncsi vagy?

Nézd meg mindet!

Bengáli macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Brit rövidszőrű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Perzsa macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Skót lógófülű macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Szavannai macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Sziámi macska bemutatása

érdekességek, tippek, trükkök

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra cicusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.

Függetlenül ellenőrzött
1349 vélemény